Ενημέρωση Σκέρτσου, Χαρδαλιά: Δωρεάν ατομικά rapid test – Ανοίγουν κομμωτήρια, αρχαιολογικοί χώροι, επιτρέπεται το ψάρεμα/ ΒΙΝΤΕΟ

Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για τα μέτρα κατά του κορονοϊού

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ενημέρωση Σκέρτσου, Χαρδαλιά:  Δωρεάν ατομικά rapid test – Ανοίγουν κομμωτήρια, αρχαιολογικοί χώροι, επιτρέπεται το ψάρεμα/ ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Όπως είπε ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος  είναι αναγκαία η συστράτευση των πολιτών και κάλεσε να απέχουμε από νέους διχασμούς. «Οι αντοχές και τα κουράγια όλων λιγοστεύουν, η κόπωση όλων μπορεί να θολώνει κάπως την κρίση μας. Να πάρουμε δύναμη από αυτά που έχουμε καταφέρει. Έχουμε πάει καλύτερα από πολλές χώρες στον κόσμο και είμαστε η 26η χώρα στην ΕΕ σε κρούσματα». 

Covid-19---Περασμα-στην-Ανοιξη---Παρουσιαση---19_03_21-1
Covid-19---Περασμα-στην-Ανοιξη---Παρουσιαση---19_03_21-2
Covid-19---Περασμα-στην-Ανοιξη---Παρουσιαση---19_03_21-3
Covid-19---Περασμα-στην-Ανοιξη---Παρουσιαση---19_03_21-4
Covid-19---Περασμα-στην-Ανοιξη---Παρουσιαση---19_03_21-5

Ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ κ. Σκέρτσος δήλωσε: «Αισθάνομαι την ανάγκη να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πολίτες, στο νοσηλευτικό προσωπικό, τους ενστόλους και στο προσωπικό των ΜΜΜ.

Είναι σημαντικό να εργάζεσαι για να φύγει ο φόβος.

Η συστράτευση της πλειονότητας των πολιτών έχει υπάρξει σπάνια περίπτωση και δεν πρέπει να υπάρξουν διχασμοί, όπως στο παρελθόν.

Έχουν ειπωθεί πολλά για τη διαχείριση της πανδημίας. Να δούμε τι έχουμε καταφέρει έως σήμερα. Κάποιοι ασκούν κριτική, σαν να συμβαίνουν αυτά μόνο στη χώρα μας. Τα έχουμε πάει καλύτερα από τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν πληγεί από από τρία κύματα και ανάμεσα στους 27, είμαστε η 26η χώρα σε κρούσματα και σε θανάτους είμαστε στην 23η θέση. Στόχος μας να σώσουμε όσο περισσότερες ζωές μπορούμε.

Είχαμε 800 τεστ την ημέρα και σήμερα είμαστε ανάμεσα στις πρώτες σε αριθμό τεστ. Από την αρχή της πανδημίας, η ενίσχυση του ΕΣΥ ήταν προτεραιότητά μας. Οι δημόσιες ΜΕΘ παρουσιάζουν αύξηση 114%.

Ακούμε τα παράπονα στα ΜΜΜ. Παραλάβαμε 800 οχήματα στην Αθήνα και έχει αυξηθεί στα 1.400. Στη Θεσσαλονίκη είχαμε 215 και έχουμε πάνω από 400.

Ταυτόχρονα προχωρήσαμε σε ψηφιοποίηση του κράτους. Κάνουμε ευκολότερη τη ζωή μας.

Όσο για την οικονομία μας, αν και τραυματισμένη από την κρίση, άντεξε. Χάρη στις πολιτικές στήριξης της απασχόλησης, καταφέραμε μαζί με την Ιταλία, να παρουσιάσουμε τα καλύτερα νούμερα.

Δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες στο ΕΣΥ. Έχουμε επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις μας. Νέοι παράγοντες δημιουργούν ένα περιβάλλον που κάνει τον ιό πιο επιθετικό. Τα μέτρα δουλεύουν, αλλά υπάρχουν οι μεταλλάξεις, η κούραση, η αυξημένη κινητικότητα, οι συγκεντρώσεις στα σπίτια και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Όλα αυτά επιβάλλουν να δώσουμε μικρές ανάσες ελευθερίας, για υψηλότερη συημμόρφωση και τήρηση των μέτρων. Η κινητικότητα είναι αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Επίσης το βρετανικό στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό.

Για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, προσθέτουμε συνεχώς νέα όπλα στη φαρέτρα μας. Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά σε δωρεάν ατομικών rapid test σε όλον τον πληθυσμό, ώστε τον Απρίλιο να προχωρήσουμε σε άνοιγμα.

Ενθαρρύνουμε την έξοδο σε δημόσιους χώρους. Να αποφεύγονται οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους. Θα περάσουμε από 300.000 τεστ σε δυνητικά έως και 10.000.000 τεστ την εβδομάδα. Κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται ένα δωρεάν τεστ από το φαρμακείο, με τον ΑΜΚΑ του. Με ένα δωρεάν τεστ κάθε εβδομάδα ανά πολίτη.

Επέκταση ωραρίου έως τις 9 σε όλη την επικράτεια και όλες τις ημέρες, άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων, άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής.

Ο εμβολιασμός θα επιταχύνει την προσπάθεια να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Τον Απρίλιο θα προστεθούν 1,5 εκατ. εμβολιασμοί. Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα προστεθούν οι ευπαθείς ομάδες Β και οι ειδικές ομάδες επαγγελματιών».

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος τόνισε πως στόχος των αποφάσεων της κυβέρνησης είναι η διευκόλυνση της τήρησης των μέτρων.

Τα νέα μέτρα

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21.00 το βράδυ ως τις 05.00 το πρωί για όλη τη χώρα και όλη τη βδομάδα, αρχής γενομένης από αύριο, Σάββατο 20.03.2021.

Επαναλειτουργία κομμωτηρίων και καταστημάτων περιποίησης νυχιών από την Δευτέρα.

Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων ως 3 άτομα -εκτός των οικογενειών- με υποχρεωτική μάσκα, στέλνοντας το SMS 6 και μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο, όχι με ΙΧ ή μηχανή.

Όλοι οι παραπάνω κανόνες ισχύουν και για τα πάρκα που επίσης ανοίγουν.

Τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό κάθε μητρόπολης με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου. Θα διεξάγονται τεστ σε ιερείς και ψάλτες με ευθύνη της οικείας Μητρόπολης.

Τέλος, επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους, με μικρό σκάφος ή από την στεριά και με το SMS 6.

Στο 6% ο δείκτης θετικότητας

«Μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί περισσότερα από 233.000 κρούσματα στην Ελλάδα» σημείωσε η κα. Παπαευαγγέλου. Η λοιμωξιολόγος σημείωσε πως ο κυλιόμενος μ.ο. νέων κρουσμάτων είναι 2.250.

Όπως είπε, την περασμένη εβδομάδα είχαμε μεγάλη διακύμανση στον ημερήσιο αριθμό των τεστ λόγω της Καθαράς Δευτέρας.

Την τελευταία εβδομάδα ο δείκτης θετικότητας του κορωνοϊού αυξήθηκε από 4,5% σε 6% . Παρατηρείται μια σχετική σταθεροποίηση σε κάποιες περιφερειακές ενότητες Αττική, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο, όπως σημείωσε η κα. Παπαευαγγέλου, που τόνισε πως άλλες, όπως της Κεντρικής Μακεδονίας δείχνουν αυξητικές τάσεις.

Εντονη πίεση στα νοσοκομεία της χώρας «Τα νοσοκομεία πιέζονται πάρα πολύ» σχολίασε η λοιμωξιολόγος, αναφέροντας πως καταγράφτηκαν περισσότερες από 450 εισαγωγές κατά μέσο όσο την περασμένη εβδομάδα. Από το σύνολο των ασθενών, 2.500 ασθενείς νοσηλεύονται μόνο στην Αττική.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου έδωσε μάλιστα ένα παράδειγμα από το Αττικό νοσοκομείο στο οποίο και εργάζεται. Στο Αττικό από την 1η Μαρτίου εισήχθησαν 404 ασθενείς σε απλές κλίνες και ακόμη 52 σε ΜΕΘ. Η επιδημιολογική εικόνα ωστόσο, δείχνει πίεση στα νοσοκομεία και στην Αχαΐα, ενώ αυξητική τάση έχουμε στα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης και Κρήτης.

Όπως είπε η λοιμωξιολόγος, χάρη στους εμβολιασμούς, «ήδη βλέπουμε μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και ίσως και στον αριθμό των νοσηλευόμενων στην ηλικιακή ομάδα των 70 και άνω».

Αναλυτικά οι εισηγήσεις των ειδικών :

  • Η απαγόρευση της κυκλοφορίας επανέρχεται στις 21:00 αντί για τις 19:00
  • Φρένο στην μετακίνηση με ΙΧ με τον κωδικό 6
  • Να ανοίξουν ξανά οι πύλες σε πάρκα, παιδικές χαρές και αρχαιολογικούς χώρους, ώστε ο κόσμος να μην μαζεύεται σε σπίτια
  • Από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, εκτός απροόπτου, ανοίγουν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και υπηρεσίες περιποίησης νυχιών, αυστηρά με ραντεβού.
  • Προς άνοιγμα και το ψάρεμα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ