Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024

Μ. Καραμανώφ (πρώην αντιπρόεδρος ΣτΕ) για ιδιωτικά πανεπιστήμια: “Εάν θέλουμε να αλλάξουμε το άρθρο 16, δεν έχουμε άλλη οδό από την αναθεώρηση”

"Το δίκαιο έχει καθορίσει το ίδιο, τον τρόπο και τη διαδικασία με την οποία εξελίσσεται, αλλάζει και ερμηνεύεται" υπογραμμίζει

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μ. Καραμανώφ (πρώην αντιπρόεδρος ΣτΕ) για ιδιωτικά πανεπιστήμια: “Εάν θέλουμε να αλλάξουμε το άρθρο 16, δεν έχουμε άλλη οδό από την αναθεώρηση” Καραμανώφ - Πρώην αντιπρόεδρος ΣτΕ

Η Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ. και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, Μαρία Καραμανώφ μίλησε το πρωί της Πέμπτης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Η κυρία Καραμανώφ μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, εξέφρασε τη θέση πως “το νομοσχέδιο της κυβέρνησης διακυβεύει το μέλλον της ανώτατης παιδείας στην Ελλάδα και το μέλλον όχι απλώς του κράτους δικαίου, αλλά της έννοιας του δικαίου αυτής καθ’ αυτήν”. 

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η πρώην αντιπρόεδος του ΣτΕ  «το δίκαιο είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία. Με άλλα λόγια, χρησιμοποιεί μια ιδιαίτερη κατηγορία όρων, λέξεων και εννοιών, ούτως ώστε να είναι ανοικτό στις ερμηνείες, σε εξέλιξη και σε προσαρμογή σε μεταβαλλόμενες συνθήκες και δεδομένες αντιλήψεις. Όμως, για να υπάρχει αυτό που λέμε ασφάλεια δικαίου, κράτος δικαίου και εν τέλει δημοκρατικό πολίτευμα, το δίκαιο έχει καθορίσει το ίδιο, τον τρόπο και τη διαδικασία με την οποία εξελίσσεται, αλλάζει και ερμηνεύεται. Σε κάποια θέματα όμως, το ίδιο το δίκαιο-ακριβώς επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό, μιλάμε για κανόνες που πρέπει να είναι κατανοητοί από όλους και ρυθμίζουν τη συμπεριφορά μας και τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τις υποθέσεις μας-έχει επιλέξει το ίδιο το δίκαιο να μην μπορεί να μεταβληθεί έμμεσα δηλαδή μέσω της ερμηνείας.

Για αυτό το λόγο λοιπόν, χρησιμοποιεί κάποιες λέξεις οι οποίες είναι ανεπίδεκτες ερμηνείας. Αυτό δεν σημαίνει ότι παγώνει ή ότι καταδικάζει την κοινωνία σε ακινησία και προσκόλληση στο παρελθόν αλλά σημαίνει ότι όποιος θέλει να το αλλάξει πρέπει να πάρει το πολιτικό ρίσκο και την πολιτική ευθύνη να το επιχειρήσει με τις νόμιμες διαδικασίες: Αν μιλάμε για απλό νόμο, να το εισάγει στη Βουλή και να επιτύχει την αναγκαία πλειοψηφία. Αν όμως, πρόκειται για μείζονα τροποποίηση του Συντάγματος, εκεί έχουμε μια ειδική διαδικασία, αυτή της αναθεώρησης, γιατί εκεί και οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι».

Καραμανώφ για ιδιωτικά πανεπιστήμια

EUROKINISSI

Καραμανώφ για ιδιωτικά πανεπιστήμια: “Εάν θέλουμε να αλλάξουμε το άρθρο 16, δεν έχουμε άλλη οδό από την αναθεώρηση”

Επιπροσθέτως η κυρία Καραμανώφ τόνισε ότι «υπάρχουν δύο κατηγορίες διατάξεων στο Σύνταγμα. Υπάρχουν οι διαδικασίες που δεν είναι καθόλου δεκτικές αναθεώρησης με καμία διαδικασία, ούτε με αναθεωρητική. Αυτές είναι οι βασικές διατάξεις που αφορούν τη μορφή του πολιτεύματος, την ισότητα των Ελλήνων απέναντι στο νόμο, το γεγονός ότι τα πολιτικά και ατομικά δικαιώματα δεν εξαρτώνται από θρησκευτικές πεποιθήσεις. Υπάρχει μια σειρά διατάξεων που το ίδιο το Σύνταγμα λέει ότι αυτές δεν είναι δεκτικές αναθεώρησης. Είναι ο πυρήνας του πολιτεύματος, είναι οι θεμελιώδεις αξίες, δεν μπορεί να αναθεωρηθούν και σε αυτές δεν μιλάμε καθόλου.

Όλες οι άλλες διατάξεις και το άρθρο 16 είναι διατάξεις δεκτικές αναθεώρησης. Όμως, για να δούμε εάν αυτή η διάταξη μπορεί να αναθεωρηθεί και προς ποια κατεύθυνση, πρέπει να δούμε τι λέει. Εδώ λοιπόν, αυτό που λέει το άρθρο 16 το λέει σαφώς ότι απαγορεύεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτό δεν μπορεί να ερμηνευθεί και δεν είναι ανεπίδεκτο αναθεώρησης. Είναι ανεπίδεκτο ερμηνείας. Άρα λοιπόν, εάν θέλουμε να αλλάξουμε το άρθρο 16, δεν έχουμε άλλη οδό από την αναθεώρηση».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ