Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Μανιτάκης: Συνταγματική η απαγόρευση εισόδου σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους

«Ακραίο μέτρο η απόλυση. Δεν είναι ούτε αναγκαίο, ούτε νόμιμο», σημείωσε ο καθηγητής, λέγοντας πώς σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να επιβληθούν άλλα μέτρα, όπως για παράδειγμα η μετάθεση των ανεμβολίαστων εργαζομένων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μανιτάκης: Συνταγματική η απαγόρευση εισόδου σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Την ώρα που η δημόσια συζήτηση περί προνομίων των εμβολιασμένων πολιτών κατά του κορονοϊού έχει ανοίξει για τα καλά και μάλιστα αναμένονται συγκεκριμένες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, μια άλλη συζήτηση έχει μπει στην εξίσωση και αφορά στο αν είναι νόμιμη ή μη η απαγόρευση εισόδου στην εργασία του ενός ανεμβολίαστου εργαζόμενου

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης χαρακτήρισε συνταγματική και νόμιμη μια ενδεχόμενη τέτοια ρύθμιση που θα απαγορεύει σε μη εμβολιασμένους την είσοδο στον χώρο της δουλειάς τους.

O καθηγητής μιλώντας την Τετάρτη στο Πρώτο Πρόγραμμα, ανέφερε ότι «είναι θεμιτό οποιοδήποτε μέτρο απαιτείται για την προστασία της δημόσιας υγείας και το οποίο βρίσκει έρεισμα και στις γνωμοδοτήσεις της επιτροπής των ειδικών».

Ωστόσο, ο ίδιος εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο απόλυσης μη εμβολιασμένων εργαζομένων.

Μανιτάκης: Συνταγματική η απαγόρευση εισόδου εργασίας ανεμβολίαστων

Ακραίο μέτρο η απόλυση

«Ακραίο μέτρο η απόλυση. Δεν είναι ούτε αναγκαίο, ούτε νόμιμο», σημείωσε, λέγοντας πώς σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να επιβληθούν άλλα μέτρα, όπως για παράδειγμα η μετάθεση των ανεμβολίαστων σε θέσεις όπου δεν έρχονται σε επαφή με το κοινό, ή να τεθούν σε αργία και να τους επιβληθεί στέρηση μισθού.

Αντιθέτως, όπως εξήγησε, η υποχρέωση εμβολιασμού, μπορεί να τεθεί ως όρος για την πρόσληψη ενός εργαζόμενου. Ο καθηγητής επανέλαβε τη θέση του ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, κινείται στο πλαίσιο του Συντάγματος. Παράλληλα, ο κ. Μανιτάκης είπε ότι θα είναι νόμιμη ενδεχόμενη απόφαση επιχειρηματιών και ιδιοκτητών καταστημάτων να απαγορεύσουν την είσοδο σε πελάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Νομιμοποιείται να θέσει ένας ιδιοκτήτης τέτοιον περιορισμό, καθώς αφορά προφανείς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και της φήμης της επιχείρησης του, καθώς και προστασίας και των υπολοίπων πελατών», επισήμανε, προσθέτοντας πως η αποτροπή μετάδοσης του φονικού ιού δικαιολογεί απολύτως την απαγόρευση εισόδου ανεμβολίαστων σε καταστήματα, ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφους και συναυλίες. Μανιτάκης: Συνταγματική η απαγόρευση εισόδου εργασίας ανεμβολίαστων

Προσέθεσε, τέλος, πως εάν τον χειμώνα κάποιος επιχειρηματίας αναρτήσει σχετική ταμπέλα στην είσοδο του καταστήματός του, αυτό θα είναι μια «συνταγματικώς ορθή πρωτοβουλία, αρκεί να αναγράφεται ευκρινώς ότι πρόκειται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας». «Είναι κάτι που προβλέπεται από το Σύνταγμα. Η προστασία της δημόσιας υγείας προέχει έναντι άλλων δικαιωμάτων», κατέληξε.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ