Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Live Βουλή: Σύγκρουση αρχηγών για πανδημία – οικονομία – Μητσοτάκης: “Μιλάμε για αναπροσαρμογή, όχι άνοιγμα”

Η συζήτηση πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Live Βουλή: Σύγκρουση αρχηγών για πανδημία – οικονομία – Μητσοτάκης: “Μιλάμε για αναπροσαρμογή, όχι άνοιγμα”

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την πανδημία και την οικονομία.

Η συζήτηση πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά. «Πιστεύουμε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συμβάλουν θετικά, ώστε το αποτέλεσμα της συζήτησης της Παρασκευής να είναι αυτό που προσδοκά ο ελληνικός λαός», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του.

Στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ανέβηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χαρακτήρισε κρίσιμο το επόμενο δίμηνο και μίλησε για στοχευμένες παρεμβάσεις που έχουν στόχο την εκτόνωση των πολιτών από την κούραση των περιορισμών.

«Είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα. Πολύ πιο σωστό είναι να μιλάμε για αναπροσαρμογή των δραστηριοτήτων» είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα μέτρα χαλάρωσης ορισμένων περιορισμών τα οποία ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αποτέλεσαν «μαζικό φαινόμενο» οι μικρές παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων το τελευταίο διάστημα που έκαναν και πιο δύσκολη την επιτήρηση των περιοριστικών μέτρων.

«Κουρασμένοι είναι και οι μηχανισμοί επιτήρησης όχι μόνο οι πολίτες» είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος τόνισε ότι τα τα ισχύοντα μέτρα έπαιξαν ρόλο στην αναχαίτιση της πανδημίας προειδοποίησε ότι αν δεν τηρηθούν τα ισχύοντα μέτρα τότε οι περιορισμοί που ήρθησαν θα επανέλθουν.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ως τώρα διαχείριση λέγοντας ότι σε ότι αφορά τους θανάτους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση για τις απώλειες. «Αν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε 8 χιλιάδες ακόμα νεκρούς. Μια κωμόπολη» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα είναι στην πέμπτη καλύτερη θέση στην Ευρώπη ως προς τον εμβολιασμό των δύο δόσεων και αντίστοιχα ως προς τη μία δόση.

Για τα τεστ ο πρωθπουργός είπε ότι βρισκόμαστε σε λίγο καλύτερο επίπεδο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Γίνονται πολλά περισσότερα τεστ σε σχέση με πριν από δυο μήνες. Παραπάνω από τα δύο στα τρία τεστ που έχουν γίνει είναι δωρεάν» είπε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας τα self test ως επικουρικό εργαλείο που δεν υποκαθιστά τα rapid και τα μοριακά τεστ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο δείκτη της πρόσθετης θνησιμότητας όπου «η χώρα μας έχει μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη με 6,6%».

«Η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με άλλα κράτη» ήταν το συμπέρασμα που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι παρά τα λάθη, «είναι ψέμα που αδικεί τη χώρα η εικόνα καταστροφής που προβάλλει η αντιπολίτευση».

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε συνθέσεις από την αντιπολίτευση και όχι όπως είπε «πολεμικό κλίμα», ενώ άσκησε κριτική στην ΕΕ λέγοντας ότι για τα εμβόλια «απέτυχε στην έγκαιρη παράδοση των αναγκαίων ποσοτήτων» ενώ χαρακτήρισε «απελπιστικά αργούς στην Ευρώπη» τους ρυθμούς εμβολιασμού λέγοντας ότι «αυτό δεν οφείλεται στα κράτη μέλη. Η Ελλάδα αν είχε διπλάσια ή τριπλάσια εμβόλια στη διάθεσή της θα τα έκανε».

«Θεωρώ μικρότητα να μην τυγχάνει αναγνώρισης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αυτή η διαδικασία «Ελευθερία» που δουλεύει υποδειγματικά.

Γεννηματά: Η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα

Δριμεία κριτική εξαπέλυσε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στην ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τις επιπτώσεις στην οικονομία. Η κα Γεννηματά τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα και έχει οδηγήσει σε αργό θάνατο όλη την κοινωνία.

Τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής από το φθινόπωρο είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για σταδιακό ασφαλές άνοιγμα της κοινωνίας ανά περιοχή, ενώ πρόσθεσε ότι από την αρχή είχαν μιλήσει για την ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας.

Τσίπρας: Η Ελλάδα χρειάζεται αυτή τη στιγμή μια νέα αισιοδοξία

Για “δυσανεξία” των βουλευτών της συμπολίτευσης στην κριτική έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του στην σημερινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια “έκτακτη” και “δραματική” συνθήκη στην οποία η πολιτική συζήτηση “δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα στείρας αντιπαράθεσης” αλλά ότι χρειάζεται να γίνει μια “πιο ψύχραιμη αναζήτησης λύσεων σε δυο κατευθύνσεις”, υπογραμμίζοντας ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν επιδείξει “ενσυναίσθηση” απέναντι στην “κρίσιμη πραγματικότητα”, με “σκληρή κριτική αλλά και προτάσεις”.

Η πρώτη, σημείωσε, είναι “πώς θα απαλλαγεί η χώρα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από τον κλοιό της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης” και η δεύτερη, πρόσθεσε, είναι “ποιο δρόμο πρέπει να πάρουμε, όχι από αύριο, αλλά από χτες, για να αφήσουμε πίσω μας τα δύσκολα χρόνια και να δώσουμε μια νέα ελπίδα και μια νέα προοπτική στον κόσμο της εργασίας και της δημιουργίας” και “πρωτίστως στους νέους”.

“Οφείλουμε, για να το πω με απλά λόγια, να συζητήσουμε, να προτείνουνε, να διαφωνήσουμε, με σεβασμό στην αλήθεια. Με σεβασμό στις ανάγκες των ανθρώπων. Με σεβασμό στους χιλιάδες νεκρούς και σε όσους αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται στα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία. Με σεβασμό στην αγωνία για το σήμερα και το αύριο όσων βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται και να απειλείται. Και στην αγωνία εκείνων που αναζητούν μια διέξοδο στο προσωπικό και οικογενειακό τους αδιέξοδο”, ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας την ανάγκη για μια νέα αισιοδοξία που όμως δε θα είναι ανάλογη του “success story” της κυβέρνησης Σαμαρά κατά τη διάρκεια της κρίσης. “Που δεν πρόκειται όμως να δημιουργηθεί με ρητορικά σχήματα, ανούσιες αντιπαραθέσεις, διαγγέλματα και τηλεοπτικό καλλωπισμό. Ούτε βέβαια με στημένες δίκες, διώξεις πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, διχαστικές επιλογές, αστυνομική καταστολή, και καταιγισμό προπαγάνδας”, υπογράμμισε.

Παρακολουθήστε ζωντανά:

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ