Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Μ. Κατρίνης: Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που νομιμοποιεί την αδιαφάνεια και την αυθαιρεσία

Σε οποιαδήποτε άλλη δυτική κοινοβουλευτική δημοκρατία, το σκάνδαλο των υποκλοπών θα είχε οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης, είπε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μ. Κατρίνης: Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που νομιμοποιεί την αδιαφάνεια και την αυθαιρεσία EUROKINISSI

Για ένα νομοσχέδιο- όνειδος έκανε λόγο ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, αναφέροντας πως η υπόθεση των υποκλοπών «δεν έκλεισε, δεν θα κλείσει θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την αποκάλυψη της αλήθειας και δεν το ζητάνε μόνο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ζητάνε οι πολίτες το ζήτησε ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς».

«Δέσμευσή μας είναι να καταργήσουμε αυτά που ψηφίζει η κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Κατρίνης, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ και τα κακόβουλα λογισμικά.

«Oι πρακτικές αυτές μας γυρνάνε πολλά χρόνια πίσω και θυμίζουν τις εποχές του πατρός Μητσοτάκη», ανέφερε. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων: «η υπόθεση δεν έκλεισε, δεν θα κλείσει θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την αποκάλυψη της αλήθειας και δεν το ζητάνε μόνο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ζητάνε οι πολίτες το ζήτησε ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς».

Ως προς το νομοσχέδιο ο κ. Κατρίνης τόνισε πως: «με το νομοσχέδιο αναζητάτε συνενόχους και το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συναινέσει στο νομοσχέδιο – όνειδος.

Κατρίνης

unsplash

Το νομοσχέδιο αφαιρεί από την ΑΔΑΕ το συνταγματικό της δικαίωμα να ασκήσει το θεσμικό της ρόλο. «Σειρά έγκριτων επιστημόνων έχουν αναδείξει την αντισυνταγματικότητά του» σημείωσε.

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ΕΥΠ, κινείται στη λογική της συγκάλυψης και της αναδρομικής νομιμοποίησης των αυθαιρεσιών του παρακρατικού μηχανισμού που είχε στηθεί» τόνισε ο κ. Κατρίνης αφού για πρώτη φορά, μετά από 18 χρόνια, αφαιρείται από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, η αρμοδιότητα και η ευθύνη να ενημερώνει αυτόν που παρακολουθείται, αν από την παρακολούθηση δεν έχει προκύψει κάτι επιβαρυντικό.

Όπως είπε «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που νομιμοποιεί την αδιαφάνεια και την αυθαιρεσία. Η άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας θα γίνεται χωρίς αιτιολόγηση από ένα και μόνο πρόσωπο, κανείς δεν θα μπορεί να μάθει ή να ελέγξει, για ποιους ακριβώς λόγους ο εισαγγελέας επιτρέπει στην ΕΥΠ να τον παρακολουθεί».

Επισήμανε ότι σε οποιαδήποτε άλλη δυτική κοινοβουλευτική δημοκρατία, το σκάνδαλο των υποκλοπών θα είχε οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ‘’ Η Ελλάδα όμως, με αυτή την κυβέρνηση, μοιάζει όλο και λιγότερο με κοινοβουλευτική δημοκρατία δυτικού τύπου.

Επίσης δήλωσε ότι: «η κυβέρνηση έχει και την ψυχολογία και τη συμπεριφορά του ενόχου. Στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκάλυψη, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων είναι βαρύτατο πλήγμα κατά των ελευθεριών των πολιτών.

Κατρίνης

EUROKINISSI

Κατρίνης: Πρακτικές που δεν συναντάμε στις δημοκρατίες

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επισήμανε πως: «Η παρακολούθηση πολιτικού αντιπάλου, ευρωβουλευτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι πρακτική που δεν συναντάμε στις δημοκρατίες αλλά σε άλλα καθεστώτα, ενώ τόνισε πως «το κράτος δικαίου χτίζεται πάνω στη δημοκρατία και τη διαφάνεια».

Παράλληλα αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που περιλαμβάνουν:

– Την επαναφορά της ΕΥΠ στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

– Την πλήρη αιτιολόγηση της άρσης του απορρήτου στη σχετική εισαγγελική διάταξη ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η νομιμότητά της

– Την αναδρομική κατάργηση της αντισυνταγματικής διάταξης που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους παρακολουθούμενους

– Την τελική απόφαση για παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας να λαμβάνει τριμελές δικαστικό συμβούλιο εφετών, απόφαση που θα γνωστοποιείται με πλήρη στοιχεία στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

«Όσο και αν ενοχλεί τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ , η επιλογή του ΠΑΣΟΚ θα είναι η αυτόνομη πορεία. Η δημοκρατία, η διαφάνεια. Πάνω σε αυτές τις αρχές στηρίζεται το κράτος δικαίου που θα εγγυηθεί τις ίσες ευκαιρίες και την ευημερία των πολιτών» είπε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ