Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Λουκάς Αποστολίδης: Το ΣτΕ δικαιολογεί τη διοίκηση ότι νομίμως δεν σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις

Η ανακοίνωση του δικηγόρου με αφορμή την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Λουκάς Αποστολίδης: Το ΣτΕ δικαιολογεί τη διοίκηση ότι νομίμως δεν σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις dikastiko.gr

«Μεγάλη η αναμονή, φτωχά τα αποτελέσματα. Ωδικεν όρος έτεκεν μυν». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης με αφορμή την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που, όπως έγραψε το dikastiko.gr, “κόβει” τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

«Η περίληψη των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, για την επιστροφή αναδρομικών σε επικούρηση και δώρα, δικαιολογεί πλήρως τις ρυθμίσεις του ν. 4714/2020: Δηλαδή την απόσβεση των αξιώσεων όσων δεν έχουν ασκήσει αγωγές. Και δικαιολογείται η Διοίκηση ότι νομίμως δεν σέβεται και δεν εφαρμόζει στο σύνολο των αποφάσεων αλλά αρκείται στην επιλεκτική εφαρμογή», σημειώνει ο κ. Αποστολίδης.

Ειδικότερα σημειώνει ότι:

  • «Όσοι είχαν εκκρεμείς δίκες κατά τη δημοσίευση του νόμου (31/07/2020) συνεχίζουν τον δικαστικό αγώνα στα δικαστήρια ουσίας για να λάβουν εντόκως αναδρομικά 11μήνου σε επικούρηση και δώρα.
  • Όσοι δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν τις 31/07/2020, οι αξιώσεις τους για επιστροφή επικούρησης και δώρων αποσβέννυνται δια νόμου.
  • Οι αιτιάσεις μας για σεβασμό στο δεδικασμένο και την εφαρμογή των αποφάσεων των πολιτικών δικών από την εκτελεστική εξουσία εις ολόκληρον, απορρίφθηκαν με εσφαλμένες και αμφισβητούμενες αιτιολογίες.
  • Οι αιτιάσεις μας περί αντισυνταγματικότητας των ρυθμίσεων περί αποσβέσεως των αξιώσεων των συνταξιούχων δια νόμου απορρίφθηκαν αναιτιολόγητα και κατά παράβαση της ΕΣΔΑ.»

Ο κ. Αποστολίδης συμπεραίνει ότι:

  • «Οι 350χιλιάδες περίπου συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα που είχαν ασκήσει αγωγές θα συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ επί των πιλοτικών αγωγών των ετών 2015, 2019, 2020. Δικαστικός αγώνας ακόμη πολλών χρόνων, χωρίς καμία πρόνοια Δικαιοσύνης και Διοίκησης.
  • Οι 1 εκ. 300 χιλιάδες συνταξιούχοι που δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι την 31.07.2020, σύμφωνα με τις αποφάσεις 1403-7/22, έχουν αποσβεσθεί δια νόμου οι αξιώσεις τους για λόγους έκτακτους ανάγκης.»

«Η επιλεκτική εφαρμογή των αποφάσεων από την εκτελεστική εξουσία δυστυχώς εσφαλμένα δικαιολογείται από τις εκδοθείσες αποφάσεις, ότι δήθεν δεν ισχύει το διαδικαστικό δεδικασμένο των πολιτικών δικών 2015, 2019, 2020!!!» τονίζει ο δικηγόρος ο οποίος αναφέρει ότι «ο τύπος τρώει την ουσία».

«Ο περιορισμός των χορηγούμενων αναδρομικών, σε όλους τους συνταξιούχους που έλαβαν αναδρομικά 11μήνου μόνο για σύνταξη, δικαιολογείται από τις ως άνω αποφάσεις στα πλαίσια του δικαίου της ανάγκης και των «έκτακτων μέτρων» δημοσιονομικού χαρακτήρα. Υπήρξαν και οι μειοψηφίες δικαστών που καυτηρίασαν τις ρυθμίσεις αυτές», προσθέτει.

«Φαίνεται το πνεύμα των πιλοτικών αγωγών να εξανεμίζεται και ο τύπος να υπερισχύει της ουσίας.  Η ταλαιπωρία όσων έχουν ασκήσει αγωγές θα συνεχισθεί για χρόνια και η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων θα αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός», αναφέρει.

Ο Λουκάς Αποστολίδης συνεχίζει: «Ευτυχώς που δεν προχώρησαν και στην δικαιολόγηση της κατάργησης των εκκρεμών δικών και αρκέσθηκαν στην παραγραφή αξιώσεων 1.300.000 και πλέον δικαιούχων.

Έχω τονίσει πολλές φορές ότι πρέπει να αλλάξουμε σελίδα, ως Πολιτεία και Δικαιοσύνη και να μην επικαλούμαστε συνεχώς το δίκαιο της ανάγκης με τα έκτακτα μέτρα. Καιρός να γίνει στόχος και μέτρο μας το Κράτος Δικαίου.

Θα επανέλθουμε με τη δημοσίευση των κειμένων των αποφάσεων.»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ