Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

“Κόκκινη κάρτα” και από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Οι ενστάσεις για τις αλλαγές στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών- Προηγήθηκε η ανακοίνωση της ΕνΔΕ.

«Διαφαίνεται ότι ενέχουν δυσμενή διάκριση σε βάρος της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και της κατεύθυνσης εισαγγελέων και υποβάθμισή τους» αναφέρεται από την Ένωση Εισαγγελέων..

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Κόκκινη κάρτα” και από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Οι ενστάσεις για τις αλλαγές στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών- Προηγήθηκε η ανακοίνωση της ΕνΔΕ. Pixabay

Ενστάσεις για το προωθούμενο νομοσχέδιο που αφορά την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών εκφράζει η  Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος. «Επί του σχεδίου νόμου για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (ΕΣΔΙ), που υποβλήθηκε από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και μας κοινοποιήθηκε, προκειμένου να προβούμε σε παρατηρήσεις, εκφράζουμε τις παρακάτω επισημάνσεις-αντιρρήσεις μας σε επιμέρους διατάξεις, που ρυθμίζουν τη συμμετοχή των δικαστικών ενώσεων  στο Δ.Σ. της ΕΣΔΙ, την πρακτική εκπαίδευση των σπουδαστών και  την αξιολόγηση τους στο στάδιο αυτό, το χρόνο πραγματικής υπηρεσίας των διοριζόμενων ως δόκιμων δικαστικών λειτουργών, καθώς και σε διατάξεις, οι οποίες διαφαίνεται ότι ενέχουν δυσμενή διάκριση σε βάρος της πολιτικής κατεύθυνσης» επισημαίνεται.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προτεινόμενη ρύθμιση με την οποία υποβαθμίζεται ο ρόλος των Δικαστικών Ενώσεων στο Δ.Σ. της ΕΣΔΙ, «αφού μέχρι σήμερα υπήρχε ταυτόχρονη συμμετοχή δύο Δικαστικών  Ενώσεων (και από την πολιτική και ποινική κατεύθυνση και από την διοικητική κατεύθυνση), ενώ πλέον προβλέπεται η συμμετοχή μόνο μιας Δικαστικής  Ένωσης, εκ περιτροπής με ενιαύσια θητεία, με αποτέλεσμα  οι Δικαστικές Ενώσεις της πολιτικής και ποινικής κατεύθυνσης ( Ένωση Εισαγγελέων και Ε.Δ.Ε.), να μη μετέχουν στο Δ.Σ. της ΕΣΔΙ, όταν μετέχουν σ’ αυτό οι Δικαστικές Ενώσεις της διοικητικής κατεύθυνσης (για τρία χρόνια, στην πενταετία) και αντίστοιχα οι Δικαστικές Ενώσεις της διοικητικής κατεύθυνσης  να μη μετέχουν στο Δ.Σ της ΕΣΔΙ, όταν μετέχουν σ’ αυτό η Ένωση Εισαγγελέων  και η Ε.Δ.Ε. (για δύο χρόνια στην πενταετία)».

Η Ένωση Εισαγγελέων θεωρεί ότι «αφενός μεν, δεν είναι πρακτικά εφικτή η διενέργεια της πρακτικής άσκησης όλων των εκπαιδευόμενων σε πρωτοβάθμια δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ούτε η ορθή αξιολόγηση του συνόλου των εκπαιδευομένων από το σύνολο των εκπαιδευτών στο σύντομο χρονικό διάστημα της πρακτικής άσκησης, αφετέρου δε εσφαλμένα η αξιολόγηση των εκπαιδευόμενων, θα γίνεται με τον τρόπο αυτό και μάλιστα με προκαθορισμένο ποσοστό σε κάθε ομάδα,  όταν μάλιστα οι εκπαιδευόμενοι έχουν εξεταστεί και βαθμολογηθεί ήδη τρείς φορές μέχρι το στάδιο αυτό της πρακτικής άσκησης».

Ενστάσεις έχει ήδη εκφράσει και η ΕνΔΕ, όπως έγραψε και το dikastiko.gr ως προς τον περιορισμό συμμετοχής Δικαστικών Ενώσεων στο Δ.Σ. της ΕΣΔΙ (αναφέρει πως από δύο εκπροσώπους Ενώσεων θα υπάρχει πλέον μόνον ένας από την πολιτική – ποινική κατεύθυνση και από την διοικητική που θα εναλλάσσονται στη διάρκεια της θητείας του Συμβουλίου.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ