Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Μπλόκο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών στις διώξεις δικαστικών λειτουργών

Την πρωτοπόρο απόφαση του ΕΔΔΑ, που αποκάλυψε το dikastiko.gr, επιβεβαιώνει η δήλωση του προέδρου της Ένωσης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μπλόκο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών στις διώξεις δικαστικών λειτουργών freepik

Διώξεις δικαστικών λειτουργών: Αίτημα να γίνονται δεκτές οι ακυρώσεις διώξεων κατά των Πολωνών δικαστικών λειτουργών στη βάση των αποφάσεων του ΔΕΕ και του ΕΔΔΑ υπέβαλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών (EAJ) προς την Κομισιόν και το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπως ανακοίνωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕνΔΕ) που δημοσίευσε και μετέφρασε τη σχετική επιστολή.

Διώξεις δικαστικών λειτουργών

ende

«Ο Πρόεδρος της EAJ καλεί την Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης να διασφαλίσουν ότι οι αποφάσεις του ΔΕΕ και του ΕΔΔΑ θα γίνονται σεβαστές από την Πολωνία και ότι θα ακυρωθούν οι πειθαρχικές αποφάσεις κατά των πολωνών δικαστών. Σχετικό ομόφωνο ψήφισμα έχει υιοθετηθεί κατά τη Συνέλευση της EAJ της 10 ης .9.2021. Οι δικαστικές ενώσεις της Πολωνίας εξακολουθούν να αγωνίζονται για τη δικαστική ανεξαρτησία και την προάσπιση του κράτους δικαίου. Όλες οι δικαστικές ενώσεις που μετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών (EAJ) στηρίζουν τον αγώνα τους» σημειώνει σε επιστολή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών (EAJ) κ. Duro Sessa.

Όπως επισημαίνει: «Πρόσφατα ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας, που έχει και την ιδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα, διέταξε την αναστολή των καθηκόντων της Δικαστή Joanna  Hetnarowicz Sikora, μέλους του Δ.Σ. της Πολωνικής Δικαστικής Ένωσης Iustitia, επειδή η τελευταία έκανε δεκτό αίτημα που υποβλήθηκε από διάδικο περί εξαίρεσης δικαστή που είχε διορισθεί από το νέο Εθνικό Δικαστικό Συμβούλιο της Πολωνίας, δεχόμενη ότι το όργανο αυτό δεν πληροί τις προϋποθέσεις ανεξαρτησίας, σύμφωνα με όσα έχουν ήδη κριθεί από το ΔΕΕ και το ΕΔΔΑ. Η ενέργεια αυτή είναι αντίθετη με την απόφαση του ΔΕΕ της 14 ης .7.2021 (C-204/21) που διατάσσει την αναστολή των διατάξεων περί πειθαρχικής ευθύνης των δικαστών, επειδή εξετάζουν, κατά την άσκηση του δικαιοδοτικού τους έργου, την τήρηση των απαιτήσεων περί ανεξαρτησίας και αμεροληψίας δικαστηρίου, που έχει συσταθεί νόμιμα, κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 19 παρ.1 της ΣΕΕ και του άρθρου 47 του Χάρτη».

Διώξεις δικαστικών λειτουργών

Freepik

Διώξεις δικαστικών λειτουργών: Τι είχε αναφέρει το dikastiko.gr

Το φρένο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις διώξεις δικαστών είχε αποκαλύψει το dikastiko.gr αναφερόμενο στην πρωτοπόρα απόφαση του ΕΔΔΑ με αφορμή ανώτατο δικαστικό λειτουργό της Πολωνίας που αντιμετώπισε άρση της ασυλίας του για τις αποφάσεις και επιλογές του.

Όπως αναφέρεται «είναι η πρώτη απόφαση του ΕΔΔΑ στη διαδικασία των προσωρινών μέτρων που ασχολείται με δίκαιη δίκη και με δικαστές εθνικών δικαστηρίων. Η απόφαση είναι σημαντική γιατί το Στρασβούργο προστατεύει μέσω προσωρινών μέτρων την ανεξαρτησία των δικαστών από παρεμβάσεις της εξουσίας αλλά και τη δίκαιη δίκη, που συνήθως μέχρι τώρα έμενε ακάλυπτη από προσωρινή προστασία. Είναι ένα σημαντικό βήμα για την έκτακτη  αυτή διαδικασία που πρέπει να συνεχιστεί…».

Σύμφωνα με τον ποινοκολόγο Βασίλη Χειρδάρη, που είχε μιλήσει στο dikastiko.gr «η  απόφαση προσωρινών μέτρων του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που αφορά τον Πολωνό αρεοπαγίτη είναι εξαιρετικά σημαντική και αποτελεί την πρώτη απόφαση με την διαδικασία των προσωρινών μέτρων που αφορά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τη δίκαιη δίκη. Μέχρι την απόφαση αυτή το Στρασβούργο εξέδιδε αποφάσεις προσωρινών μέτρων μόνο όταν υπήρχε κίνδυνος για την ζωή και για τις περιπτώσεις βασανιστηρίων ή απάνθρωπης μεταχείρισης».

Διώξεις δικαστικών λειτουργών

dikastiko

Και προσέθετε: «Μετά την απόφαση αυτή οποιοσδήποτε δικαστής ή εισαγγελέας διώκεται και κινδυνεύει η ανεξαρτησία του από άδικες διώξεις αλλά κι η επαγγελματική του  υπόσταση έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και να σταματήσει άμεσα τις διώξεις εναντίον του. Έτσι το ΕΔΔΑ  βάζει φραγμούς στις αυθαιρεσίες εναντίον της δικαστικής εξουσίας όσον αφορά την ανεξαρτησία της με έναν πιο άμεσο τρόπο με την διαδικασία των προσωρινών μέτρων.

Η απόφαση αυτή είναι ένα σπουδαίο μέτρο για την προστασία του κράτους δικαίου, της δικαιοσύνης και της ανεξαρτησίας των δικαστών. Είναι ένα σημαντικό βήμα που πρέπει όμως να συνεχιστεί. Το έχει ανάγκη και το κράτος δικαίου και η δικαιοσύνη για να μπορέσουν να επιβιώσουν μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα της όλο και αυξανόμενης αντιθεσμικής παρεμβατικότητας της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕνΔΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ