Μπαράζ διώξεων για το ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2007- 2009: Κακουργήματα κατά 13 ατόμων για 2 εκατ. ευρώ – Μεταξύ τους και εν ενεργεία Μητροπολίτης

Το πόρισμα της Οικονομικής Εισαγγελίας μετά από δεκαετή έρευνα. Αφορά μεταξύ άλλων σε πέντε περιπτώσεις επιχορηγήσεων και οικονομικών ενισχύσεων εταιρειών και συγκεκριμένης Μητρόπολης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μπαράζ διώξεων για το ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2007- 2009: Κακουργήματα κατά 13 ατόμων για 2 εκατ. ευρώ – Μεταξύ τους και εν ενεργεία Μητροπολίτης EUROKINISSI

Διώξεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ: Ραγδαίες εξελίξεις έφερε η παραγγελία για άσκηση κακουργηματικών διώξεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ από την Οικονιμική Εισαγγελία. Έπειτα από δεκαετή έρευνα, ένα σκέλος της τεράστιας και χαώδους υπόθεσης προχωρά δικαστικά με την παραγγελία για άσκηση διώξεων την περίοδο 2007-2009, σε βάρος εννέα μελών του ΚΕΕΛΠΝΟ, εκπροσώπων εταιρειών κι ενός εν ενεργεία Μητροπολίτη στην Αττική.

Η ποινική δίωξη αφορά συνολικά 13 άτομα για τα αδικήματα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία σε βαθμό κακουργήματος για ποσά που αγγίζουν τα 2 εκ. ευρώ. και αφορά σε πέντε περιπτώσεις επιχορηγήσεων και οικονομικών ενισχύσεων εταιρειών και συγκεκριμένης Μητρόπολης. Βασικό ερευνώμενο πρόσωπο είναι ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ τη διετία 2007-2009, ενώ σε δύο εκ των πέντε υποθέσεων φέρεται να εμπλέκεται και Μητροπολίτης, μέλος Δ.Σ του ΚΕΕΛΠΝΟ για πολλά χρόνια. Κατά πληροφορίες ο όγκος της δικογραφίας είναι τεράστιος και αναμένεται να ζητηθεί η συνδρομή του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να μεταφερθούν τα χιλιάδες έγγραφα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία είναι αρμόδια για την άσκηση των διώξεων.

EUROKINISSI

Διώξεις ΚΕΕΛΠΝΟ: Οι υποθέσεις

Η πρώτη περίπτωση αφορά σε επιχορηγήσεις ύψους 749.000 ευρώ σε Μητρόπολη της Αττικής. Αν και η παροχή οικονομικών ενισχύσεων σε τέτοιους φορείς δεν προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέσα σε 26 μήνες δόθηκαν 18 επιχορηγήσεις στη Μητρόπολη, για θέματα υγείας και πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων απόρων και μεταναστών, για υγειονομικό υλικό στη Λωρίδα της Γάζας και κατασκηνώσεις παιδιών μεταναστών και προσφύγων. Σύμφωνα με το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων, οι επιχορηγήσεις δεν αξιοποιήθηκαν από την Μητρόπολη για αυτούς τους σκοπούς αλλά διατέθηκαν σε αόριστες δαπάνες φιλανθρωπίας.

Η δεύτερη περίπτωση που εξέτασαν οι εισαγγελείς, αφορά σύμβαση που υπεγράφη στις 29 Ιουλίου 2009 μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και εκτυπωτικής εταιρείας για την εκτύπωση 1,5 εκ. ενημερωτικών φυλλαδίων για τη νέα γρίπη και τη διανομή τους σε γήπεδα της Super League. Το Κέντρο κατέβαλε 196.052 ευρώ, όμως διπαιστώθηκε ότι μοιράστηκαν φυλλάδια σε γήπεδα που βρίσκονταν 126.073 φίλαθλοι και από την έρευνα δεν προέκυψε ότι έχουν διατεθεί κάπου αλλού τα υπόλοιπα, με τους εισαγγελείς να καταλήγουν ότι πρόκειται για εικονική εκτύπωση φυλλαδίων.

Την καταβολή 232.050 ευρώ από το Κέντρο σε portal υγείας στις 23 Σεπτεμβρίου 2009 χωρίς ωστόσο να υπάρχει σύμβαση που να περιγράφει την αιτιολογία καταβολής των χρημάτων ερεύνησαν οι εισαγγελείς. Σύμφωνα με το πόρισμα η συγκεριμένη εταιρεία συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2009, δεν απασχόλησε προσωπικό, εισήλθε σε καθεστώς εκκαθάρισης τον Οκτώβριο του 2009 και το μοναδικό της τιμολόγιο ήταν αυτό με το ΚΕΕΛΠΝΟ για την δημιουργία ενός «Κέντρου Ηλεκτρονικής Πληροφόρησης για τη γρίπη» το οποίο δεν προέκυψε τελικώς ότι δημιουργήθηκε.

unsplash

Η τέταρτη περίπτωση αφορά στην έκδοση εξαμηνιαίου επιστημονικού περιοδικού η οποία αποφασίστηκε από το Δ. Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 3/7/2008. Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα η περιουσία του ΚΕΕΛΠΝΟ επιβαρύνθηκε κατά 180.240 ευρώ καθώς εκδόθηκε μία και μοναδική έκδοση ενώ καταβλήθηκαν υπέρογκα ποσά σε 6 δημοσιογράφους με μόνον έναν εξ αυτών να φαίνεται ότι εργάστηκε. Τέλος, ερευνήθηκε και η οικονομική ενίσχυση εταιρείας επικοινωνίας., στην οποία δόθηκαν προκαταβολικά 750.000 ευρώ για τη διοργάνωση εκδήλωσης, το συνολικό κόστος της οποίας ανήλθε σε 253.519 ευρώ, όπως προέκυψε από έλεγχο του ΣΔΟΕ.

Πάντως οι οικονομικοί εισαγγελείς συνεχίζουν την έρευνα και για την καταβολή από το ΚΕΕΛΠΝΟ 184.806 ευρώ σε γνωστό ακτιβιστή δημοσιογράφο για δημοσιογραφικές υπηρεσίες και για την συνεργασία του Κέντρου με εταιρείες παροχής ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών, εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες για την προβολή των δράσεών του. Την ίδια στιγμή, διαβιβάζεται η δικογραφία στις αρμόδιες αρχές για φορολογικό έλεγχο σε τουλάχιστον 20 εταιρείες που είχαν συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ την επίμαχη περίοδο καθώς και στην Μητρόπολη που εμπλέκεται.

Ωστόσο, από την ίδια έρευνα δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις διάπραξης αδικημάτων και οδηγήθηκαν στο αρχείο, δικογραφίες που αφορούσαν σε προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ το 2009, συμβάσεις του Κέντρου με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, χορήγηση δανείων για την αντιμετώπιση της γρίπης, οικονομικές ενισχύσεις και χορηγίες σε άλλους φορείς και καταβολές ποσών για έρευνες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ