Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Μειοψηφία Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων: 311 υπογραφές για διενέργεια έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για μισθολογικά και Δικαστικό Καλλικράτη

Η μειοψηφία του ΔΣ της μεγαλύτερης δικαστικής συνδικαλιστικής ένωσης μάζεψε υπογραφές και ζητεί να συγκληθεί γενική συνέλευση για βασικά ζητήματα των δικαστών- Είχε προηγηθεί η απόφαση της πλειοψηφίας να απορρίψει το αίτημα με ψήφους 8-5.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μειοψηφία Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων: 311 υπογραφές για διενέργεια έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για μισθολογικά και Δικαστικό Καλλικράτη freepik

Τη διενέργεια Γενικής Συνέλευσης για τα βασικά μισθολογικά και θεσμικά αιτήματα των δικαστικών λειτουργών ζητεί μέσω της συγκέντρωσης 311 υπογραφών η μειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) υπό τον Χρ. Σεβαστίδη. Συγκεκριμένα θέτουν επί τάπητος ζητήματα όπως το μισθολόγιο δικαστικών λειτουργών (βασικός μισθός, δώρα εορτών, επιδόματα), η καθ’ ύλην αρμοδιότητα Ειρηνοδικείων, το σχέδιο αναδιάρθρωσης υπηρεσιακού δικαστικού χάρτη (Δικαστικός Καλλικράτης) και η “εντατικοποίηση υπηρεσιακών συνθηκών”.

Για τα περισσότερα από αυτά τα ζητήματα βρίσκεται σε εξέλιξη “διαπραγμάτευση” μεταξύ της πλειοψηφίας του ΔΣ υπό την πρόεδρο της Ένωσης Μαργαρίτα Στενιώτη, η οποία φαίνεται πως έχει καταλήξει σε συμφωνία για τα οικονομικά των δικαστών, ενώ εκκρεμούν άλλα ζητήματα, όπως έγραψε το dikastiko.gr.

Μειοψηφία ΕνΔΕ: Η Συνέλευση

Συγκεκριμένα το αίτημα για έκτακτη ΓΣ υπογράφουν οι Χριστόφορος Σεβαστίδης , ΔΝ Εφέτης, Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εφέτης, Παντελής Μποροδήμος, Πρωτοδίκης, Μιχάλης Τσέφας, Πρόεδρος Πρωτοδικών, Ιωάννης Ασπρογέρακας, Πρόεδρος Πρωτοδικών, Έφη Κώστα, Ειρηνοδίκης, και απευθύνεται προς την πρόεδρο της ΕνΔΕ:

“…Μετά την άρνησή σας ως προεδρείο να συναινέσετε στο αίτημά μας για σύγκληση έκτακτης ΓΣ προκειμένου να αντιμετωπιστούν με συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες τα μείζονα θέματα του Δικαστικού Σώματος, ζητήσαμε από τα μέλη της Ένωσης τη συλλογή υπογραφών για τον παραπάνω σκοπό. Σας καταθέτουμε σήμερα 311 αιτήσεις συναδέλφων για σύγκληση έκτακτης ΓΣ με τα εξής θέματα :

– Μισθολόγιο δικαστικών λειτουργών (βασικός μισθός, δώρα εορτών, επιδόματα)

– Καθ’ ύλην αρμοδιότητα Ειρηνοδικείων

– Σχέδιο αναδιάρθρωσης υπηρεσιακού δικαστικού χάρτη (Δικαστικός Καλλικράτης).

– Εντατικοποίηση υπηρεσιακών συνθηκών.

Γενική Συνέλευση για μισθολογικά ζητά η ΕνΔΕ

freepik

Είστε πλέον υποχρεωμένοι σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 2 του καταστατικού μας να συγκαλέσετε την ΓΣ το αργότερο εντός ενός μηνός από σήμερα. Επειδή ωστόσο τα ζητήματα έχουν τον χαρακτήρα του εξαιρετικά επείγοντος και δεδομένου ότι στις 8 Οκτωβρίου έχει οριστεί η ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών, θεωρούμε επιβεβλημένη την σύγκληση της ΓΣ στις 23 ή 30 Σεπτεμβρίου, ημερομηνίες κατά τις οποίες μπορεί να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη συμμετοχή των μελών μας λαμβάνοντας υπόψη και τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν την χώρα μας”.

Η απόρριψη

Υπενθυμίζεται πως το αίτημα (που προηγήθηκε της συγκέντρωσης υπογραφών) για σύγκληση ΓΣ συζητήθηκε σε συνεδρίαση Έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης στις 6-09-2023 και απορρίφθηκε με ψήφους 8-5. Όπως αναφέρει το σχετικό πρακτικό “η Πρόεδρος της Ένωσης Μαργαρίτα Στενιώτη, επί του μοναδικού θέματος ημερήσιας διάταξης, δηλαδή τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, εισηγήθηκε την απόρριψή του και έθεσε το σχετικό ζήτημα σε ψηφοφορία”.

Μειοψηφία ΕνΔΕ: Αντίδραση

Η μειοψηφία με ανακοίνωσή της ανέφερε μετά την απόρριψη: “Στο σημερινό ΔΣ, που πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα μας, όλα τα παρόντα μέλη του προεδρείου καταψήφισαν το αίτημα σύγκλησης έκτακτης Γ.Σ. Μετά από επίμονες ερωτήσεις μας παραδέχτηκαν ότι σήμερα έγινε συνάντηση με τον υπουργό και τον υφυπουργό οικονομικών κατά την οποία δεν υπήρξε καμία δέσμευση σχετικά με το ποσοστό των αυξήσεων που θα δοθούν. Ουσιαστικά δηλαδή το προεδρείο μας ενημέρωσε ότι δεν εκφράστηκε βούληση της κυβέρνησης για επαναφορά των επιδομάτων στα επίπεδα του 2008, όπως μας είχαν διαβεβαιώσει οι ίδιοι τον Ιανουάριο του 2023. Μας πληροφόρησαν επίσης ότι ούτε στις 31 Ιουλίου δεσμεύτηκε ο υπουργός οικονομικών για οποιαδήποτε ποσό, αν και μέλη του προεδρείου τότε έκαναν δημόσιες αναρτήσεις για «λευκό καπνό» και επιδόματα στα επίπεδα του 2008. Επομένως, συνειδητά παραπληροφορούσαν τους συναδέλφους μέχρι σήμερα. Αλλά ούτε και για την σχεδιαζόμενη αύξηση της ύλης των Ειρηνοδικείων έχει γίνει καμία προετοιμασία ούτε έχουν συγκεντρωθεί ακόμα τα στατιστικά στοιχεία που υποτίθεται ότι μαζεύει το προεδρείο εδώ και μήνες.

Δεν πρέπει να αφήσουμε να εξελιχθούν τα θέματα ερήμην μας. Μόνο με την σύγκληση έκτακτης Γ.Σ. και τις συλλογικές αποφάσεις μπορούμε να αλλάξουμε την αρνητική πορεία που έχει χαραχθεί σε όλα τα επίπεδα”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ