Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Ολομέλεια δικηγόρων: Σταματήστε τώρα τις “προσαγωγές” δικηγόρων – Ζητούν συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Για συνεχιζόμενα και ολοένα αυξανόμενα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας σε βάρος δικηγόρων, κάνει λόγο η Ολομέλεια μετά την αποκάλυψη του dikastiko.gr για τις νέες καταγγελίες δυο δικηγόρων- Ζητούν επίσης να σταλεί στα αστυνομικά τμήματα η εγκύκλιος του Αρείου Πάγου που διατάσσει να μην “προσάγονται” οι δικηγόροι για πλημμελήματα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ολομέλεια δικηγόρων: Σταματήστε τώρα τις “προσαγωγές” δικηγόρων – Ζητούν συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη EUROKINISSI

“Προσαγωγές” δικηγόρων: Κλιμακώνουν οι δικηγόροι της αντιδράσεις τους για τα – όπως τα περιγράφουν- συνεχιζόμενα και ολοένα αυξανόμενα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας σε βάρος δικηγόρων, ζητώντας συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και αποστολή της εγκυκλίου του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημ. Παπαγεωργίου στα αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να είναι σαφής η στάση που οφείλουν να τηρούν τα αστυνομικά όργανα έναντι των δικηγόρων.

Αφορμή για την νέα παρέμβαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που συνεδρίασε στην Καβάλα, ήταν η καταγγελία δυο δικηγόρων, πριν απο λίγες μέρες, που αποκάλυψε το dikastiko.gr σύμφωνα με την οποία οι δικηγόροι καταγγέλλουν σε αναφορά τους ότι υπέστησαν κατά τη διάρκεια ελέγχου, κι αφού δήλωσαν την ιδιότητα του δικηγόρου, αστυνομική βία και προσαγωγή από τους αστυνομικούς. Αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από παρέμβαση του προέδρου του ΔΣΑ και ενημέρωση του εισαγγελέα, αφού προηγουμένως ασκήθηκε δίωξη για απείθεια και εξύβριση στον έναν. Ο ένας μάλιστα (σε βάρος του οποίου δεν κινήθηκε ποινική διαδικασία) φέρεται να αναγκάστηκε να γδυθεί στο τμήμα. “Είστε στρατός κατοχής;”, φέρεται να ρωτούσε περίοικος για να λάβει τελικά απάντηση “ναι”!

Τι λέει η Ολομέλεια για τις “προσαγωγές” δικηγόρων

Η ανακοίνωση της Ολομέλειας αναφέρει πως ‘ο σεβασμός στο θεσμικό ρόλο του δικηγόρου, η αξιοπρέπειά μας και η προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών αποτελούν πρόταγμα για το δικηγορικό σώμα. Θεωρούμε αδιανόητη και παράνομη την κράτηση δικηγόρων για πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, όπως και την παραβίαση της αριθμ. 2/2021 εγκυκλίου του Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου.

Οι δικηγόροι, λόγω του λειτουργηματικού χαρακτήρα του επαγγέλματός τους, ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, εντάσσονται στα πρόσωπα ειδικής δωσιδικίας, δεν ακολουθείται για αυτούς η αυτόφωρη διαδικασία στα πλημμελήματα και η κράτησή τους δεν είναι σύννομη. Δεν οδηγούνται στο κρατητήριο αλλά υπάρχει νόμιμη υποχρέωση του αρμοδίου ανακριτικού υπαλλήλου να ειδοποιήσει αυτοστιγμεί τον αρμόδιο Εισαγγελέα. Ο τελευταίος, είτε θα διατάξει να οδηγηθεί ο δικηγόρος άμεσα ενώπιον του, είτε ακόμη και τηλεφωνικά θα δώσει εντολή να αφεθεί ελεύθερος, βασιζόμενος στην εκτίμηση της βαρύτητας του εγκλήματος και της προσωπικότητας του συλληφθέντος, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 279 ΚΠΔ, η εφαρμογή του οποίου πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Πρόγραμμα άσκησης

Unsplash

Η καθ’ υπέρβαση των νομίμων ορίων συμπεριφορά αστυνομικών οργάνων απάδει στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατική λειτουργία και αντίκειται στη θεσμική αποστολή της αστυνομικής δύναμης.

Στα φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας είναι προφανές ότι δεν χωρεί ουδεμία ανοχή και η Πολιτεία οφείλει να αποδεικνύει στην πράξη την αποφασιστικότητά της και την ειλικρινή της πρόθεση να αντιμετωπίσει λυσιτελώς τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε να ζητήσει άμεση συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό για την πλήρη διερεύνηση των καταγγελλομένων περιστατικών και την απόδοση ευθυνών σε όσους ανήκουν, ενώ παράλληλα θα ζητήσει να γνωστοποιηθεί σε κάθε αστυνομικό όργανο η εγκύκλιος 2/2021 του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την οποία θα υπενθυμίζεται το νόμιμο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους.

ΕΔΕ

Πάντως ήδη μετά την αποκάλυψη του Αρχηγείο της ΕΛΑΣ διέταξε πειθαρχικό έλεγχο για την υπόθεση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ