Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022

#Metoo και στους δικηγόρους; Οι καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης αγγίζουν και το νομικό χώρο

Σχεδόν 200 δικηγόροι αναφέρουν εγκληματική συμπεριφορά στο χώρο εργασίας, βάσει ερωτηματολογίων που συμπλήρωσαν. Πρόκειται για πρωτοβουλία της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας, προκειμένου να καταγραφούν σχετικά περιστατικά. 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
#Metoo και στους δικηγόρους; Οι καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης αγγίζουν και το νομικό χώρο Freepik

To πρόσφατo “τσουνάμι” καταγγελιών για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, που έχει οδηγήσει μάλιστα σε εισαγγελικές έρευνες, σε πολλούς διαφορετικούς χώρους, όπως στον καλλιτεχνικό και τον αθλητικό, έχει θορυβήσει όπως φαίνεται πολλούς ακόμη κλάδους και ο νομικός κόσμος δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Με πρωτοβουλία της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας, έχει συνταχθεί ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο μπορεί να συμπληρώσει ανώνυμα όποιος/α δικηγόρος επιθυμεί και να απαντήσει εάν έχει πέσει θύμα αντίστοιχης εγκληματικής συμπεριφοράς, στα πλαίσια της εργασίας τους (επίσης χωρίς να κατονομάζεται ο δράστης).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από χθες Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, έχουν συμπληρωθεί ανώνυμα σχεδόν 200 ερωτηματολόγια, στα οποία οι ερωτηθέντες δηλώνουν πως έχουν υποστεί κάποιου είδους παρενόχληση ή κακοποιητική συμπεριφορά. Τα περισσότερα από αυτά αφορούν εργαζόμενους σε δικηγορικά γραφεία της Αθήνας,

Όπως αναφέρεται στο ερωτηματολόγιο, σκοπός είναι “να δημιουργηθεί μια πρώτη εικόνα για την έκταση των περιστατικών προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας και ελευθερίας στον δικηγορικό κλάδο, εστιάζοντας στους/στις συνεργάτες ή όποιον όρο υποκρύπτει την εξαρτημένη σχέση εργασίας μεταξύ δικηγόρων και στους/στις μισθωτούς/τές δικηγόρους, αλλά και συμπεριλαμβάνοντας άλλο τυχόν πλαίσιο. Τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν, θα δημοσιοποιηθούν και θα είναι στη διάθεση κάθε παράταξης, συλλογικότητας ή ατόμου για να τα αξιοποιήσει στο πλαίσιο πίεσης προς τον ΔΣΑ, για τη λήψη μέτρων προς υποστήριξη των θυμάτων, ενθάρρυνσή τους να καταγγείλουν και στηλίτευση, τιμωρία και αποτροπή τέτοιων συμπεριφορών. Η παρούσα είναι πρωτοβουλία της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων”.

Δείτε το ερωτηματολόγιο ΕΔΩ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ