Τρίτη 07 Φεβρουαρίου 2023

“Κόκκινη κάρτα” στη Λευκορωσία από τους Ευρωπαίους Ποινικολόγους για την ερήμην καταδίκη της Ολυμπιονίκη Αλεξάντρας Χερασιμένια – ΒΙΝΤΕΟ

Είχε κατηγορηθεί για δηλώσεις σχετικά με τη στάση της χώρας της στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από τις αρχές του έτους άλλοι 1.446 Λευκορώσοι κρίθηκαν πολιτικοί κρατούμενοι.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Κόκκινη κάρτα” στη Λευκορωσία από τους Ευρωπαίους Ποινικολόγους για την ερήμην καταδίκη της Ολυμπιονίκη Αλεξάντρας Χερασιμένια – ΒΙΝΤΕΟ olympics.com

Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσαν οι Ευρωπαίοι Ποινικολόγοι κατά της Λευκορωσίας με αφορμή την πρόσφατη ερήμην καταδίκη σε 12 χρόνια κάθειρξης της Ολυμπιονίκη της κολύμβησης Αλεξάντρα Χερασιμένια.

Η Ένωση Ευρωπαίων Ποινικολόγων (European Criminal Bar Association) «στηλιτεύει την άδικη και εξοντωτική καταδίκη της αθλήτριας, με βάση νόμους και δικαστικές διαδικασίες, που καταπατούν κάθε ανθρώπινο δικαίωμα και γυρίζουν τη μικρή αυτή ευρωπαική χώρα σε Δικαστικό Μεσαίωνα».

Με πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ένωσης και Έλληνα ποινικολόγου, Αλέξη Αναγνωστάκη, εκδόθηκε σκληρή ανακοίνωση όχι μόνον για την καταδίκη της Ολυμπιονίκη, αλλά και για τις νέες νομοθετικές διατάξεις που επιτρέπουν τέτοιες αποφάσεις.

Όπως αναφέρει η Ένωση Ευρωπαίων Ποινικολόγων, «η Ολυμπιονίκης ήταν ένα από τα πρώτα θύματα του νόμου που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2022, που  επιτρέπει να γίνονται δίκες προσώπων ακόμα και εάν αυτά τα πρόσωπα διαμένουν στο εξωτερικό (συνήθως εξόριστοι διαφωνούντες), τα οποία μάλιστα δεν κλητεύονται καν να παραστούν στη δίκη τους».

Με βάση το νέο νόμο, οι κατηγορούμενοι μπορούν πλέον να δικάζονται ερήμην ακόμη και για αδικήματα που συνεπάγονται τη θανατική ποινή, ενώ σύμφωνα με τους Ευρωπαίους Ποινικολόγους, από τις 3 Ιανουαρίου 2023, 1.446 άτομα στη Λευκορωσία αναφέρθηκαν ως πολιτικοί κρατούμενοι και σύμφωνα με πληροφορίες οι συλλήψεις συνεχίζονται καθημερινά σε όλη τη Λευκορωσία. Αλέξης Αναγνωστάκης

Ευρωπαίοι ποινικολόγοι για την καταδίκη της Χερασιμένια

Κατά την ανακοίνωση των Ευρωπαίων Ποινικολόγων, στις 26 Δεκεμβρίου 2022, η Χερασιμένια, τρεις φορές ολυμπιονίκης της κολύμβησης, και ο Alexander Opeikin, εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Αθλητικής Αλληλεγγύης της Λευκορωσίας, δικάστηκαν ερήμην και καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 12 ετών, τη μέγιστη δυνατή απειλούμενη ποινή.

Η Ολυμπιονίκης αθλήτρια και ο συγκατηγορούμενός της κρίθηκαν ένοχοι επειδή ζήτησαν κυρώσεις κατά του καθεστώτος της Λευκορωσίας για την υποστήριξή του στην εισβολή στην Ουκρανία, δηλώσεις οι οποίες θεωρήθηκαν από τις αρχές της Λευκορωσίας ότι είχαν στόχο να “βλάψουν την εθνική ασφάλεια της χώρας”.

Από το 2020, η αντίθεση της αθλήτριας προς το καθεστώς με διάφορους τρόπους έγινε ευρέως γνωστή, ιδιαίτερα μετά την  ίδρυση με τον Alexander Opeikin του Λευκορωσικού Ιδρύματος Αθλητικής Αλληλεγγύης, του οποίου ο κύριος στόχος είναι να παρέχει υποστήριξη σε αθλητές που έχουν συλληφθεί ή φυλακιστεί για  τις πολιτικές τους απόψεις.

Από την αρχή της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, το Αθλητικό Ίδρυμα έχει αναγνωριστεί ως «εξτρεμιστική οργάνωση» για τη στάση του κατά της εισβολής στην Ουκρανία.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr η πρώην κολυμβήτρια, η οποία αποσύρθηκε από τον υγρό στίβο το 2019 και σήμερα ζει αυτοεξόριστη, κρίθηκε επίσης ένοχη για «έκκληση για επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία» και για «διάδοση ψευδών πληροφοριών για τα γεγονότα» που διαδραματίστηκαν στη χώρα της το 2020.

Εκείνη τη χρονιά, κατά τη διάρκεια του άνευ προηγουμένου κύματος διαμαρτυρίας για την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Αλεξάντρ Λουκασένκο στην προεδρία της χώρας, η Χερασιμένια υπέγραψε μια ανοιχτή επιστολή, μαζί με άλλους Λευκορώσους αθλητές, ζητώντας να διεξαχθούν «ελεύθερες εκλογές».

Μάλιστα, τον Απρίλιο του 2021 η Χερασιμένια πούλησε σε δημοπρασία (13.500 ευρώ) το χρυσό μετάλλιο που είχε κερδίσει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2012 για να συγκεντρώσει χρήματα ώστε να στηρίξει τους αντιφρονούντες αθλητές.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ