Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

Ολομέλεια Αρείου Πάγου: “Ανεπίτρεπτη και ευθεία παρέμβαση το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα – Yιοθετεί αμφισβητούμενα δεδομένα και συμπεράσματα”

Τι προβλέπει η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Τι απαντά για τις υποθέσεις στις οποίες αναφέρεται το ψήφισμα. Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 49 υπέρ και 13 κατά από την μειοψηφία που χαρακτήρισε πολιτικό το ζήτημα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ολομέλεια Αρείου Πάγου: “Ανεπίτρεπτη και ευθεία παρέμβαση το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα – Yιοθετεί αμφισβητούμενα δεδομένα και συμπεράσματα” Eurokinissi

Σφοδρά πυρά από την Ολομέλεια Αρείου Πάγου για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ) για το κράτος Δικαίου, που όπως έγραψε το dikastiko.gr συγκλήθηκε σήμερα Πέμπτη, υπό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα για να πάρει θέση (διαβουλευθεί) σε όσα καταλογίζονται στις δικαστικές Αρχές.

Στην απόφασή της η Διοικητική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου χαρακτηρίζει το ψήφισμα ανεπίτρεπτη και ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστικών αρχών.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάσισε, με πλειοψηφία 49 και 13 κατά, ότι τα αναφερόμενα στο Ψήφισμα σε αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης, ενώ 13 δικαστές υποστήριξαν πως το ζήτημα είναι πολιτικό και δεν χωράει απάντησης από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Αδειλίνη αντέκρουσε ένα προς ένα τα σημεία του ψηφίσματος

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Διοικητικής Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου τοποθετήθηκε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, αντικρούοντας ένα προς ένα τα σημεία του που αφορούν σε σειρά υποθέσεων, όπως οι έρευνες για τα Τέμπη, οι έρευνες για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, υποθέσεις διαφθοράς, χρηματοδότησης μέσων ενημέρωσης (η γνωστή «λίστα Πέτσα»), η έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά και το ναυάγιο της Πύλου.

Ειδική αναφορά γίνεται στο Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου στη δικαστική μεταχείριση του Παναγιώτη Δημητρά, που διώκεται από τις δικαστικές αρχές για σειρά δράσεων που χαρακτηρίζονται ως “έκνομες” , θέματα για τα οποία επίσης απασχολήθηκε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Σε όλες τις υποθέσεις που αναφέρονται στο ψήφισμα η Ολομέλεια αποφάνθηκε, ότι «τα αναφερόμενα είναι αόριστα, χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς αμεροληψία και χωρίς κάποια ανάθεση των ερευνών σε εθνική ή κοινοτική αρχή με αποτέλεσμα να αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης».

Ολομέλεια Αρείου Πάγου για ψήφισμα του ΕΚ: “Τα στοιχεία δεν προκύπτουν από έρευνα, αλλά από παράθεση ψευδών πληροφοριών

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνεδρίαση της Διοικητικής Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου, όπου συμμετείχαν ανώτατοι δικαστικοί, ο αρεοπαγίτης Παναγιώτης Λυμπερόπουλος εισηγήθηκε το σύνολο των θεμάτων που αναφέρονται στο ψήφισμα και ξεκινώντας από την έρευνα για τα Τέμπη ανέφερε ότι η δικαιοσύνη έχει προχωρήσει σημαντικά τις έρευνες αλλα και πως σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα η αρμοδιότητα ανήκει στη Βουλή.

Για τους χειρισμούς στην υπόθεση των υποκλοπών έκανε λόγο για ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, ενώ για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, σχολίασε ότι οι δράστες έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό και βρίσκεται σε εξέλιξη το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Για τον διορισμό της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση, ο κ. Λυμπερόπουλος τόνισε ότι προβλέπεται από το Σύνταγμα, ενώ απέκρουσε ως αόριστες και ατεκμηρίωτες τις αιτιάσεις για τις έρευνες στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου.

Η απάντηση για τις υποθέσεις θυμάτων βιασμού και σεξουαλικής βίας

Αντίστοιχη ήταν η εισήγηση του και για την αντιμετώπιση των θυμάτων βιασμού και σεξουαλικής βίας, υποστηρίζοντας ότι οι εισαγγελικές αρχές επιλαμβάνονται κάθε καταγγελίας, υπάρχει ειδικός εισαγγελέας ανηλίκων και η εισαγγελική αρχή ορίζει εισαγγελείς για τον χειρισμό ειδικά θεμάτων για ανήλικα, υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και trafficking.

Καταλήγοντας ο εισηγητής έκανε λόγο ένα ψήφισμα που υιοθετεί αμφισβητούμενα δεδομένα και συμπεράσματα που δεν προκύπτουν από έρευνα, αλλά από παράθεση ψευδών πληροφοριών.

Πρόσθεσε ότι όλα αυτά πλήττουν τη δικαιοσύνη, καθώς όπως τόνισε, είναι δυνατόν να εγκατασταθεί στους πολίτες και τα κοινοτικά όργανα η εντύπωση ότι το κράτος δικαίου στην Ελλάδα υποχωρεί εξ αιτίας διαφθοράς που περιλαμβάνει και το δικαστικό σώμα.

Κασσελάκης για το πόρισμα του Αρείου Πάγου: “Μακάρι η Δικαιοσύνη να λειτουργούσε τόσο άμεσα και στις υποθέσεις συμπολιτών μας που χρονίζουν”

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, σχολίασε, “Σε χρόνο ρεκόρ συγκλήθηκε, συνεδρίασε και απεφάνθη η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το ψήφισμα – κόλαφο του Ευρωκοινοβουλίου αναφορικά με το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα”.

“Οι ανώτατοι δικαστές εξέφρασαν την εκτίμηση (ανησυχία;) τους ‘να μην εγκατασταθεί στους πολίτες και στα κοινοτικά όργανα η εντύπωση ότι το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα υποχωρεί εξαιτίας της διαφθοράς’”, σημειώνει και καταλήγει: “Μακάρι η Δικαιοσύνη να λειτουργούσε τόσο άμεσα και στις υποθέσεις συμπολιτών μας που χρονίζουν. Θα ήμασταν Ελβετία”.

Νέα Αριστερά: «Πρωτοφανές ο Άρειος Πάγος να εμπλέκεται στην πολιτική αντιπαράθεση καθώς προστρέχει προς υπεράσπιση της κυβέρνησης»

Η Νέα Αριστερά, χαρακτήρισε “πρωτοφανή στα Ευρωπαϊκά χρονικά” την απόφαση του Αρείου Πάγου για την καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΚ, σε ανακοίνωσή της.

“Η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάσισε με πλειοψηφία 49 υπέρ έναντι 13 κατά και 20 αποχών ότι το περιεχόμενο του ψηφίσματος που ενέκρινε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο- πλην δεξιάς και ακροδεξιάς- είναι “αστήρικτο, αόριστο, ατεκμηρίωτο, μεροληπτικό και αποτελεί ευθεία παρέμβαση στην ελληνική δικαιοσύνη”. Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε την ταχύτητα με την οποία διεξήχθη η συνεδρίαση και, κυρίως, εκδόθηκε η απόφαση”, σημειώνει.

“Εν έτει 2024 η διάκριση των εξουσιών που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα τίθεται εν αμφιβόλω. Οι Αρεοπαγίτες δικαστές και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σπεύδουν να υπερασπιστούν την κυβέρνηση και να υποκαταστήσουν την εκτελεστική εξουσία η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να δώσει απαντήσεις στις αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου που συνιστά ένα θεσμικό- πολιτικό όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτι που γίνεται, όπως ενημερώνει επισήμως ο ‘Αρειος Πάγος για να μην “εγκατασταθεί στους πολίτες και στα κοινοτικά όργανα η εντύπωση ότι το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα υποχωρεί εξαιτίας της διαφθοράς, που διακατέχει το σύνολο των κρατικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου και του δικαστικού σώματος””, συνεχίζει.

Και καταλήγει, “Πρόκειται για μια κίνηση πρωτοφανή στα ευρωπαϊκά χρονικά. Ο ‘Αρειος Πάγος να εμπλέκεται στην πολιτική αντιπαράθεση καθώς προστρέχει προς υπερασπιση της κυβερνησης. Το μόνο που επιτυγχάνει όμως είναι να επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που καταγράφονται στο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου και τις βεβαιότητες της ελληνικής κοινωνίας”.

Ν. Ανδρουλάκης: “Αν υπήρχαν τα ίδια αντανακλαστικά, τότε όλες αυτές οι υποθέσεις δεν θα ήταν εκκρεμείς”

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ άφησε αιχμές και για τη ηγεσία της Δικαιοσύνης αναφέροντας ότι “η ολομέλεια του Αρείου Πάγου συγκλήθηκε τάχιστα για να απαντήσει σε ένα ψήφισμα που ασκεί πολιτική κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αν υπήρχαν τα ίδια αντανακλαστικά, τότε όλες αυτές οι υποθέσεις δεν θα ήταν εκκρεμείς και το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου δεν θα χρειαζόταν”.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την ανακοίνωση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ