Τετάρτη 12 Μαϊου 2021

Μένιος Φουρθιώτης: Σήμερα η απόφαση για την προφυλάκιση ή όχι -Τα 10 περιστατικά που κατά την ΕΛ.ΑΣ “δείχνουν” πως δεν χρειαζόταν φύλαξη /BINTEO

 Η ώρα της κρίσεως έφτασε για τον παρουσιαστή -Απολογείται για μεταξύ άλλων δυο κακουργήματα- Κομβική για την ανάκριση η υπόθεση πυροβολισμών κατά αστυνομικών – Τι λέει στην κατάθεσή του ο εκδότης Κωστας Βεξαβάνης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μένιος Φουρθιώτης: Σήμερα η απόφαση για την προφυλάκιση ή όχι -Τα 10 περιστατικά που κατά την ΕΛ.ΑΣ “δείχνουν” πως δεν χρειαζόταν φύλαξη /BINTEO

Τη μάχη της αποφυγής της προσωρινής κράτησης δίνουν σήμερα το πρωί ο Μένιος Φουρθιώτης και οι δυο συγκατηγορουμενοι του ενώπιον του ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση τους: «Αρνούμαι τις αποδιδόμενες σε εμένα κατηγορίες και επιθυμώ να απολογηθώ ενώπιον εισαγγελέα από κοινού με το δικηγόρο μου» είπε ο παρουσιαστής που κατηγορείται για δύο κακουργήματα και επτά πλημμελήματα στην αστυνομία και παρέπεμψε στην απολογία του στις δικαστικές αρχές.

Φουρθιώτης δικαστήριο

Γιατί κατηγορείται

Ο παρουσιαστής, κατηγορείται ότι σκηνοθέτησε επιθέσεις στο σπίτι του στον Διόνυσο, σχέδιο το οποίο φέρονται να εκτέλεσαν οι δύο ποινικοί συγκατηγορούμενοί του, στη διάρκεια του οποίου και προκειμένου να αποφύγουν τον αστυνομικό έλεγχο στον οποίο τυχαία έπεσαν , πυροβόλησαν κατά αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ, στην Νέα Ερυθραία (στις 16 Απριλίου). Την ίδια ημέρα φέρονται να πήραν εντολή απο τον Φουρθιώτη να πυροβολήσουν εναντίον του σπιτιού του 15 φορές. Παράλληλα πως στις 22 Απριλίου με εντολή του τοποθέτησαν αυτοσχέδιο μηχανισμό στην είσοδο του γκαράζ της οικείας του με στόχο να προκληθούν υλικές ζημιές. Κι όλα αυτά , σύμφωνα με τις αρχές , για να πετύχει να έχει αστυνομική συνοδεία την οποία του ειχαν αρνηθεί.

ΠΗΓΗ: EUROKINISSI

Από τη βαλλιστική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ, υπενθυμίζεται ότι προέκυψε σύνδεση των δύο περιστατικών, μιας και χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια όπλα, ενώ ο ένας εκ των δύο δραστών ταυτοποιήθηκε μέσω γενετικού υλικού που είχε εντοπιστεί σε τσάντα η οποία είχε βρεθεί στο σημείο της συμπλοκής με τους άνδρες της ΔΙ.ΑΣ.

Τι λένε οι συγκατηγορούμενοί του

Την γραμμή της άρνησης ακολούθησαν και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του, αφήνοντας όμως υπόνοιες, ότι ο παρουσιαστής αναζητούσε άτομα για προβεί σε πράξεις που οι ίδιοι δεν θα έκαναν. «Δεν δέχομαι τις κατηγορίες που μου λέτε. Ξέρω το Μένιο Φουρθιώτη από το 2010 όταν δούλευα στο κανάλι Έψιλον ως φύλακας. Δεν είχαμε κάποια ιδιαίτερη σχέση. Κάποιες φορές με έπαιρνε για να τον συνοδεύσω από το κανάλι προς το σπίτι και στο ραδιοφωνικό σταθμό» περιέγραψε ο Γ.Π., συγκατηγορούμενος του παρουσιαστή.

Ο ίδιος είπε στους αστυνομικούς ότι ο Μένιος Φουρθιώτης του αποκάλυψε πως κινδύνευε από τρομοκράτες, ζητώντας την βοήθειά του. «Τις τελευταίες μέρες πήγα για συνοδεία του Φουρθιώτη μαζί με το Γ.Σ με τον οποίο δουλεύαμε μαζί στην φύλαξη του καναλιού και του ραδιοφωνικού σταθμού. Ο Φουρθιώτης μου είπε ότι κάποιος αστυνομικός που είναι στη φύλαξη του καναλιού αποπειράθηκε να τον σκοτώσει και γι’ αυτό μου ζήτησε να πηγαίνω περισσότερες ημέρες για την συνοδεία του. Μου είπε ότι δεν τον καλύπτει η αστυνομία γιατί του κόψανε τα άτομα και έχει πρόβλημα με τρομοκράτες».

Πάντως, όταν ερωτήθηκε σχετικά με το εάν υπήρχε συμβόλαιο εκτέλεσης δημοσιογράφου, φέρεται να είπε στους αστυνομικούς: «Για ορισμένες από τις πράξεις που με κατηγορείτε, ο Φουρθιώτης μου είχε ζητήσει να του βρω τα άτομα. Εγώ του τα βρήκα και από εκεί και πέρα δεν γνωρίζω τίποτα για την εξέλιξη των γεγονότων που συνέβησαν ούτε και ο Γ.Σ. Δεν θα μπαίναμε σε καμιά άλλη διαδικασία ή πράξη σε βάρος άλλου δημοσιογράφου. Αυτό θέλω να το τονίσω». Ο Γ.Π υποστήριξε ότι τις τελευταίας ημέρες ο παρουσιαστής ήταν ιδιαίτερα αναστατώμενος και είχε ζητήσει από τον ίδιο και τον φίλο του να τον συνοδεύουν παντού. «Δηλαδή μας ζήτησε σχεδόν να είμαστε όλη την ώρα μαζί του. Εγώ δεν συμφώνησα και εκείνος άρχισε να μας φωνάζει και να λέει: «Να πάτε να τους βρείτε. Βρείτε τους. Βρείτε τους. Μου έκαναν ζημιά», εννοώντας τα άτομα που το έκαναν τα χτυπήματα στο σπίτι του».

Κατηγορηματικά αρνήθηκε και ο Γ.Σ την εμπλοκή του στην υπόθεση, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι ο Μένιος Φουρθιώτης αναζητούσε άτομα για να κάνουν επίθεση στο σπίτι του. «Όλα όσα γράφει η δικογραφία και κατηγορούμαι δεν τα έχω κάνει. Είμαι άνεργος και μου ζήτησε ο Γ.Π να πάω μαζί του για τη φύλαξη του Μένιου και στο party fm. Μου είπε ότι ο μισθός θα είναι 1500 € και αμέσως δέχτηκα. Με όλες αυτές τις πράξεις δεν έχουμε καμία σχέση ούτε εγώ ούτε ο Γ.Π. Υποψιάστηκα ότι ήθελε κι άλλα πράγματα αλλά δεν είμαι βέβαιος. Για ότι έχει κάνει ο Μένιος δεν ευθύνομαι εγώ. Λόγω λάθος συνεννόησης του Μένιου με τα άτομα που είχε βρει αυτός, έγιναν οι πράξεις που μας κατηγορείτε. Επίσης δεν κάναμε καμιά άλλη πράξη σε βάρος άλλου δημοσιογράφου» ανέφερε στην κατάθεσή του. Κώστα Βαξεβάνη καταγγελίες

Η υπόθεση Βαξεβάνη

Παράλληλα, οι τρεις συλληφθέντες ερευνώνται πλέον και για τις καταγγελίες του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος έκανε λόγο για «συμβόλαιο θανάτου» εναντίον του από τον παρουσιαστή.

Ο ίδιος ο εκδότης του Documento στηγν κατάθεσή του εκφράζει την ανησυχία του μετά την δολοφονία Καραϊβάζ και τους πυροβολισμούς έξω από το σπίτι του Μένιου Φουρθιώτη καθώς στον οποίο είχε αποκαλύψει τα περιστατικά που θα συνέβαιναν, ένα τρίτο πρόσωπο που είχε έρθει σε επαφή μαζί του.

«Στις 9 Απριλίου 2021 δολοφονήθηκε από αγνώστους ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραιβάζ. Ήταν λογικό η εξέλιξη αυτή να με θορυβήσει γιατί μου είχε αφαιρεθεί τμήμα της αστυνομικής μου φρουράς από τον Ιούλιο του 2019. Παρότι είχαμε να κάνουμε με μία περίπτωση δολοφονίας δημοσιογράφου, δεν συνέδεσα την δολοφονία αυτή με όσα είχε εξιστορήσει ο άνθρωπος, τον οποίο είχα συναντήσει στις 6 Απριλίου 2021 και μου είχε αναφέρει πως πρόκειται να εκτελεστεί συμβόλαιο εναντίον μου και σε βάρος ενός ακόμη δημοσιογράφου με περίεργο όνομα» είπε ο Κώστας Βαξεβάνης.

Ο δημοσιογράφος άρχισε να ανησυχεί όταν την επόμενη ημέρα παρακολούθησε το βίντεο των πυροβολισμών έξω από το σπίτι του Μένιου Φουρθιώτη. «Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση έγινε ανησυχητική για εμένα, πολύ δε περισσότερο όταν την επόμενη μέρα παρακολούθησα το βίντεο από τους πυροβολισμούς στο σπίτι του Φουρθιώτη και διέκρινα εξαιτίας της εμπειρίας μου ότι ένας κουκουλοφόρος κυριολεκτικά με λειτουργία επίδειξης μπροστά στις κάμερες που τον καταγράφουν πυροβολεί σε σημεία της οικίας προσέχοντας μάλιστα να μην κάνει κάποια σημαντική ζημιά. Θα μπορούσε δηλαδή κάλλιστα να πυροβολήσει προς τα πάνω, όπως είναι εκτεθειμένα στην τζαμαρίες του σπιτιού και να δώσει το μήνυμα που ήθελε να δώσει, ουσιαστικά δηλαδή φαινόταν στα μάτια μου ως σκηνοθετημένη επιχείρηση, που επιβεβαιώνει πλήρως όσα μου είχαν ειπωθεί».

Τα 10 περιστατικά με τους αστυνομικούς φρουρούς

Την ίδια ώρα, επιβαρυντικά για τον Φουρθιώτη είναι και τα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα από απόρρητο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., σχετικά με τη μεταχείριση των αστυνομικών που του είχαν διατεθεί για τη φύλαξη του.

Απαριθμώντας συνολικά δέκα περιστατικά, προκύπτει ότι ο παρουσιαστής είχε επιχειρήσει να μετατρέψει τους αστυνομικούς σε… υπηρετικό προσωπικό, ζητώντας τους, μεταξύ άλλων, να εκτελέσουν χρέη οδηγών και σεκιούριτι στο κανάλι που εργαζόταν.

Όπως αναφερόταν στο έγγραφο:

*Στις 08/09/2020 διαπληκτισμό του παρουσιαστή με υπάλληλο καταστήματος εστίασης παρουσία του αστυνομικού συνοδού λοιπών παρευρισκομένων ατόμων

*Στις 24/12/2020 ο δημοσιογράφος διαπληκτίστηκε με άλλο άτομο σε ζαχαροπλαστείο, παρουσία του αστυνομικού συνοδού του

*Στις 10/01/2021 ζήτησε από αστυνομικό συνοδό να εκτελέσει καθήκοντα φύλαξης στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού, ελέγχοντας όσους εισέρχονται και εξέρχονται

*Στις 21/01/2021 ζήτησε από τους αστυνομικούς συνοδούς να επέμβουν και να επιπλήξουν μία συνεργάτιδα του στο κανάλι

*Στις 23/01/2021 ζήτησε από τον αστυνομικό συνοδό να εκτελέσει καθήκοντα οδηγού του αυτοκινήτου του προφασιζόμενος ότι δεν αισθάνεται καλά.

*Στις 15/02/2021 μπήκε στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο που του είχε διατεθεί για την συνοδευτική ασφάλεια προκειμένου να μετακινηθεί παρότι απαγορεύεται. Επιπλέον, επιβίβασε στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο δύο ακόμα άτομα.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής απαίτησε την άμεση αποδέσμευση ενός εκ των δύο αστυνομικών και προφασιζόμενος ότι είχε αιτηθεί την επιστροφή του στην οργανική του θέση χωρίς να τον έχει ενημερώσει. Φέρεται να ζήτησε από τον αστυνομικό οδηγό να αποβιβάσει τον συνάδελφό του στον πλησιέστερο σταθμό ΗΣΑΠ και παρότι ο οδηγός προσπάθησε να του αλλάξει γνώμη ήταν ανένδοτος.

*Στις 23/02/2021 διαπληκτίστηκε με αξιωματικός στην Τροχαία Αττικής.

*Στις 17/03/2021 ζητάει να επιβιβαστεί σε υπηρεσιακό όχημα επικαλούμενος λόγους υγείας.

*Στις 24/03/2021 απαιτεί από ένα εκ των τριών συνοδών του να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο του προκειμένου να μετακινηθεί. Όταν αρνήθηκε του είπε: «Είσαι άσχετος. Να δεις που αύριο θα τρέχεις στο γραφείο του διοικητή σου».

*Στις 25/03/2021 αρνήθηκε να οδηγήσει το αυτοκίνητό του και ζήτησε επικαλούμενος λόγους υγείας να επιβιβαστεί στο υπηρεσιακό όχημα.

Ο παρουσιαστής είχε υποβάλει δύο αναφορές για τη διάπραξη πειθαρχικών παραπτωμάτων από τους αστυνομικούς συνοδούς του.

Επίσης στο εν λόγω έγγραφο σημειώνεται πως η εκτίμηση του επικεφαλής της συνοδευτικής ασφαλείας του Φουρθιώτη, αλλά και του συνόλου των διατεθειμένων αστυνομικών ότι δεν συντρέχουν λόγοι φρούρησής του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ