Παρασκευή 09 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Κρίσιμη δικαστική μάχη για την τύχη των συμβασιούχων στο Ηράκλειο: Τα ασφαλιστικά μέτρα των εργαζόμενων

Το μείζον για τους εργαζόμενους είναι, να μπορέσουν με κάποιον τρόπο να μονιμοποιηθούν.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κρίσιμη δικαστική μάχη για την τύχη των συμβασιούχων στο Ηράκλειο: Τα ασφαλιστικά μέτρα των εργαζόμενων neakriti.gr

Στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου εκατοντάδες συμβασιούχοι, συνδικαλιστές, αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι τοπικών φορέων για την προγραμματισμένη εξ αναβολής εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων των εργαζομένων η οποία θα κρίνει την τύχη εκατοντάδων συμβασιούχων διαφόρων δήμων της Περιφέρειας Κρήτης και κατ’ επέκταση των οικογενειών τους, αλλά επίσης και την τύχη της λειτουργίας κρίσιμων δημοτικών υπηρεσιών, όπως π.χ. η Τεχνική Υπηρεσία, η Υπηρεσία Πρασίνου και πρωτίστως η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου που απειλείται με “μπλακ άουτ” αν αποχωρήσουν από τα πόστα τους οι συμβασιούχοι-παρατασιούχοι.

Σε αυτόν τον “καμβά”, στο “ζύγι” της σημερινής δικαστικής μάχης, για την οποία οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για τη… “μητέρα των μαχών”, μπαίνει σε τελική ανάλυση ακόμα και ζήτημα δημόσιας υγείας, καθώς κανείς δε θέλει να σκεφτεί καν το εφιαλτικό ενδεχόμενο ενός “κραχ” στην καθαριότητα που θα έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η πόλη να γεμίσει με σκουπίδια. Αυτό αποτυπώθηκε ανάγλυφα άλλωστε κατά τη σχετική συζήτηση που έγινε στη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου τη Δευτέρα.

Παρουσία δεκάδων συμβασιούχων και εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργάνων τους, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να εξουσιοδοτήσει πολιτικά τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό να ζητήσει από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου να σταθεί εμπράκτως στο πλευρό τους, καταθέτοντας αίτημα αναβολής της εκδίκασης από κοινού με τους εργαζόμενους, ώστε να παρατείνουν για λίγους μήνες ακόμα την παραμονή τους στην εργασία.

Συμβασιούχοι

neakriti.gr

Η συναίνεση στο αίτημα αναβολής και η στήριξη των εργαζομένων αποτελεί, πέραν της κοινωνικής διάστασης της υπόθεσης, μονόδρομο και για τον ίδιο τον Δήμο Ηρακλείου, καθώς, όπως υπογραμμίστηκε, αντιμετωπίζοντας ήδη σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, θα βρεθεί σε πολύ οδυνηρή θέση λειτουργίας, αν χάσει έναν τόσο μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Ιδίως, η Υπηρεσία Καθαριότητας όπου οι εμπλεκόμενοι συμβασιούχοι-παρατασιούχοι αποτελούν το 65% του συνολικού δυναμικού!

Δεδομένου μάλιστα ότι ενόψει προκήρυξης εκλογών ο Δήμος δε θα είναι σε θέση να προκηρύξει ούτε καν έκτακτες προσλήψεις, αν φύγουν τόσοι συμβασιούχοι, η Υπηρεσία Καθαριότητας θα κινδυνεύσει με κανονική διάλυση, σε σημείο δηλαδή ακόμα και να μπλοκαριστεί η αποκομιδή των απορριμμάτων, με ό,τι σοβαρούς κινδύνους συνεπάγεται αυτό όχι μόνο για την εικόνα της πόλης, αλλά και για την ίδια τη δημόσια υγεία.

Αυτό μάλιστα, όπως επισημάνθηκε, θα πρέπει και θα αποτελέσει ένα βασικό επιχείρημα στη νομική “φαρέτρα” του Δήμου, στην περίπτωση που το Πρωτοδικείο Ηρακλείου δε θα αποφασίσει να δώσει σήμερα νέα αναβολή, αλλά θα περάσει κανονικά στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Βεβαίως, όπως επισημάνθηκε στο Συμβούλιο, όλες αυτές οι αναβολές αποτελούν προσωρινές λύσεις-“μπαλώματα”, που κάποια στιγμή θα τελειώσουν. Το μείζον για τους εργαζόμενους είναι, μετά από αρκετά ήδη χρόνια προσφοράς, κατάρτισης και εξειδίκευσης, να μπορέσουν με κάποιον τρόπο να μονιμοποιηθούν και άρα να απεγκλωβιστούν από την ιδιότυπη “ομηρία” που βιώνουν.

Πρόκειται εξάλλου για εργαζόμενους που εργάζονται για χρόνια, καλύπτοντας τις ανάγκες των κρίσιμων υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου, άλλων δήμων της Περιφερειακής Ενότητας, αλλά και της Περιφέρειας, που έχουν προσληφθεί σε διαφορετικές χρονικές φάσεις και με διαφορετικά εργασιακά καθεστώτα (ΑΣΕΠ, κοινωφελή προγράμματα ΟΑΕΔ) και παραμένουν στις θέσεις τους με δικαστικές παρατάσεις και αναβολές.

Συμβασιούχοι

Pixabay

Εδώ θα μπορούσε να δοθεί λύση, μέσω νομοθετικής ρύθμισης. Άλλωστε, έχει ετοιμαστεί ήδη και έχει κατατεθεί στην κυβέρνηση μια τέτοια ρύθμιση από τον βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλη Κεγκέρογλου, μετά από κινητοποίηση των τοπικών φορέων, ωστόσο ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος.

Συμβασιούχοι: Μαζική “απόβαση” στο Δικαστικό Μέγαρο

Το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου αναμένεται σήμερα Παρασκευή 24 Μαρτίου, να “κατακλυστεί” από τους ίδιους τους συμβασιούχους, τις οικογένειές τους, στελέχη των εμπλεκόμενων ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, βουλευτές και εκπρόσωπους τοπικών πολιτικών και θεσμικών φορέων που στηρίζουν το αίτημά τους για αναβολή, ώστε και οι άνθρωποι αυτοί να συνεχίσουν να εργάζονται, αλλά και να μη δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα σε κρίσιμες υπηρεσίες των Δήμων.

“Βροχή” οι ανακοινώσεις συμπαράστασης

Το σχετικό στίγμα έχει ήδη δοθεί μέσα από μια “βροχή” ανακοινώσεων στήριξης και καλεσμάτων σε συμπαράσταση προς τους εργαζόμενους.

“Την Παρασκευή 24 Μαρτίου (σ.σ. σήμερα), δεκάδες συνάδελφοί μας εργαζόμενοι στους Δήμους του νομού, με διαφόρων μορφών συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προσέρχονται στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, διεκδικώντας την παραμονή τους στην εργασία. Οι εργαζόμενοι αυτοί εργάζονται πολλά χρόνια δίπλα μας, καλύπτοντας τα εργασιακά κενά που έχει δημιουργήσει η απαξίωση του κεντρικού κράτους και σε πολλές υπηρεσίες δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι λειτουργούν λόγω της παρουσίας τους.

Οι δύο Σύλλογοι δηλώνουμε από κοινού, ότι είμαστε μαζί τους, τους στηρίζουμε και απαιτούμε και από τις δημοτικές Αρχές να στηρίξουν στις δικαστικές αίθουσες την παραμονή αυτών των εργαζομένων στις θέσεις τους. Καλούμε δε την κυβέρνηση να δει, με τη σοβαρότητα που απαιτούν οι καιροί, την πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί στην βουλή, μετά από συνεργασία των σωματείων μας με νομικούς και να δώσει οριστική λύση στην εργασιακή “ομηρία” των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Επίσης, την καλούμε να επανεξετάσει τον κανόνα 1:1 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, εξαιρώντας τους ΟΤΑ, δίνοντάς τους μια άλλη εναλλακτική σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Ζητάμε Δήμους με υπηρεσίες στελεχωμένες πλήρως, με καταρτισμένο προσωπικό. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να διαφυλάξουν τον δημόσιο και κοινωνικό τους χαρακτήρα και ρόλο, οποίος απορρέει από το Σύνταγμα της χώρας μας”, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου και ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ηρακλείου.

Συμβασιούχοι

freepik

Σήμερα περισσότερο από ποτέ επιβάλλεται η παράταση των συμβάσεων των παραπάνω εργαζομένων, αφού είναι αδύνατη η άμεση αντικατάστασή τους (δεδομένου ότι από τις 13/3/2023 με εντολή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης έχουν απαγορευτεί οι προσλήψεις λόγω προεκλογικής περιόδου). Είναι επιτακτική η ανάγκη διατήρησης των θέσεων εργασίας για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών και λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου η ανάγκη διατήρησης των εργαζομένων στις συγκεκριμένες θέσεις είναι αυξημένη, ιδιαίτερα για την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Το ΕΚΗ ζητάει από την κυβέρνηση την άμεση προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας με σκοπό την παύση της “ομηρίας” όλων αυτών των εργαζομένων, που εκτελούν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών των Δήμων και της Περιφέρειας.

Να σημειωθεί ότι τα Σωματεία των ΟΤΑ του Δήμου Ηρακλείου σε συνεργασία με το ΕΚΗ έχουν αποστείλει προς την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς σχέδιο νόμου για τη μόνιμη επίλυση του σοβαρού αυτού ζητήματος», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ “εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα όλων των συμβασιούχων των Δήμων του νομού Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης. Χιλιάδες συμβασιούχοι συνάδελφοι, μέσω προγραμμάτων, εργάζονται σε Δήμους και Περιφέρειες, όπως συμβαίνει και στις δημόσιες μονάδες και υπηρεσίες υγείας, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Εργάζονται δίπλα στους μόνιμους συνάδελφους, αλλά με “πετσοκομμένα” δικαιώματα. Διεκδικούμε να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στους Δήμους και Περιφέρειες με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα”.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι “βρίσκεται στο πλευρό των εκατοντάδων συμβασιούχων, που εργάζονται σε κρίσιμους τομείς σε Δήμους και Περιφέρεια και βρίσκονται για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με την ανεργία. Η εργασιακή ανασφάλεια που κρατά επί χρόνια, η “ομηρία” τους ουσιαστικά από την κυβέρνηση της Ν.Δ. πρέπει επιτέλους να λήξει. Επιτέλους, έχει έρθει η ώρα να καταρτιστεί εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο, που να είναι αντικειμενικό, σύννομο και θα δώσει οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των πολιτών. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα δίπλα τους, μαζί τους, έως την τελική δικαίωσή τους”. 

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ