Μετακίνηση από δήμο σε δήμο: Σήμερα Σάββατο η “πρεμιέρα” των αλλαγών – Τι ισχύει με τον κωδικό «6»

Aπό σημέρα Σάββατο απελευθερώνεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο για σωματική άσκηση και για ψώνια από δήμο σε δήμο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μετακίνηση από δήμο σε δήμο: Σήμερα  Σάββατο η “πρεμιέρα” των αλλαγών – Τι ισχύει με τον κωδικό «6»

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον ο περιορισμός που ισχύει μέχρι σήμερα για τη χρήση του κωδικού 6 στο SMS 13033 που προβλέπει αποστολή μόνο για βόλτα με τα πόδια ή με το ποδήλατο.

Σημειώνεται, πάντως, ότι οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν μόνο για τα Σαββατοκύριακα ενώ για τις καθημερινές δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο με χρήση του κωδικού 6.

Αντίθετα απο τη Δευτέρα θα είναι δυνατη η μετακίνηση από δήμο σε δημο για αγορές από καταστημα .

Όπως διευκρίνισε ο ΓΓ ΕμπορίουΠαναγιωτης Σταμπουλίδης  «για ψώνια επιτρέπονται διαδημοτικές μετακινήσεις τις καθημερινές, πάντοτε με κλείσιμο ραντεβού τηλεφωνικά ή διαδικτυακά».

Σύμφωνα με τον ίδιο όποιος πολίτης θέλει να προχωρήσει σε αγορά θα πρέπει πρώτα να κανονίσει το ραντεβού με το κατάστημα στο οποίο θέλει να κάνει τα ψώνια του είτε με click away είτε με click in shop και στη συνέχεια να στέλνει SMS 13032

«Μπορούμε να στέλνουμε μόνο ένα ημερήσιο μήνυμα και μόνο το ονοματεπώνυμο. Σε 2ο μήνυμα θα γυρίζει αρνητική απάντηση» πρόσθεσε ο κ. Σταμπουλίδης.

Τέλος, ότι αφενός για την αγορά από κατάστημα «χρειάζεται ταυτότητα, ή διαβατήριο» προκειμένου να μπορεί να γίνει η ταυτοποίηση σε περίπτωση ελέγχου και αφετέρου πως «στην επιλογή του click away πληρώνουμε με κάρτα, όχι με μετρητά».

Πόσοι επιβάτες μπορούν να είναι στο ίδιο ΙΧ

Σύμφωνα με όσα ισχύουν και αναφέρονται στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr για τις μετακινήσεις με οχήματα και τους επιβάτες που μπορούν να είναι σε αυτά, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επιτρέπεται:

Οχήματα στα οποία επιβαίνουν, πλην του οδηγού, ανήλικα τέκνα, υπό την προϋπόθεση ότι η κατ’ οίκον παραμονή τους υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.

Όσοι μετακινούνται κατ’ εφαρμογή της εφάπαξ μετακίνησηςστον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Το όριο των δύο (2) επιβατών ανά όχημα ισχύει και στην περίπτωση μετάβασης σε τελετή, με την εξαίρεση συνύπαρξης συγγενών πρώτου βαθμού, έως τρεις (3) επιβάτες.

Δημόσιας χρήσης οχήματα που μεταφέρουν πρόσωπο, το οποίο χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχετικό έγγραφο που βεβαιώνει την κατάσταση του ασθενούς.

Η λειτουργία επιβατηγών οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσωπικού από και προς την εργασία επιτρέπεται μόνο με επίδειξη βεβαίωσης του εργοδότη και σχετικού δελτίου κίνησης, από το οποίο προκύπτει η διαδρομή του οχήματος και υπό την προϋπόθεση της κάλυψης κατ’ ανώτατο όριο του πενήντα τοις εκατό (50%) των διαθέσιμων θέσεων επιβατών.

Τι ισχύει για τους επιβάτες στα ταξί

Στα ταξί επιτρέπονται δύο επιβάτες, πλέον του οδηγού. Η υπέρβαση του ορίου επιβατών επιτρέπεται για περιπτώσεις μεταφοράς ανήλικων παιδιών ή ατόμων που χρειάζονται βοήθεια και δεύτερου ατόμου για τη μετακίνησή τους.

Χρήση μάσκας από τους επιβάτες στα αυτοκίνητα

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε ΙΧ και ταξί και και το πρόστιμο είναι 300 ευρώ για όποιον δεν τη φορά.

Στα ταξί η μάσκα είναι υποχρεωτική για οδηγό και πελάτης/πελάτες.

Στο ΙΧ ο οδηγός και οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα υποχρεωτικά μάσκα.

Οι εξαιρέσεις είναι όταν ο οδηγός είναι μόνος του στο όχημα και όταν οι επιβάτες είναι συγγενείς πρώτου βαθμού (σύζυγοι, γονείς με παιδιά).

Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας είναι και στα επαγγελματικά οχήματα όταν υπάρχουν συνεπιβάτες.

Σε ό,τι αφορά τις μοτοσικλέτες, υπενθυμίζεται πως οδηγός και συνεπιβάτης πρέπει να φορούν κράνος, οπότε η μάσκα μέσα από το κράνος δεν είναι υποχρεωτική.

Η μάσκα θα πρέπει να φοριέται σωστά και όχι απλώς να τοποθετείται στο πρόσωπο. Θα πρέπει να καλύπτει το στόμα και τη μύτη, αλλιώς επιβάλλεται πρόστιμo.

Ποιοι εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας στο αυτοκίνητο

Η εξαίρεση από την υποχρέωση χρήσης μάσκας για μετακίνηση σε ΙΧ ισχύει όταν στο όχημα επιβαίνουν μόνο ο/η οδηγός, σύζυγοι/συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού.

Ποιοι είναι οι συγγενείς α’ και β’ βαθμού

Α’ βαθμού:

(κατιόντες – ανιόντες) γονείς, παιδιά

(εξ αγχιστείας) ο σύζυγος, η σύζυγος, πεθερός, πεθερά

Β’ βαθμού:

(κατιόντες – ανιόντες) παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια

(εξ αγχιστείας) γαμπρός, νύφη, κουνιάδος, κουνιάδα (γυναικάδελφοι)

(εκ πλαγίου) αδέλφια

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ