Κυριακή 05 Δεκεμβρίου 2021

Μειοψηφία ΕνΔΕ για το κλείσιμο των δικαστηρίων την Παρασκευή: Οι δικηγόροι σηκώνουν τους τόνους για εκλογικούς λόγους

"Οι επικείμενες εκλογές στους Δικηγορικούς Συλλόγους και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν πρέπει να εμπλέκονται με την ομαλή λειτουργία του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης" επισημαίνεται σε ανακοίνωση της μειοψηφίας της ΕνΔΕ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μειοψηφία ΕνΔΕ για το κλείσιμο των δικαστηρίων την Παρασκευή: Οι δικηγόροι σηκώνουν τους τόνους για εκλογικούς λόγους

Στις επικείμενες εκλογές του Συλλόγου αποδίδει η μειοψηφία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων την έντονη αντίδραση των δικηγόρων της Αθήνας κατά της Προέδρου της Τριμελούς Διοίκησης του Πρωτοδικείου Σοφίας Φούρλαρη σχετικά με την εκδίκαση των υποθέσεων της Παρασκευής 15 Οκτωβρίου εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Μειοψηφία ΕνΔΕ

Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή τους:

«Με αφορμή την από 15-10-2021 ανακοίνωση του ΔΣΑ υπενθυμίζουμε ότι οι δικονομικές διατάξεις κάμπτονται μόνο με τυπικές διαδικασίες. Οι αποφάσεις της Πολιτείας, όταν δεν τις τροποποιούν αλλά εισάγουν γενικά κριτήρια ,αφήνουν στην κρίση του φυσικού Δικαστή και Εισαγγελέα να αποφασίσουν ποιες υποθέσεις υπάγονται στα κριτήρια αυτά. Μόνον με αυτή την ασφαλιστική δικλείδα δεν κινδυνεύει να τρωθεί η βασική συνταγματική αρχή του φυσικού δικαστή.

Η τελευταία απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης εκδόθηκε για να ρυθμίσει έκτακτη περίπτωση, πέραν όμως των αυτοφόρων πλημμελημάτων και κακουργημάτων δεν προσδιόρισε περαιτέρω ποιες είναι οι υποθέσεις των ποινικών και πολιτικών δικαστηρίων που «έχουν επείγοντα χαρακτήρα». Συνεπώς, από τη στιγμή που το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν επανέλαβε την τακτική που είχε ακολουθήσει στις ΚΥΑ για την πανδημία, ο φυσικός δικαστής ήταν υποχρεωμένος να κάνει την συγκεκριμένη επιλογή. Μειοψηφία ΕνΔΕ

Πέραν αυτών το ουσιώδες ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει όλους είναι το πώς , ιδίως δε σε έκτακτες περιπτώσεις, οι παράγοντες του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης (Υπουργείο Δικαιοσύνης, δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, δικηγόροι, γραμματείς) θα μπορούν να συνεννοούνται. Για μια ακόμη φορά ανακύπτει πρόβλημα στις συνεννοήσεις αυτές. Σαφώς οι διαμάχες του πρόσφατου παρελθόντος επιδρούν αρνητικά στην επίλυση του προβλήματος.

Μειοψηφία ΕνΔΕ

Πριν όμως καταλήξουμε σε αιτήματα πειθαρχικών διαδικασιών, οι οποίες άλλωστε στο δικαστικό σώμα πάντα υπάρχουν και λειτουργούν, υπό την εγγύηση των θεσμικών οργάνων που έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα για αυτές, ας κάνουμε την αυτοκριτική μας. Γιατί οι επικείμενες εκλογές στους Δικηγορικούς Συλλόγους και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν πρέπει να εμπλέκονται με την ομαλή λειτουργία του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης.

Ελευθερία Κώνστα, Εφέτη, μέλους ΔΣ ΕνΔε

Δημήτριος Φούκας, Πρ.Πρωτοδικών, μέλους ΔΣ ΕνΔε

Ευστάθιος Βεργώνης, Εισαγγελέας Εφετών

Μαρία Μπουτάκη, Πρωτοδίκης

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ