Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023

“Κληρώνει” ξανά για τους δικαστικούς αντιπροσώπους: Η διαδικασία στον Άρειο Πάγο

Το μεσημέρι της Τετάρτης θα γίνει η νέα κλήρωση για τους ανεπίδοτους διορισμούς. Έληξε το βράδυ της Δευτέρας η προθεσμία για την επίδοσή τους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Κληρώνει” ξανά για τους δικαστικούς αντιπροσώπους: Η διαδικασία στον Άρειο Πάγο eurokinissi

Νέα κλήρωση για την επιλογή δικαστικών αντιπροσώπων θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης 17 Μαΐου από το αρμόδιο Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν περίπου 500 δικηγόροι, οι οποίοι δεν παρέλαβαν το διορισμό τους για διάφορους λόγους.

Όπως έγραψε το dikastiko.grτην περασμένη εβδομάδα έγινε η «κλήρωση» για τους δικαστικούς αντιπροσώπους, οι οποίοι σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μπορούσαν να ανατρέξουν στον σύνδεσμο https://app.moj.gov.gr/ekloges/ και αφού συμπλήρωναν τα στοιχεία που ζητούνται (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο ή εκλογικό τμήμα και περιφέρεια), να δουν που διορίζονται.

Οι διορισμοί επιδίδονταν από τις κατά τόπους Εισαγγελίες Πρωτοδικών μέχρι την Δευτέρα 15/5/2023 και ώρα 21:00 αυστηρά και μετά την πάροδο της ημερομηνίας, επέστρεψαν στον Άρειο Πάγο προς αντικατάσταση. Για το λόγο αυτό θα γίνει σήμερα νέα κλήρωση για τους ανεπίδοτους διορισμούς δικαστικών αντιπροσώπων, προκειμένου να αντικατασταθούν.

εκλογικά αποτελέσματα

Eurokinissi

Επιλογή δικαστικών αντιπροσώπων: Η εγκύκλιος Ντογιάκου

Σε σχετική εκλογική εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου σημειώνεται πως «έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, Δικαστικοί Αντιπρόσωποι, που έχουν παραλάβει τον διορισμό τους, να εμφανίζονται στους Εισαγγελείς Πρωτοδικών και να αποποιούνται τον διορισμό τους ενώ παράλληλα ζητούν να επιστρέφουν αυτόν, παρά το ότι είναι υποχρεωμένοι (άρθρ. 68 παρ. 13 Π.Δ. 26/2012 «Κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών»), να εμφανιστούν στο Εκλογικό Τμήμα που διορίστηκαν και να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους».

Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με την εγκύκλιο, «οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών δεν πρέπει να δέχονται επιστροφές των διοριστήριων, αλλά θα πρέπει να συνιστούν στους δικαστικούς αυτούς αντιπροσώπους, να φροντίσουν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους και τυχόν προβλήματα, που έχουν ανακύψει, να τα επιλύουν σε συνεργασία με τον οικείο Έφορο Δικαστικών Αντιπροσώπων, ο οποίος μπορεί να τους αντικαταστήσει».

Βάσει της εγκυκλίου, οι Έφοροι των Δικαστικών Αντιπροσώπων, θα πρέπει:

1) Να γνωστοποιήσουν στους αρμόδιους Εισαγγελείς Πρωτοδικών τα πλήρη στοιχεία όσων Δικαστικών Αντιπροσώπων δεν προσήλθαν αδικαιολόγητα να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους για τυχόν ποινική τους ευθύνη

2) Σε περίπτωση που εξαντληθεί ο αριθμός των Αναπληρωματικών Δικαστικών Αντιπροσώπων και υπάρχουν Εκλογικά Τμήματα χωρίς Δικαστικό Αντιπρόσωπο:

α) Να διορίσουν ως αντιπροσώπους πρόσωπα που αναφέρονται στις παρ. 3 και 4 του άρθρου 68 του παραπάνω Π.Δ., όπως ισχύει, τα οποία βρίσκονται στην περιφέρειά τους, αφού προηγουμένως ζητήσουν σχετικά στοιχεία ταυτότητας από τα Πρωτοδικεία, τους Δικηγορικούς Συλλόγους και την Περιφέρεια,

β) Να χρησιμοποιήσουν Δικαστικούς Αντιπροσώπους από όμορες περιφέρειες μετά από σχετική αίτησή τους και εντολή του Εφόρου, στην περιφέρεια του οποίου αυτοί έχουν διοριστεί,

γ) Μετά τον νέο διορισμό να εκδίδουν την σχετική διατακτική πληρωμής, σε αυτοτελές έγγραφο, αναγράφοντας πάνω σ’ αυτή και εντός πλαισίου την ένδειξη «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΚΤΙΚΗ» και

δ) Μετά το πέρας της ψηφοφορίας να υποβάλουν στο Υπουργείο Εσωτερικών (Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών ΚΥ- Σταδίου 31), Πίνακα με τους διορισμούς αυτούς ή φωτοαντίγραφα των διορισμών, ώστε να ελεγχθούν τυχόν περισσότερες από μία πληρωμές.

Κλήρωση δικαστικών αντιπροσώπων

Eurokinissi

Επιλογή δικαστικών αντιπροσώπων: Επιστολή δικηγόρων για διορισμούς

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ζήτησε ήδη από την Προεδρεύουσα του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου τον κατά προτεραιότητα διορισμό ως Δικαστικών Αντιπροσώπων των δικηγόρων λόγω της αθρόας δήλωσης συμμετοχής τους.

«Ο διορισμός του δικηγόρου ως δικαστικού αντιπροσώπου αποτελεί ύψιστο θεσμικό καθήκον του και ουσιαστική συμβολή στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών που αποτελεί την κορυφαία στιγμή της δημοκρατικής λειτουργίας. Ταυτόχρονα η προβλεπόμενη αποζημίωση του αντιπροσώπου αποτελεί σημαντική οικονομική ενίσχυση για τους δικηγόρους οι οποίοι έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την τρέχουσα οικονομική και κοινωνική συγκυρία και πλήττονται περαιτέρω και από την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω της διενέργειας των εκλογών» επισημαίνεται στην επιστολή της Ολομέλειας.

Στην επιστολή προς το αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ζητά να διοριστούν κατά προτεραιότητα ως Δικαστικοί Αντιπρόσωποι στις αμέσως επόμενες εκλογές είτε βουλευτικές (εφόσον διεξαχθούν νέες), είτε αυτοδιοικητικές (5-15/10/2023), όσοι δικηγόροι δεν διορίσθηκαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ