Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022

Παναγιώτης Στάθης: Οι δικηγορικές αναβολές είναι το μόνο πρόβλημα; Η νεα διάταξη, η σύγκριση με την αντίστοιχη στις πολιτικές δίκες και η… εξισορρόπηση με τους δικαστές

Οι δικηγόροι είναι στα κάγκελα μετά την αποκάλυψη του dikastiko.gr, διότι θεωρούν πως μετακυλίεται ουσιαστικά η ευθύνη για τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη , ενώ παραγνωρίζεται η ευθύνη της ίδιας της Πολιτείας στη διάθεση των πόρων για να λυθεί το πρόβλημα. Η εξισορρόπηση... με τους δικαστές

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Οι δικηγορικές αναβολές είναι το μόνο πρόβλημα; Η νεα διάταξη, η σύγκριση με την αντίστοιχη στις πολιτικές δίκες και η… εξισορρόπηση με τους δικαστές dikastiko.gr

Η διάταξη για τον περιορισμό των αναβολών που χορηγούνται στα ποινικά δικαστήρια στο πρόσωπο του δικηγόρου (δηλαδή όταν αυτός έχει άλλη δίκη ή άλλο πρόβλημα) θα ερχόταν νομοτελειακά κάποια στιγμή , κυρίως διότι έχει εμπεδωθεί η πεποίθηση πως οι καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη πρέπει με κάποιο τρόπο να λυθούν. Φταίνε λοιπόν μόνο οι δικηγόροι; Προφανώς όχι και προφανώς δεν θα λυθεί μόνο με αυτό το μέτρο. Η αρχική ενόχληση έχει να κάνει με το γεγονός ότι κατατέθηκε βράδυ Παρασκευής στη Βουλή, ως προσθήκη σε ένα σχέδιο νόμου που όταν τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση δεν περιείχε καμία αναφορά στο θέμα. Η αποκάλυψη του dikastiko.gr έπεσε περίπου ως κεραυνός εν αιθρία.

Δεύτερον διότι οι δικηγόροι θεωρούν πως θα έπρεπε να έχει προηγηθεί συνεννόηση μαζί τους. Το τρίτο αφορά το περιεχόμενο καθώς θεωρούν πως σε πολυπρόσωπες δίκες οι αναβολές θα πρέπει να είναι περισσότερες, ενώ διαφωνούν κάθετα και με την ιατρική βεβαίωση νοσηλείας.

Οι δικαστές

Οι αναβολές έχουν προκαλέσει σφοδρή σύγκρουση με τους δικαστές- εισαγγελείς, που μέσες άκρες συμφωνούν με τη διάταξη. Είχαν προηγηθεί βέβαια της κυβερνητικής απόφασης δυο γεγονότα καθόλου αμελητέα:

Πρώτον η επισήμανση της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις (δικηγόρου στο επάγγελμα) στον πρωθυπουργό για τις διαρκείς αναβολές στη δίκη του Αμερικανού Μπακαρί Χέντερσον που έφερε το θέμα ευλόγως και στην διπλωματική αντζέντα.

-Δεύτερον η ψήφιση του νέου νέου Κώδικα κανονισμού δικαστηρίων , που εισαγάγει διάταξη, με την οποία απειλείται με πειθαρχικό ο δικαστής για τις αναβολές που δίνει , με την επίκληση προφανώς των φαινομένων πολλαπλών αναβολών σε υποθέσεις που καθυστερούν κατά πολύ την απονομή της Δικαιοσύνης.

Συνεπώς η πρόβλεψη για πλαφόν και στις αναβολές των δικηγόρων ήταν μια εξισορρόπηση. Ξεκάθαρη μάλιστα…. Μη ξεχνάτε πως το dikastiko.gr είχε καταγράψει την πρόθεση από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στα πολιτικά δικαστήρια

Ανάλογη διάταξη πάντως ισχύει ήδη στις πολιτικές δίκες , σε πιο αυστηρή διάσταση όμως.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 241 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας “…ύστερα από αίτηση του διαδίκου και αν ακόμη δεν κατατέθηκαν προτάσεις ή αυτές κατατέθηκαν εκπρόθεσμα, μπορεί να αναβληθεί η συζήτηση της υπόθεσης μόνο μία φορά, ανά βαθμό δικαιοδοσίας, σε μεταγενέστερη δικάσιμο, εφόσον υπάρχει σπουδαίος κατά την κρίση του δικαστηρίου λόγος, με απλή σημείωση στο πινάκιο. Σε περίπτωση αποχής των δικηγόρων, οι υποθέσεις αναβάλλονται υποχρεωτικά σε δικάσιμο που ανακοινώνει το δικαστήριο εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενενήντα (90) ημερών ή σε άλλη εμβόλιμη δικάσιμο.

Το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει, με απόφαση που καταχωρίζεται στα πρακτικά, δικαστική δαπάνη σε βάρος εκείνου που ζήτησε την αναβολή, με αίτηση του αντιδίκου του, 70 έως 400 ευρώ”.

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ