Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Ο εμβολιασμός δεν ακυρώνει τα περιοριστικά μέτρα – Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Αρνητικό υπήρξε το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας στο αίτημα 83χρονου, που ζητούσε να μην ισχύουν περιορισμοί μετά τον εμβολιασμό του.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο εμβολιασμός δεν ακυρώνει τα περιοριστικά μέτρα – Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα όποια περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση εξάπλωσης του κορονοϊού εξακολουθούν να ισχύουν ακόμη και σε όσους έχουν εμβολιαστεί. Στην απόφαση αυτή κατέληξε το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας.

Στην προσφυγή του 83χρονος άνδρας από το Παρίσι, ο οποίος έλαβε και τις δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer, υποστήριξε ότι οι αυστηρότεροι περιοριστικοί κανόνες για την πανδημία Covid-19 δεν πρέπει να εφαρμόζονται σε αυτόν και σε άλλους όπως αυτός, καθώς ενέχουν μικρότερο κίνδυνο να κολλήσουν και να μεταδώσουν περαιτέρω τον ιό.

Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο (Conseil d’Etat) εξέφρασε την άποψη πως τα περιοριστικά μέτρα απαιτείται να ακολουθούνται από όλους, εμβολιασμένους ή μη. Το δικαστήριο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «παρόλο που τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, δεν εξαλείφουν εντελώς την πιθανότητα τα εμβολιασμένα άτομα να γίνουν φορείς του ιού».

Οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι ένας από τους κύριους λόγους για την εισαγωγή των περιοριστικών μέτρων ήταν η μείωση του αριθμού των ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία. Καθώς το εμβόλιο περιόρισε τον κίνδυνο νοσηλείας και νόσησης από τον ιό ή περαιτέρω εξάπλωσης του ιού, έθεσαν στο δικαστήριο το ερώτημα γιατί πρέπει ο εντολέας τους να περιοριστεί. «Πιστεύουμε ότι το εμβόλιο λειτουργεί. Και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον περιορισμό των ανθρώπων που έχουν εμβολιασθεί», ανέφεραν.

Ωστόσο, το δικαστήριο δεν δέχθηκε τους ισχυρισμούς του 83χρονου και ανέφερε ότι ο κίνδυνος είναι ακόμη πολύ μεγάλος καθώς ο ιός Covid-19 κυκλοφορεί σε υψηλά επίπεδα στη Γαλλία και εμφανίζονται νέες μεταλλάξεις στις οποίες τα εμβόλια δεν έχουν δοκιμαστεί.

Ενόψει αυτού το γαλλικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και περιορισμού των πολιτών δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν «δυσανάλογη» παραβίαση των προσωπικών ελευθεριών, όπως είχε ισχυρισθεί ο 83χρονος.

Πηγή: legalnews24.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ