Σάββατο 18 Μαϊου 2024

“Μαρία Τσάλλα”: Η κατάσκοπος που γύρισε από το… κρύο – Η δράση της στη χώρα και η αποκάλυψη της ΕΥΠ – ΒΙΝΤΕΟ

Η πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε μετά την αποκάλυψη της ΕΥΠ για το συγκεκριμένο πρόσωπο που φέρεται να έχει διαφύγει στο εξωτερικό.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Μαρία Τσάλλα”: Η κατάσκοπος που γύρισε από το… κρύο  – Η δράση της στη χώρα και η αποκάλυψη της ΕΥΠ – ΒΙΝΤΕΟ Eurokinissi

Η αρχή έγινε για την “Μάρια Τσάλλα”, την φερόμενη κατάσκοπο με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΥΠ. «Έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως «Μαρία Τσάλλα», η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στη πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος «Irina A. S.», που δρούσε στη χώρα μας υπό «βαθύ κάλυμμα».

Οι απόρρητες πληροφορίες που έφτασαν στην ΕΥΠ, η ανακολουθία στοιχείων στο ληξιαρχείο Αμαρουσίου και η συμβολή ξένων μυστικών υπηρεσιών, οδήγησαν στην αποκάλυψη της ταυτότητας Ρωσίδας κατασκόπου στην Αθήνα. Η Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα, που στρατολογήθηκε στη Μόσχα, ήρθε στην Ελλάδα το 2018 με διαβατήριο Λατινικής Αμερικής, ενώ έπειτα από 4 χρόνια δράσης, το 2023 την ανακάλεσαν στη Μόσχα υπό το φόβο της αποκάλυψης. Η υπόθεση αναδεικνύει τη διείσδυση ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας.

Η Ρωσίδα φερόμενη κατάσκοπος ζούσε στην χώρα μας από το 2018 ως «Μαρία Τσάλλα». Το «κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται» με στοιχεία που οδήγησαν τις έρευνες στο ληξιαρχείο Αμαρουσίου, εκεί όπου διαπίστωσαν πως υπήρχε αναντιστοιχία σε ιδιόχειρα και ηλεκτρονικά αρχεία, με αποτέλεσμα να φτάσουν στα ίχνη της, αναζητώντας παράλληλα το δίκτυο υποστήριξής της.

Όπως διαπιστώθηκε, σύμφωνα με το ertnews.gr, η Ρωσίδα κατάσκοπος, είχε φτάσει στη χώρα χρησιμοποιώντας διαβατήριο της Λατινικής Αμερικής και αμέσως το 2018 εξέδωσε την επίμαχη ληξιαρχική πράξη γέννησης με στοιχεία βρέφους, το οποίο γεννήθηκε και πέθανε το 1991. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το εν λόγω έγγραφο έφτασε σωστό στο Αλιβέρι, από όπου κι εκδόθηκε.

Στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που χρησιμοποιούσε από το Δήμο Κύμης Αλιβερίου, αναγράφεται μεταξύ άλλων, ως τόπος γέννησης το Μαρούσι, η ελληνική της ιθαγένεια, η ημερομηνία κτήσης δημοτικότητας στις 21/12/2018, το όνομα της μητέρας της Αναστασία, ενώ ήταν αγνώστου πατρός.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι φέρεται να παρουσιάστηκε τότε με μία γυναίκα δικηγόρο, η οποία ανέφερε ότι την φιλοξενούσε.

Η κρυφή ζωή της Μαρία Τσάλλα – Πώς έστησε τη ζωή της ως… Ελληνίδα

Επί πέντε χρόνια φαίνεται ότι προετοίμαζε το έδαφος θέλοντας να δείξει ότι είχε μια φυσιολογική ζωή, συνάπτοντας σχέση με Έλληνα ιδιοκτήτη φροντιστηρίου. Ο ίδιος, όπως και η υπάλληλος που απασχολούσε από τον Δεκέμβρη στο μαγαζί με πλεκτά που είχε ανοίξει το 2020, στην οδό Αρριαννού στο Παγκράτι, δεν είχαν αντιληφθεί το παραμικρό για την πραγματική της ταυτότητα.

«Ξαφνικά είδαμε πριν δυο μέρες – τρεις, ένα μικρό φορτηγάκι ήρθε, τα μαζέψανε στα γρήγορα τα πράγματα και εξαφανίστηκαν», λέει ένας κάτοικος της περιοχής. ένας άλλος αναφέρει ότι το μαγαζί του θυμόταν, «πότε άνοιγε πότε δεν άνοιγε».

Η νεαρή υπάλληλος της, μιλώντας στην ΕΡΤ, περιέγραψε την σχέση που είχαν αναφέροντας πως πριν εξαφανιστεί της είπε ότι θα έφευγε για ένα ταξίδι αναψυχής. «Φυσικά τα χαρτιά της εδώ στην Ελλάδα λένε Μαρία Τσάλλα, έχει χαρτιά από ελληνική ταυτότητα, έμενε μόνη της με τον γάτο της. Δεν ήξερα πού έμενε πριν, δεν είχε αναφερθεί, είχαμε μόνο επαγγελματική σχέση, τίποτα άλλο, ήξερα ότι μίλαγε αγγλικά στα οποία συνεννοούμασταν, γαλλικά και ήξερα ότι μιλούσε και άλλες γλώσσες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μαρία Τσάλλα

Eurokinissi

Ακόμα και το κουδούνι στην πολυκατοικία που έμενε, πάνω από το μαγαζί της έγραφε το όνομα Μαρία Τσάλλα, ενώ η ίδια ασχολείτο από το 2019 και με την φωτογραφία.

Παράλληλα, προκύπτει πως ταξίδευε συνεχώς σε διάφορες περιοχές της χώρας ενώ φέρεται να είχε ταξιδέψει και στο εξωτερικό.

Στις αρχές του έτους, τον περασμένο Ιανουάριο, η σύλληψη άλλης γυναίκας πράκτορα στη Σλοβενία, με την οποία φέρεται να είχε επαφές, φαίνεται να οδήγησε τη Μόσχα στην απόφαση να την αποσύρει από την χώρα μας, κάτι το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε και με τον πράκτορα σύζυγό της στη Βραζιλία.

“Μαρία Τσάλλα”: Οι πράκτορες illegals

Όπως αναφέρεται, μετά τον πόλεμο με την Ουκρανία, σύμφωνα με ανώτατες πηγές, υπήρχαν φόβοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι οι μυστικές ρωσικές υπηρεσίες έχουν διεισδύσει σε ξένα κράτη και υπηρεσίες. Ήδη από το καλοκαίρι του 2022 αποκαλύφθηκαν σε χώρες της Ευρώπης, πράκτορες illegals.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι ’’illegals’’ στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες – στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας της. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χρησιμοποιούν «βαθύ κάλυμμα», το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει.

Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι ’’illegals’’ ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους.

οικογένεια δικηγόρων

unsplash

Illegals: Κλειδί είναι οι γυναίκες κατάσκοποι

Στο πλαίσιο των illegals «κλειδί» είναι οι γυναίκες σύμφωνα με τους ειδικούς διεθνούς ασφαλείας. Τα τελευταία παραδείγματα που αποκαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια, από πράκτορες illegals ήταν:

* τον Ιούνιο 2022 στη Χάγη της Ολλανδίας,

* τον Αύγουστο 2022 στη Νάπολη της Ιταλίας,

* τον Οκτώβριο 2022 στη Νορβηγία και

* τον Δεκέμβριο 2022 στη Σλοβενία

Μαρία Τσάλλα

unsplash

Μάρια Τσάλλα: Το “κάψιμο” της Ρωσίδας κατασκόπου

Αρμόδιες πηγές της ΕΥΠ, αναφέρουν πως ήθελαν να «κάψουν» της ταυτότητα της Ρωσίδας κατασκόπου για δύο λόγους:

* προκειμένου να μην προλάβει να δραστηριοποιηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και

* στην περίπτωση που είχε δημιουργήσει ένα δίκτυο επαφών και πηγών, να τελείωναν όποιες ενέργειες είχαν ενδεχομένως ξεκινήσει.

Ο πράκτορας σύζυγός της από τη Βραζιλία, είχε κωδικό όνομα Daniel Campos. Είχε επίσης σχέση στη Βραζιλία με μία γυναίκα, η οποία όταν χάθηκαν τα ίχνη του δήλωσε την εξαφάνισή του, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν οι Ρώσοι μυστικοί πράκτορες να ανακαλέσουν τόσο τον ίδιο όσο και την 35χρονη που δρούσε στην Ελλάδα.

Μαρία Τσάλλα

Eurokinissi

Χρ. Σπίρτζης για Μαρία Τσάλλα: «Κατάσκοπος διέφυγε από τη χώρα μας και η ΕΥΠ Μητσοτάκη πανηγυρίζει»

“Κατάσκοπος διέφυγε από τη χώρα μας και η ΕΥΠ Μητσοτάκη πανηγυρίζει, το επιτελικό κράτος θέτει «διθυραμβικά» ακόμη χαμηλότερα τη χώρα σε θέματα ασφάλειας“, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της KO του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Σπίρτζης.

Αναλυτικά ολόκληρη η δήλωση Σπίρτζη:

«Κύριε Μητσοτάκη, άμεσα εποπτεύοντα την ΕΥΠ σύμφωνα με τον δικό σας νόμο, μπορείτε να μας απαντήσετε:

Η ΕΥΠ με διθυραμβική ανακοίνωση πανηγυρίζει για την μεγάλη επιτυχία της αποκάλυψη της κατασκόπου «Μαρία Τσάλλα» και την ίδια στιγμή δεν γνωρίζει που είναι η κατάσκοπος;

Ποιες ευθύνες έχετε που ως άλλος Χριστοφοράκος διέφυγε στο εξωτερικό;

Είναι δυνατόν να πανηγυρίζετε που η κατάσκοπος διέφυγε;

Ποιοι χειρίζονταν την υπόθεση και δεν «μπόρεσαν» να ελέγξουν τον «στόχο»;

Υπήρξε ενημέρωση της ΕΥΠ από ξένη υπηρεσία για τον συγκεκριμένο «στόχο»;

Πόσο χρονικό διάστημα η ΕΥΠ ασχολείται με την υπόθεση αυτή;

Γιατί δεν ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία;

Από την στιγμή που επαρακολουθείτο ως “στόχος” γιατί δεν ακυρώθηκε το διαβατήριο, η ταυτότητα και δεν έγινε άρση της ιθαγένειάς της με αποτέλεσμα μέχρι χτες να μπορούσε ανενόχλητη να ταξιδεύει στις χώρες Σέγκεν;

Κύριε Μητσοτάκη, σας προτείνουμε να πανηγυρίσετε με το επιτελικό σας κράτος, και για την ακύρωση ακόμη και του δικού σας διαγωνισμού για τις ταυτότητες και τα διαβατήρια και να συνεχίσετε το άριστο έργο σας θέτοντας «διθυραμβικά» ακόμη χαμηλότερα τη χώρα σε θέματα ασφάλειας.

Κύριε Μητσοτάκη, άμεσα εποπτεύοντα την ΕΥΠ, σας προτείνουμε να πανηγυρίσετε και για την μεγάλη επιτυχία των παρακολουθήσεων σας που αφορούσαν Έλληνες πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.

Κύριε Μητσοτάκη άμεσα εποπτεύοντα την ΕΥΠ, η πρακτική σας «κάθε φιάσκο και μια νέα επιτυχία του επιτελικού σας κράτους» και «για κάθε αποτυχία δεν γνωρίζατε» έχει λάβει τέλος».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ