Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023

Κλειστά λόγω εκλογών τα δικαστήρια – Ποιες διαδικασίες θα γίνονται και οι ενστάσεις των δικηγόρων

Από τις 17 Μαΐου μέχρι τις 24 του τρέχοντος μηνός και τις 26 για τις δικαστικές αίθουσες Αθηνών και Θεσσαλονίκης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κλειστά λόγω εκλογών τα δικαστήρια – Ποιες διαδικασίες θα γίνονται και οι ενστάσεις των δικηγόρων eurokinissi

Κατεβάζουν “ρολά” τα δικαστήρια ενόψει εκλογών, καθώς σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, θα παραμείνουν από τις 17 Μαΐου κλειστά μέχρι τις 24 Μαΐου, ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέχρι 26 Μαΐου.

Παρά το αίτημα των δικηγόρων να υπάρξει υπουργική απόφαση ή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καθώς όπως έγραψε το dikastiko.gr ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν δικαιώματα πολιτών, δεν υπήρξε κάποιο νεότερο.

Αντιθέτως, όπως αναφέρει απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος παρ’ ότι «έχει, μετ’ επιτάσεως, επισημάνει τον κίνδυνο απώλειας δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων των πολιτών από την αναστολή των εργασιών των Δικαστηρίων της χώρας και της λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων, μέσω εγκυκλίου και όχι με τον προσήκοντα νομοθετικά τρόπο» δεν υπήρξε ανταπόκριση.

«Δυστυχώς, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της Ολομέλειας, εμμένει στη θέση του με αποτέλεσμα να δημιουργείται ανασφάλεια δικαίου ιδίως ως προς τις προθεσμίες άσκησης διαδικαστικών πράξεων και ενδίκων μέσων και βοηθημάτων, αλλά και ως προς τις προθεσμίες ουσιαστικού δικαίου» σημειώνει η Ολομέλεια και δηλώνει πως το υπουργείο οφείλει σε κάθε περίπτωση να μεριμνήσει ούτως ώστε άμεσα ή έγκαιρα όλες οι διοικήσεις των δικαστικών σχηματισμών της χώρας να εκδώσουν τις κατά νόμων απαραίτητες πράξεις και να τις κοινοποιήσουν στους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους».

Σύμφωνα με την Ολομέλεια «απαιτείται Υπουργική Απόφαση, κατά νομοθετική εξουσιοδότηση του άρθρου 22 παρ.2 του Νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων (Ν.4938/2022), καθώς ενόψει της έλλειψης του απαραίτητου υπαλληλικού προσωπικού λόγω άσκησης καθηκόντων ως δικαστικών αντιπροσώπων και εν γένει απασχόλησης στην εκλογική διαδικασία, καθώς και της αδυναμίας των Δικηγόρων να ασκήσουν τα καθήκοντά τους λόγω διορισμού τους ως δικαστικών αντιπροσώπων, συντρέχει λόγος ανωτέρας βίας που αφορά όχι μόνο σε ένα Δικαστήριο, αλλά στο σύνολο των Δικαστηρίων της χώρας. Άλλως, απαιτείται, ενόψει της διάλυσης της Βουλής, λόγω εκλογών, έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, λόγω συνδρομής έκτακτης εξαιρετικά επείγουσας περίπτωσης».

εκλογικά αποτελέσματα

Eurokinissi

Κατεβάζουν “ρολά” τα δικαστήρια: Η πρόβλεψη της εγκυκλίου

Η εγκύκλιος ορίζει πως λόγω της διενέργειας των εθνικών εκλογών αναστέλλονται οι εργασίες των δικαστηρίων της χώρας από την 17η Μαΐου 2023.

Ειδικότερα σε αυτήν αναφέρεται πως:

* Αναστέλλονται οι εργασίες των δικαστηρίων της χώρας από την 17η Μαΐου 2023 έως και την 24η Μαΐου 2023.

* Ειδικά για τα πολιτικά – ποινικά δικαστήρια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, η αναστολή εργασιών εκκινεί την 17η Μαΐου 2023 και εκτείνεται έως και την 26η Μαΐου 2023.

* Οι ποινικές δίκες που θα αρχίσουν στο ακροατήριο πριν από την ημερομηνία έναρξης της αναστολής και δε θα περατωθούν την ίδια ημέρα, συνεχίζονται μετά την ημερομηνία λήξης της αναστολής.

Βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης, εξαιρείται της αναστολής η περίπτωση εκδίκασης των κακουργημάτων σε περιπτώσεις που λήγει το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως ζητήματα λειτουργίας των δικαστηρίων για την αυτόφωρη διαδικασία και τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων θα ρυθμιστούν με αποφάσεις των διοικήσεων των οικείων δικαστηρίων.

Κατά τα χρονικά αυτά διαστήματα αναστέλλεται και η διαδικασία διενέργειας των πλειστηριασμών, ενώ η λειτουργία των έμμισθων υποθηκοφυλακείων αναστέλλεται για τις 19 και 22 Μαΐου 2023.

Αθανασία Κυριάκου

Freepik

Η λειτουργία των Δικαστηρίων

Σε ό,τι αφορά τα Εφετεία αποφασίστηκε η αναστολή των εργασιών τους για το χρονικό διάστημα από Τετάρτη 17 Μαΐου 2023 έως και Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 και όπως αναφέρουν:

1)Δεν θα εκφωνηθούν οι προσδιορισθείσες για το χρονικό διάστημα από Τετάρτη 17 Μαΐου 2023 έως και Παρασκευή 26 Μαΐου 2023, υποθέσεις Τακτικής Διαδικασίας, Μικροδιαφορών, Ειδικών Διαδικασιών, Εκουσίας Δικαιοδοσίας, Ασφαλιστικών Μέτρων (πλην των υποθέσεων πλειστηριασμών) συμπεριλαμβανομένων αιτήσεων εγγραφής συναινετικών προσημειώσεων.

2)Σε σχέση με τις Ένορκες Βεβαιώσεις, κατά το χρονικό διάστημα από Τετάρτη 17 Μαΐου 2023 έως και Παρασκευή 26 Μαΐου 2023, θα γίνονται μόνο όσες έχουν προσδιοριστεί κατόπιν κλήσεως.

3)Σε σχέση με τις προσωρινές διαταγές:

Κατά το χρονικό διάστημα από Τετάρτη 17 Μαΐου 2023 έως και Παρασκευή 26 Μαΐου 2023, αιτήσεις χορήγησης προσωρινής διαταγής θα εκδικάζονται από τον Ειρηνοδίκη Προσδιορισμού Ασφαλιστικών Μέτρων.

Κατά το χρονικό διάστημα από Τετάρτη 17 Μαΐου 2023 έως και Παρασκευή 26 Μαΐου 2023, ο Ειρηνοδίκης Υπηρεσίας θα εκδικάζει και τις κατεπείγουσες αιτήσεις νομικής βοήθειας και προσωρινές Εκουσίας Δικαιοδοσίας.

4)Πάσης φύσεως προσωρινές διαταγές που έχουν χορηγηθεί και έχουν ισχύ έως τη συζήτηση της υπόθεσης ή ορίστηκε ότι ισχύουν υπό τον όρο της συζήτησης της υπόθεσης σε ορισμένη δικάσιμο, εφόσον η υπόθεση επρόκειτο να εκδικασθεί κατά το χρονικό διάστημα από Τετάρτη 17 Μαΐου 2023 έως και Παρασκευή 26 Μαΐου 2023, παρατείνονται αυτοδικαίως, με την παρούσα πράξη, έως τη συζήτηση της υπόθεσης, όποτε η τελευταία προσδιορισθεί κατά τα υπ΄ αριθμ. 4 αναφερόμενα.

5)Όλες οι υποθέσεις που κατά τα ανωτέρω δεν θα εκφωνηθούν, θα προσδιοριστούν οίκοθεν με πράξη της Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης με ενημέρωση από τις αρμόδιες Γραμματείες της πλατφόρμας solon.gov.gr, που θα επέχει θέση κλήτευσης όλων των διαδίκων (άρθρο 260 παρ. 4 ΚΠολΔ).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ