Μεγάλη πρόκληση για την παγκόσμια Δικαιοσύνη η δίκη του Πούτιν – Σπουδαίοι νομικοί “χαρτογραφούν” τις πιθανές κατηγορίες

Διεθνώς αναγνωρισμένοι νομικοί θεωρούν βέβαιο ότι ο Ρώσος Πρόεδρος θα κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία, κατηγορίες που θα τον μετέτρεπαν σε διεθνή παρία, αν όχι κατάδικο.

NEWSROOM
Μεγάλη πρόκληση για την παγκόσμια Δικαιοσύνη η δίκη του Πούτιν – Σπουδαίοι νομικοί “χαρτογραφούν” τις πιθανές κατηγορίες

Την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν την επίθεσή τους στην Ουκρανία, το ενδεχόμενο ο αρχηγός τους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν να βρεθεί σε δίκη, μοιάζει απίθανο. Ωστόσο αρκετοί διεθνώς αναγνωρισμένοι νομικοί θεωρούν βέβαιο ότι ο Ρώσος Πρόεδρος μια μέρα θα κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία, κατηγορίες που θα τον μετέτρεπαν σε διεθνή παρία, αν όχι κατάδικο.

«Θα είναι αναπόφευκτο να κατηγορηθεί ο Πούτιν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Είναι στην κορυφή της αλυσίδας διοίκησης στη Ρωσία», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σέφερ, επίτιμος διευθυντής του Κέντρου Διεθνών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Northwestern που υπηρέτησε ως ο πρώτος πρεσβευτής των ΗΠΑ για εγκλήματα πολέμου.

Όπως μεταδίδει το foreignpolicy, ο Σέφερ ο οποίος έπαιξε κρίσιμο ρόλο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Κλίντον που οδήγησαν στην ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), αναγνωρίζει ότι είναι πολύ απίθανο ο Πούτιν να διωχθεί ποινικά στο άμεσο μέλλον ή ότι η Ρωσία θα διεξάγει έρευνες για εγκλήματα από τους δικούς της στρατιώτες στην Ουκρανία. Ωστόσο, είπε ότι η άρνηση του Ρώσου προέδρου να σταματήσει τη στρατιωτική εισβολή που έχει χαρακτηριστεί από εκτεταμένες επιθέσεις εναντίον αμάχων τον εκθέτει σε ποινικές κατηγορίες.

kremlin.ru

Πώς θα φτάσουμε στη δίκη του Πούτιν

«Με παράλειψη θα έφτανες στον Πούτιν για αυτά τα εγκλήματα θηριωδίας. Τα εγκλήματα παράλειψης μπορεί να είναι εξίσου ισχυρά με τα εγκλήματα διάπραξης», πρόσθεσε. «Προφανώς απέτυχε ως ανώτατος διοικητής να εμποδίσει αυτά τα εγκλήματα να διαπράττονται καθημερινά βάση. Έχει τη δύναμη να το κάνει».

Το ζήτημα της έκθεσης του Πούτιν στη δίωξη έρχεται καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε επίσημα την Τετάρτη ότι τα ρωσικά στρατεύματα διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

«Μπορώ να ανακοινώσω ότι, με βάση πληροφορίες που είναι διαθέσιμες επί του παρόντος, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά ότι μέλη των ρωσικών δυνάμεων έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken σε μια δήλωση που περιγράφει τα φερόμενα ρωσικά εγκλήματα, τα οποία περιλαμβάνουν επιθέσεις σε εμπορικά κέντρα, πολυκατοικίες, σχολεία και ασθενοφόρα. «Η αξιολόγησή μας βασίζεται σε προσεκτική ανασκόπηση των διαθέσιμων πληροφοριών από δημόσιες πηγές και πηγές πληροφοριών. Όπως με κάθε υποτιθέμενο έγκλημα, ένα δικαστήριο με δικαιοδοσία για το έγκλημα είναι τελικά υπεύθυνο για τον προσδιορισμό του εγκλήματος και την ενοχή.»

President of Russia

Η δύσκολη θέση της δικαιοσύνης

Η ικανότητα δίωξης Ρώσων στρατιωτών, αξιωματικών και πολιτικών ηγετών μετά από εβδομάδες βίαιων επιθέσεων σε νοσοκομεία, σχολεία, θέατρα και πολυκατοικίες θα αποτελέσει μια σημαντική δοκιμασία της διεθνούς προσπάθειας για διασφάλιση δικαιοσύνης για τα χειρότερα εγκλήματα. Εάν οι Ρώσοι δράστες δεν αντιμετωπίσουν κατηγορίες, θα ενίσχυε την αντίληψη, που ήδη συμμερίζονται πολλοί σε όλο τον κόσμο, ότι οι μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου —συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών— είναι βασικά απρόσβλητες από τη δίωξη στα διεθνή δικαστήρια για εγκλήματα πολέμου και άλλες φρικαλεότητες, και ότι η δικαιοσύνη εφαρμόζεται μόνο σε αδύναμες χώρες.

Ο ρωσικός βομβαρδισμός πόλεων της Ουκρανίας, από το Κίεβο μέχρι τη Μαριούπολη, έχει πυροδοτήσει έναν αγώνα για τη δημιουργία θεσμών για τη συλλογή, τεκμηρίωση και τελικά δίωξη υποθέσεων εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη έχουν δημιουργήσει αποστολές για τη συλλογή στοιχείων για φρικαλεότητες. Το ΔΠΔ με έδρα τη Χάγη ξεκίνησε έρευνα για σοβαρά εγκλήματα στην Ουκρανία. Ξένοι εισαγγελείς, από τη Γερμανία, τη Λιθουανία και την Πολωνία, ετοιμάζονται να δικάσουν Ρώσους δράστες στα δικαστήρια τους.

Η Iryna Venediktova, η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, επιβλέπει μια ομάδα Ουκρανών εισαγγελέων που προσπαθούν να τεκμηριώσουν τις φρικαλεότητες στο εσωτερικό της χώρας, ενώ συντονίζει την παροχή αποδεικτικών στοιχείων στους διεθνείς εισαγγελείς, συμπεριλαμβανομένου του Karim Khan, του γενικού εισαγγελέα στο ΔΠΔ, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Ουκρανία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ