Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2021

Με “αγκάθια” η συμμετοχή δικηγόρων – λογιστών στην απονομή συντάξεων

Δεύτερη ευκαιρία για τους αποτυχόντες των εξετάσεων ζητούν Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων και Οικονομικό Επιμελητήριο. Προχωράει στον β’ κύκλο επιμόρφωσης για άλλα 1.200 άτομα ο ΕΦΚΑ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Με “αγκάθια” η συμμετοχή δικηγόρων – λογιστών στην απονομή συντάξεων

ΕΦΚΑ – Δικηγόροι: Η… κακή αρχή έγινε με το κρασάρισμα του συστήματος του ΕΦΚΑ, που οδήγησε στη ματαίωση της αρχικής ημερομηνίας διενέργειας των εξετάσεων πιστοποίησης δικηγόρων και λογιστών, προκειμένου στη συνέχεια να συνδράμουν στην επιτάχυνση απονομής συντάξεων.

Στη συνέχεια ορίστηκε νέα ημερομηνία την περασμένη Τετάρτη, όπου λόγω του σύντομου χρόνου από την ανακοίνωση της, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν όπως είχε επισημάνει και σε επιστολή της προς τη διοίκηση του φορέα η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Και μετά ήρθε ο μικρός αριθμός επιτυχόντων, καθώς μόνον 179 πέρασαν τις εξετάσεις και κατάφεραν να λάβουν πιστοποίηση από τους 1.200 που είχαν λάβει επιμόρφωση.

Ο e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε πως όσοι δεν μπόρεσαν να λάβουν μέρος λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων, θα μπορέσουν να συμμετέχουν στις επόμενες εξετάσεις. Ωστόσο, η Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ζητούν να δοθεί δυνατότητα συμμετοχής και στους αποτυχόντες των πρώτων εξετάσεων. ΕΦΚΑ Δικηγόροι

Με κοινό αίτημά τους, που υπέβαλαν ο πρόεδρος της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρης Βερβεσός και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κόλλιας, προς τον διοικητή του φορέα, Παναγιώτη Δουφεξή, επισημαίνουν την ανάγκη δεύτερης ευκαιρίας για τους αποτυχόντες, δεδομένου μάλιστα πως δεν τηρήθηκαν οι προβλέψεις της διαδικασίας.

Στο αίτημα αναφέρουν πως «όπως είναι γνωστό τα αποτελέσματα των εξετάσεων του πρώτου κύκλου πιστοποίησης δικηγόρων και λογιστών- φοροτεχνικών, που κατόπιν αναβολής λόγω τεχνικών προβλημάτων, πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021, μέσω της πλατφόρμας howto.gov.gr, δεν εξήχθησαν ούτε κοινοποιήθηκαν αμέσως μετά το πέρας της εξέτασης, όπως ρητώς προβλέπει το άρθρο 10 της ΥΑ 45891/2.7.2021 (Β’ 2594), αλλά δύο μέρες αργότερα».

Για το λόγο αυτό – όπως αναφέρεται – «με την παρούσα αιτούμεθα, προς αποκατάσταση της νομιμότητας, όπως δοθεί η δυνατότητα στους αποτυχόντες της εξέτασης της 3.11.2021 να εξεταστούν στις 15 Δεκεμβρίου, οπότε και θα λάβουν χώρα σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωσή σας οι εξετάσεις όσων δήλωσαν εξαίρεση από την εξέταση της 3.11.2021».

ΕΦΚΑ: Δικηγόροι και λογιστές ήρθαν για να μείνουν

Απάντηση στις επικρίσεις που δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες, όπου γινόταν λόγος μεταξύ άλλων για «φιάσκο» στην πιστοποίηση δικηγόρων και λογιστών έδωσε από την πλευρά ο e-ΕΦΚΑ. «Οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι ήρθαν για να μείνουν» τονίζει σε ανακοίνωσή του, με την οποία ανακοινώνει και το νέο κύκλο επιμόρφωσης.

«Την ίδια ώρα που η Διοίκηση και οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια για την άμεση και οριστική αντιμετώπιση των εκκρεμών συντάξεων, υπάρχουν μεμονωμένες φωνές που κατηγορούν τον Οργανισμό για τον δήθεν χαμηλό αριθμό των λογιστών και δικηγόρων που πέτυχαν στις χθεσινές εξετάσεις» αναφέρει σε ανακοίνωσή του. ΕΦΚΑ Δικηγόροι

«Είναι οι ίδιες φωνές που όταν ανακοινώθηκε το σχέδιο για την σύμπραξη αυτών των επαγγελματιών για την άμεση μείωση των εκκρεμών συντάξεων, εναντιώθηκαν θεωρώντας το «εκτός πραγματικότητας». Τώρα που ο αριθμός των πιστοποιημένων ανέρχεται σε 179, κατηγορούν τον ΕΦΚΑ λόγω του δήθεν περιορισμένου αριθμού των επιτυχόντων. Επομένως, οι ίδιοι που χθες δεν ήθελαν καθόλου τους πιστοποιημένους είναι οι ίδιοι που σήμερα θέλουν περισσότερους» προσθέτει.

Όπως υποστηρίζει «η Διοίκηση του ΕΦΚΑ προχώρησε σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όσοι πιστοποιηθούν θα μπορούν πραγματικά να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις και τις ειδικές γνώσεις που απαιτούνται για την έκδοση συντάξεων. Για αυτό και οι εξετάσεις ήταν αυξημένης δυσκολίας. Παράλληλα, το εκπαιδευτικό υλικό ήταν στοχευμένο και πλήρως εναρμονισμένο με τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζαν οι εκπαιδευόμενοι κατά τη διαδικασία απονομής συντάξεων».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΕΦΚΑ:

* Στις 12 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει ο 2ος κύκλος εκπαίδευσης 1.200 επιπλέον λογιστών και δικηγόρων,

* Στις 15 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις τόσο εκείνων του 2ου κύκλου όσο και εκείνων του 1ου κύκλου που δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν στις χθεσινές εξετάσεις,

* Επίκειται η ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την υποβολή και νέων αιτήσεων από δικηγόρους και λογιστές, ανταποκρινόμενοι με αυτόν τον τρόπο στο τεράστιο ενδιαφέρον των συγκεκριμένων επαγγελματιών να βοηθήσουν τον ΕΦΚΑ, τους ασφαλισμένους και κατ’ επέκταση την ελληνική Κοινωνία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ