Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Επιστρέφουν στην εργασία τους οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – “Μπλόκο” στην παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε δομές υγείας βάζει το ΣτΕ

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την παράταση λόγω έλλειψης επαναξιολόγησης του μέτρου όπως προέβλεπε ο αρχικός νόμος. Τι απαντά ο υπουργός Υγείας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Επιστρέφουν στην εργασία τους οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – “Μπλόκο” στην παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε δομές υγείας βάζει το ΣτΕ EUROKINISSI

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζόμενων σε δομές υγείας και συγκεκριμένα η παράταση αυτού, που προβλέπει απόφαση του υπουργείου Υγείας, κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Όπως επισημαίνεται, μετά  τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, παρέχεται η δυνατότητα στους αρνητές εμβολιασμού κατά του covid-19 που εργαζόντουσαν σε νοσοκομεία, μονάδες υγείας, κ.λπ. και τους απαγορεύθηκε η απασχόλησή τους, καθώς δεν είχαν εμβολιαστεί, να επανέλθουν στην εργασία τους κατόπιν σχετικής αιτήσεως τους.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο η απόφαση με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της παρ. 8 του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 περί επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Το ΣτΕ παραπέμπει σε σειρά αποφάσεών του, βάσει των οποίων έχει γίνει δεκτό πως «τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά του κορονοϊού covid-19, όπως είναι, μεταξύ άλλων, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατηγορίας εργαζομένων (βλ. Σ.τ.Ε. 1684/2022 ως προς τους εργαζομένους σε δομές υγείας και 1400/2022 ως προς τους υπηρετούντες στις Ε.Μ.Α.Κ.), μπορεί μεν να συνιστούν ακόμα και σοβαρή επέμβαση στην απόλαυση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως είναι η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, η ελευθερία κινήσεως και η ιδιωτική του ζωή, πλην η επέμβαση αυτή είναι συνταγματικώς ανεκτή».

Επισημαίνει ωστόσο πως στις συγκεκριμένες αποφάσεις τονιζόταν πως η επέμβαση αυτή είναι συνταγματική «εφ’ όσον, μεταξύ άλλων, τα μέτρα αυτά λαμβάνονται για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα και, πάντως, μέχρι την εξεύρεση λύσεως για την ανάσχεση της πανδημίας, η ένταση δε και η διάρκειά τους, λόγω της προσωρινότητάς τους, πρέπει να επανεξετάζονται περιοδικώς από τα αρμόδια κρατικά όργανα ανάλογα με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη των έγκυρων επιστημονικών παραδοχών».

Υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων

EUROKINISSI

Υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων: Το μέτρο υπερβαίνει το εύλογο χρονικό διάστημα χωρίς επαναξιολόγηση

«Στην προκειμένη περίπτωση, κατά τον χρόνο που δημοσιεύθηκε ο ν. 4917/2022 (31-3-2022) και εκδόθηκε η  προσβαλλόμενη πράξη (14-4-2022) είχε παρέλθει χρονικό διάστημα οκτώ και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας, ήτοι  διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του, υπερβαίνει προδήλως το εύλογο, χωρίς, ωστόσο, να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας» υπογραμμίζει το Ανώτατο Δικαστήριο.

Και καταλήγει: «Εξ άλλου, ουδόλως προκύπτει βάσει ποίων συγκεκριμένων επιστημονικών δεδομένων ο χρόνος της επαναξιολογήσεως παρατάθηκε έως τις 31-12-2022, δηλαδή τοποθετήθηκε σε χρόνο που επίσης υπερβαίνει τον εύλογο, εν όψει του ότι απέχει εννέα μήνες από την ψήφιση του ν. 4917/2022. Κατόπιν των ανωτέρω, αλυσιτελώς η Διοίκηση επικαλείται και προσκομίζει ενώπιον του Δικαστηρίου στοιχεία τα οποία, κατά τους ισχυρισμούς της, δικαιολογούν την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, εφ’ όσον η επαναξιολόγηση του μέτρου αυτού αναβλήθηκε ρητώς, κατά τα ανωτέρω, για τις 31-12-2022, και, πάντως, από κανένα στοιχείο του φακέλου δεν προκύπτει ότι έγινε πράγματι τέτοια συνθετική εκτίμηση και αξιολόγηση των εν λόγω στοιχείων από αρμόδιο προς τούτο επιστημονικό όργανο. Εν πάση δε περιπτώσει τα προσκομισθέντα στο Δικαστήριο στοιχεία δεν δικαιολογούν την παράταση της υποχρεώσεως προς εμβολιασμό».

Η δήλωση του Θ. Πλεύρη

“Η απόφαση για να τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχει ως στόχο την προστασία της Υγείας των πολιτών και κρίθηκε αρχικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ ως μέτρο συνταγματικό. Με την από 2332/22 νεότερη απόφαση του Γ’ τμήματος του ΣτΕ τίθενται θέματα συνταγματικότητας ως προς την παράταση του μέτρου. Αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης για να εκτιμηθεί στο σύνολο της. Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεια από την εφαρμογή της αποφασης”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ