Σάββατο 25 Μαϊου 2024

Lockdown για πρώτη φορά σε 4 σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας – Οι απαγορεύσεις που τίθενται σε ισχύ

Στο «κόκκινο» οι φυλακές Κορυδαλλού, Τρικάλων, Άμφισσας και Λάρισας. Στα 367 τα συνολικά κρούσματα στη χώρα έως την περασμένη εβδομάδα σε κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Lockdown για πρώτη φορά σε 4 σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας – Οι απαγορεύσεις που τίθενται σε ισχύ dikastiko

Lockdown σε 4 φυλακές της χώρας: Ούτε της… φυλακής τα σίδερα εμπόδισαν τον κορονοϊό να «χτυπήσει» κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους, με την κατάσταση να οδηγεί σε αυστηρό lockdown σε ορισμένες δομές.

Στο πλαίσιο αυτό, απαγόρευση επισκεπτηρίων, αδειών, μεταγωγών καθώς και προφυλακίσεων περιλαμβάνονται στα μέτρα, που προωθούνται σε 4 σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και συγκεκριμένα σε αυτά του Κορυδαλλού, των Τρικάλων, της Άμφισσας και της Λάρισας, εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού. Lockdown σε 4 φυλακές της χώρας

Όπως είχε αποκαλύψει το dikastiko.gr στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία» έχει καταγραφεί πως το 55,2% των κρατουμένων και το 69,8% των υπαλλήλων έχουν εμβολιαστεί.

Παρά, όμως, την αυξητική τάση το τελευταίο διάστημα για εμβολιασμό στα σωφρονιστικά καταστήματα, ο αριθμός παραμένει σχετικά χαμηλός ειδικά στους χώρους αυτούς που επικρατεί μεγάλος συγχρωτισμός και υπερσυγκέντρωση προσώπων σε μικρούς και κλειστούς χώρους.

Η εικόνα σε ορισμένα σωφρονιστικά ιδρύματα οδήγησε μάλιστα στην επιβολή του lockdown. Ενδεικτικό είναι πως μέχρι τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας 367 άτομα, 290 κρατούμενοι και 77 σωφρονιστικοί υπάλληλοι νόσησαν από κορονοϊό. Όπως γράφει το TheToc, από τους 367 νοσούντες, τα μεγαλύτερα νούμερα καταγράφονται στις φυλακές του Κορυδαλλού με 31 κρατούμενους και έναν σωφρονιστικό υπάλληλο, σε αυτές των Τρικάλων 31 κρατούμενοι και 9 σωφρονιστικοί, στα Διαβατά 38 κρατούμενοι και δύο σωφρονιστικοί και σε αυτές της Άμφισσας 33 κρατούμενοι και τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Όπως σημειώνεται σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα τα κρούσματα του ιού στις φυλακές ήταν κάτι παραπάνω από 100, ενώ εστία μόλυνσης φέρεται να είναι τα επισκεπτήρια και κυρίως οι κρατούμενοι που επέστρεψαν από άδειες που είχαν λάβει από τα σωφρονιστικά καταστήματα. Lockdown σε 4 φυλακές της χώρας

Βεβαιωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε 7 φυλακές, ενώ ένα άλλο εμπόδιο που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής ήταν και αυτό της χορήγησης ΑΜΚΑ σε κρατούμενους, οι οποίοι δεν διέθεταν και δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε εμβολιασμό.

Ήδη, όπως ανέφερε η γενική γραμματέας Σοφία Νικολάου έχει δοθεί προσωρινός ΑΜΚΑ σε 8.500 κρατούμενους. Παράλληλα, πέραν των εμβολιασμών έχουν γίνει 137.198 διαγνωστικά τεστ, και συγκεκριμένα 58.500 σε εργαζόμενους και 78.698 σε κρατούμενους. Lockdown σε 4 φυλακές της χώρας

Την περίοδο της πανδημίας, ιδιαίτερη βοήθεια έχει προσφέρει και το e- επισκεπτήριο, ένα μέτρο που εισήγαγε στον Μάιο του 2020 η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Το ηλεκτρονικό επισκεπτήριο, μέσω της εφαρμογής skype, εφαρμόζεται στις φυλακές και αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική επαφής των κρατουμένων με τους οικείους τους.

Με πληροφορίες από το thetoc.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ