Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Κώλυμα ηγεσίας για συμμετοχή καταδικασθέντων σε εκλογές – φωτογραφίζοντας τη Χρυσή Αυγή – θέτει το υπουργείο Εσωτερικών

 Περιορισμό δικαιωμάτων για όσους έχουν καταδικαστεί για αδικήματα όπως αυτά των συμμετεχόντων στην «εγκληματική οργάνωση» της Χρυσής Αυγής, προβλέπει προωθούμενη διάταξη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κώλυμα ηγεσίας για συμμετοχή καταδικασθέντων σε εκλογές – φωτογραφίζοντας τη Χρυσή Αυγή – θέτει το υπουργείο Εσωτερικών

Μπλόκο σε κομματικά αξιώματα σε καταδικασθέντες βάζει τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών.

Με την τροπολογία που θα περιληφθεί μετά από σχετική πρόταση του υπουργού Μάκη Βορίδη στο νομοσχέδιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές μπαίνει τέλος στην απόκτηση αξιωμάτων από βαρυποινίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία θα αναφέρει ότι οι καταδικασμένοι με οριστική, πρωτόδικη δικαστική απόφαση δεν θα μπορούν να λάβουν αξίωμα σε κόμμα. Μάλιστα, αν κάποιο κόμμα τους δώσει αξίωμα τότε θα αποκλείεται από τις εκλογές.

Ενόψει του γεγονότος ότι το Σύνταγμα προβλέπει ρητά να μην λάβουν μέρος στις εκλογές μόνον όσοι δεν έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα, με μία κίνηση «ματ» η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επέλεξε να θέσει ορισμένους διοικητικούς περιορισμούς.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές, ούτε να χρηματοδοτηθούν από κρατικά κονδύλια, αλλά και δεν θα έχουν δυνατότητα εμφάνισης σε τηλεοπτικούς και άλλα ΜΜΕ.

Με την τροπολογία, στην πράξη θέτει ένα κώλυμα ηγεσίας σε κομματικούς σχηματισμούς όπως οι ενδεχόμενοι που θα προκύψουν από στελέχη της Χρυσής Αυγής. Η διάταξη περιλαμβάνει όλους ακόμη και το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, Νίκο Μιχαλολιάκο.

Για παράδειγμα ένας καταδικασμένος της Χρυσής Αυγής, όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης, θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα. Ωστόσο, εάν ηγείται στο κόμμα με το οποίο θα κατέλθει στις εκλογές ή του δώσει κάποιο αξίωμα στη δομή του, τότε όχι μόνον ο ίδιος δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία, αλλά θα ακυρώνεται και το κόμμα του από τη συμμετοχή.

Σημειώνεται ότι τόσο ο Κασιδιάρης όσο και ο Λαγός, έχουν ιδρύσει δικά τους ακροδεξιά κόμματα μετά την διάλυση ουσιαστικά της Χρυσής Αυγής όταν έμεινε εκτός Βουλής το 2019.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Με την τροπολογία πληροφορίες αναφέρουν πως θα επισημαίνεται ότι στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν:

* Όσοι βρίσκονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση και όσο χρόνο διαρκεί αυτή

* Όσοι καταδικάζονται αμετάκλητα:

– Σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1- 6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα

– Σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης

– Σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα

«Η αποστέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν σύμφωνα με την παρούσα περίπτωση ισχύει για τη χρονική διάρκεια της επιβληθείσας ποινής. Το χρονικό διάστημα της αποστέρησης του δικαιώματος του εκλέγειν υπολογίζεται από την επομένη της ημέρας κατά την οποία η καταδικαστική απόφαση καθίσταται αμετάκλητη. Η έκτιση ή μη της ποινής  ή η παραγραφή αυτής δεν ασκεί επιρροή στον υπολογισμό του ως άνω χρονικού διαστήματος» θα αναφέρεται.

Όπως επίσης θα επισημαίνεται η τροπολογία, οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές θα πρέπει να ενημερώνουν τη Διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών για τις αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις προκειμένου να διαγραφούν από τους εκλογικούς καταλόγους όσοι στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν.

«Στις βουλευτικές εκλογές λαμβάνουν μέρος είτε συνδυασμοί υποψηφίων ενός μόνο κόμματος, είτε συνδυασμοί συνασπισμού περισσότερων του ενός συνεργαζόμενων κομμάτων είτε συνασπισμοί υποψηφίων είτε μεμονωμένοι υποψήφιοι.

Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού ενός ή περισσοτέρων πολιτικών κομμάτων έχουν όσα πολιτικά κόμματα:

Α) Ιδρύθηκαν νόμιμα και

Β) Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος δεν έχουν καταδικαστεί οριστικά» θα περιγράφει η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ