Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

“Stop” από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις διώξεις δικαστών: Η πρωτοπόρα απόφαση – Τι δηλώνει ο ποινικολόγος Β. Χειρδάρης

Συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της «δίκαιης δίκης». Η απόφαση του ΕΔΔΑ που έκανε δεκτό το αίτημα ασφαλιστικών μέτρων δικαστή για να μην αρθεί η ασυλία του.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Stop” από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις διώξεις δικαστών: Η πρωτοπόρα απόφαση – Τι δηλώνει ο ποινικολόγος Β. Χειρδάρης Freepik

Διώξεις δικαστών: Ανώτατος δικαστικός λειτουργός αντιμετώπισε δίωξη για τις αποφάσεις και επιλογές του. Ωστόσο, με απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έλαβε μία σημαντική, για πρώτη φορά απόφαση, που αφορά τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Όπως αναφέρεται «είναι η πρώτη απόφαση του ΕΔΔΑ στη διαδικασία των προσωρινών μέτρων που ασχολείται με δίκαιη δίκη και με δικαστές εθνικών δικαστηρίων. Η απόφαση είναι σημαντική γιατί το Στρασβούργο προστατεύει μέσω προσωρινών μέτρων την ανεξαρτησία των δικαστών από παρεμβάσεις της εξουσίας αλλά και τη δίκαιη δίκη, που συνήθως μέχρι τώρα έμενε ακάλυπτη από προσωρινή προστασία. Είναι ένα σημαντικό βήμα για την έκτακτη  αυτή διαδικασία που πρέπει να συνεχιστεί…».

Προσφεύγοντας στις αρχές Φεβρουαρίου στο ΕΔΔΑ, ο δικαστικός λειτουργός που υπηρετούσε στην Πολωνία υπέβαλε αίτημα για προσωρινά μέτρα με σκοπό να ανασταλούν οι πειθαρχικές αγωγές εναντίον του στο Πειθαρχικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου έως ότου «η Κυβέρνηση εφαρμόσει πλήρως την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) της 14ης Ιουλίου 2021 (υπόθεση με αρ. C-204/21R) και την απόφαση του εν λόγω δικαστηρίου της 15ης Ιουλίου 2021 (υπόθεση με αρ. C-791/19) ή να διορίσει Επιτροπή δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου μετά από πρόταση του NCJ, ενεργώντας πριν από τις 6 Μαρτίου 2018 για να εκδικάσει την υπόθεσή του».

Διώξεις δικαστών

freepik

Η πρωτοπόρα απόφαση του ΕΔΔΑ

Υποστήριξε ότι μια απόφαση εναντίον του θα μπορούσε να βλάψει τη φήμη του, έχοντας ως αποτέλεσμα την επιβολή περιοριστικών προληπτικών μέτρων και δημιουργώντας αποτρεπτικό αποτέλεσμα προς άλλους επικριτές. Αναφέρθηκε επίσης στη συνεχιζόμενη κρίση του κράτους δικαίου στην Πολωνία.

Σύμφωνα με την κρίση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου «αποφάσισε να υποδείξει στην Κυβέρνηση της Πολωνίας να διασφαλίσει ότι οι διαδικασίες σχετικά με την άρση της δικαστικής ασυλίας του προσφεύγοντος συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της «δίκαιης δίκης» όπως εγγυάται το άρθρο 6 § 1 της Σύμβασης, ιδίως οι απαιτήσεις ενός «ανεξάρτητου και αμερόληπτου δικαστηρίου που ιδρύθηκε με νόμο» (βλ. Reczkowicz κατά Πολωνίας, αρ. προσφ. 43447/19) και να μην ληφθεί απόφαση για άρση της ασυλίας του από το Πειθαρχικό Τμήμα μέχρι την τελική απόφαση για τις καταγγελίες του από το Δικαστήριο. Το Δικαστήριο αποφάσισε επίσης να κοινοποιήσει αμέσως το μέτρο που εγκρίθηκε στην Επιτροπή Υπουργών».

Το ιστορικό

Ο προσφεύγων είναι δικαστής στο Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πολωνίας από το 2011. Το 2020 ήταν εισηγητής, μαζί με άλλους, σε ψήφισμα που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας το οποίο έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι το Πειθαρχικό Τμήμα του Αρείου Πάγου δεν ήταν ένα «ανεξάρτητο δικαστήριο που ιδρύθηκε με νόμο», δεδομένης της εμπλοκής του «νέου» Εθνικού Συμβουλίου του δικαστικού σώματος στη διαδικασία διορισμού δικαστών στο Τμήμα αυτό.

Διώξεις δικαστών

freepik

Στις 16 Μαρτίου 2021 η Εισαγγελία ζήτησε την άρση της ασυλίας του προσφεύγοντος με σκοπό τη δίωξή του με την κατηγορία της κακουργηματικής αμέλειας σε σχέση με δικαστική απόφαση που εκδόθηκε σε ποινική υπόθεση. Η απόφαση εκδόθηκε από τριμελή σύνθεση του Ποινικού Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου στο οποίο συμμετείχε ο προσφεύγων. Το Τμήμα ακύρωσε την προσβαλλόμενη απόφαση και παρέπεμψε την υπόθεση. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο προσφεύγων δεν είχε εκπληρώσει την υποχρέωση του να εξακριβώσει εάν ο κατηγορούμενος είχε ήδη εκτίσει την ποινή φυλάκισής του, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη κράτηση του. Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε από το Πειθαρχικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου στις 31 Μαΐου 2021. Ωστόσο, η Εισαγγελία άσκησε έφεση. Η ακρόαση της έφεσης είχε προγραμματιστεί για τις 9 Φεβρουαρίου 2022.

Β. Χειρδάρης στο dikastiko.gr: Μπαίνουν φραγμοί σε αυθαιρεσίες στη δικαστική εξουσία

Η  απόφαση προσωρινών μέτρων του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που αφορά τον Πολωνό αρεοπαγίτη είναι εξαιρετικά σημαντική και αποτελεί την πρώτη απόφαση με την διαδικασία των προσωρινών μέτρων που αφορά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τη δίκαιη δίκη.

Μέχρι την απόφαση αυτή το Στρασβούργο εξέδιδε αποφάσεις προσωρινών μέτρων μόνο όταν υπήρχε κίνδυνος για την ζωή και για τις περιπτώσεις βασανιστηρίων ή απάνθρωπης μεταχείρισης.

Μετά την απόφαση αυτή οποιοσδήποτε δικαστής ή εισαγγελέας διώκεται και κινδυνεύει η ανεξαρτησία του από άδικες διώξεις αλλά κι η επαγγελματική του  υπόσταση έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και να σταματήσει άμεσα τις διώξεις εναντίον του. Έτσι το ΕΔΔΑ  βάζει φραγμούς στις αυθαιρεσίες εναντίον της δικαστικής εξουσίας όσον αφορά την ανεξαρτησία της με έναν πιο άμεσο τρόπο με την διαδικασία των προσωρινών μέτρων.

Η απόφαση αυτή είναι ένα σπουδαίο μέτρο για την προστασία του κράτους δικαίου, της δικαιοσύνης και της ανεξαρτησίας των δικαστών. Είναι ένα σημαντικό βήμα που πρέπει όμως να συνεχιστεί. Το έχει ανάγκη και το κράτος δικαίου και η δικαιοσύνη για να μπορέσουν να επιβιώσουν μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα της όλο και αυξανόμενης αντιθεσμικής παρεμβατικότητας της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική.

dikastiko

Διώξεις δικαστών: Οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις

Όπως προ ημερών έγραψε και το dikastiko.gr φρένο σε χρηματοδοτήσεις κυβερνήσεων που παραβιάζουν το κράτος δικαίου έχουν αποφασίσει να βάλουν τα ευρωπαϊκά αρμόδια όργανα, στηριζόμενα σε απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), όπου επιτρέπει στην Κομισιόν να διακόψει ή να περιορίσει την χρηματοδότηση των κρατών μελών που παραβιάζουν τις σχετικές αρχές του κράτους.

Η αρχή της συζήτησης έγινε με αφορμή την απόφαση του ΔΕΕ όπου κρίθηκε σύννομη η διακοπή κοινοτικής χρηματοδότησης προς την Ουγγαρία και την Πολωνία, δεδομένου πως ο μηχανισμός συνδέει την χορήγηση των ευρωπαϊκών πόρων με την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου και, κατά συνέπεια, τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, την ελευθερία του Τύπου και μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη, από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάτι που, όπως σημειώθηκε, στις δύο αυτές χώρες δεν έγινε. Το γεγονός οδήγησε μετά το ΔΕΕ στην καταδικαστική του απόφαση και αποτέλεσε αντικείμενο διεργασιών στα αρμόδια κοινοτικά όργανα.

Πηγή: https://www.echrcaselaw.com/

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ