Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Η δίκη της AstraZeneca – Ξεκίνησε στις Βρυξέλλες η διαδικασία: Με τί απειλείται η εταιρία, τί θα γίνει με τα εμβόλια

Ξεκίνησε ενώπιον δικαστηρίου των Βρυξελλών η εξέταση της προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της αγγλοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η δίκη της AstraZeneca – Ξεκίνησε στις Βρυξέλλες η διαδικασία: Με τί απειλείται η εταιρία, τί θα γίνει με τα εμβόλια ΠΗΓΗ: Twitter, @AstraZeneca

Κομισιόν εναντίον AstraZeneca για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων της κατά του covid-19 στην ΕΕ.

Η διαδικασία ξεκίνησε σήμερα σε δικαστήριο των Βρυξελλών που θα εξετάσει το “κατηγορώ” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με το οποίο η εταιρία δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της, όπως αυτές προβλέπονται στο συμβόλαιο που είχε υπογράψει με την ΕΕ, για την παράδοση των δόσεων του εμβολίου της και ότι δεν διέθετε ένα “αξιόπιστο” σχέδιο για να διασφαλίσει έγκαιρες παραδόσεις.

Το εμβόλιο της AstraZeneca θεωρήθηκε κεντρικό τμήμα της εκστρατείας ανοσοποίησης της Ευρώπης και ένας τρόπος να σταλούν δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού σε φτωχότερες χώρες, καθώς οι απαιτήσεις αποθήκευσης του συγκεκριμένου εμβολίου είναι ευκολότερες σε σχέση με άλλα εμβόλια. ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ8

Το αντικείμενο της προσφυγής – Κομισιόν εναντίον AstraZeneca

Όμως οι περικοπές και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις της AstraZeneca είχαν ως αποτέλεσμα η ΕΕ να υστερήσει στους εμβολιασμούς σε σχέση με τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Δικηγόρος της Επιτροπής δήλωσε στο δικαστήριο πως η ΕΕ ζητεί άμεσες παραδόσεις από όλα τα εργοστάσια που καταγράφονται στο συμβόλαιό της, περιλαμβανομένων και εκείνων που βρίσκονται στη Βρετανία, η οποία δεν είναι πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δικηγόρος που εκπροσωπεί την AstraZeneca είπε κατά τη διάρκεια της ακρόασης, που είναι δημόσια και πραγματοποιείται βάσει μιας έκτακτης διαδικασίας, πως το συμβόλαιο της εταιρίας δεν περιελάμβανε την υποχρέωση παράδοσης εμβολίων από όλα τα εργοστάσια παραγωγής.

Η εταιρία έχει εργοστάσια στις χώρες μέλη της ΕΕ Βέλγιο και Ολλανδία, όπως επίσης και στη Βρετανία. “Η AstraZeneca λυπάται πολύ για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξεκινήσει αυτή τη νομική ενέργεια σε σχέση με τη συμφωνία προμηθειών [εμβολίων κατά του] covid-19. Ελπίζουμε να επιλύσουμε αυτή τη διαμάχη το ταχύτερο δυνατό”, δήλωσε ο δικηγόρος της εταιρίας Χακίμ Μπουλαρμπάχ.

Η πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου κράτησε λίγο παραπάνω από μία ώρα και τα μέρη συμφώνησαν να διεξαχθούν δύο ακροάσεις στις 26 Μαΐου 2021. Το δικαστήριο σκοπεύει να εκδώσει απόφαση τον προσεχή Ιούνιο.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ