Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

“Μάχη” δικαστών για τη Γενική Συνέλευση με θέμα τα οικονομικά: Οι 311 υπογραφές της μειοψηφίας και η άρνηση της πλειοψηφίας

Για “θρασύτητα και κυνισμό έναντι του ίδιου του Σώματος” κάνει λόγο η μειοψηφία.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Μάχη” δικαστών για τη Γενική Συνέλευση με θέμα τα οικονομικά: Οι 311 υπογραφές της μειοψηφίας και η άρνηση της πλειοψηφίας freepik

“Μαχαίρια” βγήκαν στην ΕνΔΕ μετά την άρνηση του Προεδρείου να δεχθεί το αίτημα 311 δικαστικών λειτουργών για τη διεξαγωγή έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, κατά την οποία θα έμπαιναν στο τραπέζι βασικά μισθολογικά και θεσμικά αιτήματα των δικαστικών λειτουργών.

Είχε προηγηθεί όπως έγραψε το dikastiko.grτο αίτημα της μειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για την έκτακτη Γενική Συνέλευση, το οποίο απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της ΕνΔΕ με ψήφους 8- 5. Ακολούθησε η συλλογή υπογραφών από 311 μέλη της Ένωσης για τη διεξαγωγή της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, όπου επίσης καταγγέλλεται απορρίφθηκε.

«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας πρωτοφανούς για τα δικαστικά χρονικά απαξίωσης των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων» αναφέρει σε νέα ανακοίνωσή της η μειοψηφία της Ένωσης και συγκεκριμένα οι Χριστόφορος Σεβαστίδης , ΔΝ Εφέτης, Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εφέτης, Παντελής Μποροδήμος, Πρωτοδίκης, Μιχάλης Τσέφας, Πρόεδρος Πρωτοδικών, Ιωάννης Ασπρογέρακας, Πρόεδρος Πρωτοδικών και Έφη Κώνστα, Ειρηνοδίκης.

«Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, περισσότερα από το 1/10 των μελών της Ένωσης, ζήτησαν τη σύγκληση έκτακτης Γ.Σ., αποφαινόμενοι επί δημοσίως και αρμοδίως υποβληθέντος αιτήματος, που αφορά στα επείγοντα θέματα της Δικαιοσύνης: α) το μισθολογικό, β) την αναδιάρθρωση του δικαστικού χάρτη, γ) την ύλη του Ειρηνοδικείου και δ) την εντατικοποίηση των συνθηκών εργασίας μας» προστίθεται από τη μειοψηφία του Δ.Σ.

«Όμως, δυστυχώς οι ίδιοι άνθρωποι στους οποίους έχει ανατεθεί το καθήκον της εκπροσώπησής μας, σήμερα προσπάθησαν με τεχνάσματα που προσβάλουν τη νοημοσύνη όλων των δικαστικών λειτουργών, να εμποδίσουν τη σύγκληση του Ανώτατου συλλογικού μας οργάνου. Η απόφαση αυτή, εκτός του ότι είναι ευθέως προσβλητική, αφού αρνείται στους συναδέλφους που απέστειλαν τις αιτήσεις, ένα σαφές καταστατικό τους δικαίωμα, αποτελεί ταυτόχρονα και μια βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατικής λειτουργίας της Ένωσης» επισημαίνεται.

“Μαχαίρια” βγήκαν στην ΕνΔΕ

Freepik

«Ειλικρινά τέτοια θρασύτητα και τέτοιο κυνισμό έναντι του ίδιου του Σώματος δεν τα περιμέναμε ακόμα κι από αυτό το προεδρείο. Σκοπός της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης είναι η συζήτηση και η διαμόρφωση θέσεων που θα αντικατοπτρίζουν τη βούληση της πλειοψηφίας των συναδέλφων. Εκείνοι, που σήμερα εμποδίζουν κάθε θεσμική συζήτηση στο εσωτερικό μας, για να συζητούν οι ίδιοι σε κλειστές συναντήσεις, που φοβούνται τη Δημοκρατία και τις διαδικασίες της, για να αποφασίζουν ερήμην του Σώματος και που δεν διστάζουν να εμπαίζουν φανερά τους συναδέλφους, ακυρώνοντας με προσχήματα την σαφή θέλησή τους, θα κριθούν σύντομα από το Δικαστικό Σώμα. Δεν μπορεί κανείς να παίζει με την τιμή και την αξιοπρέπεια του Δικαστικού Σώματος» καταλήγει η μειοψηφία.

“Μαχαίρια” βγήκαν στην ΕνΔΕ: Τα αιτήματα της μειοψηφίας

Τη διενέργεια Γενικής Συνέλευσης για τα βασικά μισθολογικά και θεσμικά αιτήματα των δικαστικών λειτουργών ζητεί μέσω της συγκέντρωσης 311 υπογραφών η μειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) υπό τον Χρ. Σεβαστίδη. Συγκεκριμένα θέτουν επί τάπητος ζητήματα όπως το μισθολόγιο δικαστικών λειτουργών (βασικός μισθός, δώρα εορτών, επιδόματα), η καθ’ ύλην αρμοδιότητα Ειρηνοδικείων, το σχέδιο αναδιάρθρωσης υπηρεσιακού δικαστικού χάρτη (Δικαστικός Καλλικράτης) και η “εντατικοποίηση υπηρεσιακών συνθηκών”.

Για τα περισσότερα από αυτά τα ζητήματα, όπως αναφέρουν, βρίσκεται σε εξέλιξη “διαπραγμάτευση” μεταξύ της πλειοψηφίας του ΔΣ υπό την πρόεδρο της Ένωσης Μαργαρίτα Στενιώτη, η οποία φαίνεται πως έχει καταλήξει σε συμφωνία για τα οικονομικά των δικαστών, ενώ εκκρεμούν άλλα ζητήματα,

Η απόρριψη

Υπενθυμίζεται πως το αίτημα (που προηγήθηκε της συγκέντρωσης υπογραφών) για σύγκληση ΓΣ συζητήθηκε σε συνεδρίαση Έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης στις 6-09-2023 και απορρίφθηκε με ψήφους 8-5. Όπως αναφέρει το σχετικό πρακτικό “η Πρόεδρος της Ένωσης Μαργαρίτα Στενιώτη, επί του μοναδικού θέματος ημερήσιας διάταξης, δηλαδή τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, εισηγήθηκε την απόρριψή του και έθεσε το σχετικό ζήτημα σε ψηφοφορία”.

Η μειοψηφία με ανακοίνωσή της ανέφερε μετά την απόρριψη: “Στο σημερινό ΔΣ, που πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα μας, όλα τα παρόντα μέλη του προεδρείου καταψήφισαν το αίτημα σύγκλησης έκτακτης Γ.Σ. Μετά από επίμονες ερωτήσεις μας παραδέχτηκαν ότι σήμερα έγινε συνάντηση με τον υπουργό και τον υφυπουργό οικονομικών κατά την οποία δεν υπήρξε καμία δέσμευση σχετικά με το ποσοστό των αυξήσεων που θα δοθούν. Ουσιαστικά δηλαδή το προεδρείο μας ενημέρωσε ότι δεν εκφράστηκε βούληση της κυβέρνησης για επαναφορά των επιδομάτων στα επίπεδα του 2008, όπως μας είχαν διαβεβαιώσει οι ίδιοι τον Ιανουάριο του 2023. Μας πληροφόρησαν επίσης ότι ούτε στις 31 Ιουλίου δεσμεύτηκε ο υπουργός οικονομικών για οποιαδήποτε ποσό, αν και μέλη του προεδρείου τότε έκαναν δημόσιες αναρτήσεις για «λευκό καπνό» και επιδόματα στα επίπεδα του 2008. Επομένως, συνειδητά παραπληροφορούσαν τους συναδέλφους μέχρι σήμερα. Αλλά ούτε και για την σχεδιαζόμενη αύξηση της ύλης των Ειρηνοδικείων έχει γίνει καμία προετοιμασία ούτε έχουν συγκεντρωθεί ακόμα τα στατιστικά στοιχεία που υποτίθεται ότι μαζεύει το προεδρείο εδώ και μήνες.

Δεν πρέπει να αφήσουμε να εξελιχθούν τα θέματα ερήμην μας. Μόνο με την σύγκληση έκτακτης Γ.Σ. και τις συλλογικές αποφάσεις μπορούμε να αλλάξουμε την αρνητική πορεία που έχει χαραχθεί σε όλα τα επίπεδα”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ