Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022

Με self tests η συμμετοχή στις εξετάσεις των υποψηφίων δικηγόρων – Τι προβλέπει η απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής

 Πρόσθετα μέτρα λόγω πανδημίας θα ισχύσουν στις εξετάσεις των υποψηφίων δικηγόρων, που θα αρχίσουν στο τέλος Μαΐου. Θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση για έλεγχο κατά του κορονοΐού

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Με self tests η συμμετοχή στις εξετάσεις των υποψηφίων δικηγόρων – Τι προβλέπει η απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής ΠΗΓΗ: EUROKINISSI

Ξεκινάνε στις 28 Μαΐου οι προφορικές εξετάσεις των υποψηφίων δικηγόρων, όμως λόγω πανδημίας θα ισχύσουν αυξημένα μέτρα. Έτσι, όπως ανακοίνωση η Οργανωτική Επιτροπή Εξετάσεων της έδρας του Πρωτοδικείου Αθηνών και μετά την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, οι εξεταζόμενοι θα πρέπει να έχουν προβεί σε έλεγχο self-test πριν τη συμμετοχή τους.

Ειδικότερα, η Οργανωτική Επιτροπή ανακοίνωσε πως οι προφορικές εξετάσεις των υποψηφίων δικηγόρων θα λάβουν χώρα κατά τα χρονικά διαστήματα 28, 29 και 30 Μαΐου στη Λεόντειο Σχολή Αθηνών και 5 και 6 Ιουνίου του 2021 στα δικαστήρια της Πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Οι υποψήφιοι, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εξετάσεις, καλούνται να έχουν προβεί σε έλεγχο self-test την Πέμπτη 27/5/2021 για όσους εξετασθούν στις ημερομηνίες 28 με 30 Μαΐου και την Παρασκευή 4/6/2021 για όσους εξετασθούν στις 5 και 6 Ιουνίου και να παραδώσουν το έντυπο της δήλωσης αποτελέσματος, όταν τους ζητηθεί, άλλως να προσκομίσoυν ηλεκτρονικά ή να εγχειρίσουν στην Οργανωτική Επιτροπή σχετική υπεύθυνη δήλωση ότι έχει υποβληθεί σε αυτό με αρνητικό αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανακοινώθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών θα πιστώσει στους λογαριασμούς όλων των υποψηφίων το αντίτιμο του self test, σε περίπτωση που δεν θα διατίθεται από τα φαρμακεία δωρεάν με τον ΑΜΚΑ τους. Παράλληλα, τις ημέρες της εξέτασής τους υποχρεούνται να φορούν μάσκα προστασίας και να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Η εξέταση του κάθε υποψηφίου και στα πέντε προβλεπόμενα μαθήματα θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται μόνο κατά το ένα από τα δύο αναφερόμενα χρονικά διαστήματα. Η κατανομή των υποψηφίων στις παραπάνω περιόδους θα γίνει με βάση τον αριθμό μητρώου και θα ανακοινωθεί με το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας κατάθεσης των δικαιολογητικών για συμμετοχή, που λήγει στις 18 Απριλίου 2021, και αφού προηγηθεί συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής, η οποία και θα αποφασίσει για το παραδεκτό των αιτήσεων. Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Οι γενικοί κανόνες

Όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενη ανακοίνωση, που είχε δημοσιεύσει και το dikastiko.gr  οι υποψήφιοι οφείλουν να προσέλθουν στην αίθουσα όπου διενεργείται ο διαγωνισμός κατά το χρόνο που έχει οριστεί για την εξέτασή τους και γίνεται  η εξακρίβωση της ταυτότητας τους, με έλεγχο του δελτίου της αστυνομικής τους ταυτότητας. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων. Υποψήφιος, που δεν είναι παρών στην αίθουσα, κατά τον χρόνο αυτό, αποκλείεται από το διαγωνισμό.

Οι εξεταστές θα οριστούν με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής μετά από πρόταση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της έδρας του οικείου Εφετείου,  ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων. Πρέπει να είναι δικηγόροι Παρ’ ΑρείωΠάγω, με δεκαπενταετή τουλάχιστον άσκηση της δικηγορίας, μέλη των Δικηγορικών Συλλόγων που υπάγονται στο οικείο Εφετείο και να μην έχουν την ιδιότητα αιρετού εκπροσώπου  Δικηγορικού Συλλόγου.

Μετά το πέρας της διαγωνιστικής διαδικασίας σε κάθε εφετειακή περιφέρεια, η οικεία Οργανωτική Επιτροπή συντάσσει συγκεντρωτικό πίνακα που περιλαμβάνει τα ονοματεπώνυμα όλων των υποψηφίων, τη βαθμολογία σε κάθε μάθημα και τον μέσο όρο,  που αποτελεί και τον τελικό βαθμό επίδοσης των υποψηφίων, με απόλυτη βαθμολογική σειρά , τον οποίο διαβιβάζει αμελητί στην Συντονιστική Επιτροπή.  Ταυτόχρονα, αποστέλλει και τα συνταχθέντα πρακτικά.

Οι εξεταστές και τα μέλη και ο Γραμματέας των Οργανωτικών Επιτροπών έχουν υποχρέωση να τηρούν μυστική τη βαθμολόγηση των υποψηφίων έναντι των υποψηφίων και οποιουδήποτε τρίτου.

Η Συντονιστική Επιτροπή, μετά την περιέλευση σε αυτή των άνω πινάκων από όλες τις εφετειακές περιφέρειες, εκδίδει τα συγκεντρωτικά  αποτελέσματα του διαγωνισμού για το σύνολο των εφετειακών περιφερειών, με τους επιτυχόντες και αποτυχόντες του διαγωνισμού.

Επιτυχών θεωρείται ο υποψήφιος ο οποίος έλαβε μέσο όρο βαθμολογίας σε όλα τα μαθήματα τουλάχιστον έξι (6).

Δεν θεωρείται επιτυχών, όποιος έλαβε βαθμό τρία ή μικρότερο σε οποιοδήποτε μάθημα ή τέσσερα σε περισσότερα από ένα μαθήματα, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο  21 παρ. 2 του Κώδικα Δικηγόρων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ