Τρίτη 07 Δεκεμβρίου 2021

Νέα διάταξη: Ποινή φυλάκισης έως 3 χρόνια για παραβίαση συμβολαιογραφικής πράξης στο συναινετικό διαζύγιο

Η διάταξη έρχεται να προσδώσει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην συμβολαιογραφική πράξη με την οποία εκδίδεται πλέον το συναινετικό διαζύγιο , προκειμένου να τηρούνται οι όροι που συμφωνήθηκαν για την επικοινωνία με τα παιδιά.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέα διάταξη: Ποινή φυλάκισης έως 3 χρόνια για παραβίαση συμβολαιογραφικής πράξης στο συναινετικό διαζύγιο

Συναινετικό διαζύγιο: Με φυλάκιση έως 3 χρόνια ή χρηματική ποινή θα τιμωρείται ο γονέας που παραβιάζει την συμβολαιογραφική πράξη συναινετικού διαζυγίου με την οποία καθορίστηκαν οι όροι για την επικοινωνία του παιδιού.

Αυτό περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων- η τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης των αλλαγών του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Με αυτή διευρύνονται οι υποθέσεις που ποινικοποιούνται διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων αλλά και των συμφωνηθέντων ενώπιον συμβολαιογράφου. Έτσι η συμβολαιογραφική πράξη με την οποία συμφωνήθηκε η επικοινωνία των ανήλικων τέκνων αποτελεί ίσης αξίας παράβαση με την παραβίαση δικαστικής απόφασης, γεννώντας πλημμεληματική παράβαση, με ποινή έως τρία έτη φυλάκιση. Συναινετικό διαζύγιο

Συγκεκριμένα η διάταξη αναφέρει:

«Άρθρο 169Α

Παραβίαση δικαστικών αποφάσεων και συμφωνιών που επικυρώθηκαν από συμβολαιογράφο

  1. Όποιος δεν συμμορφώθηκε σε προσωρινή διαταγή ή διάταξη δικαστικής απόφασης ή σε εισαγγελική διάταξη, που αφορούν τη ρύθμιση της νομής ή της κατοχής, την άσκηση της γονικής μέριμνας, την επικοινωνία με το τέκνο και τη ρύθμιση της χρήσης της οικογενειακής στέγης και της κατανομής των κινητών μεταξύ συζύγων, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος δεν συμμορφώθηκε σε συμφωνία που επικυρώθηκε από συμβολαιογράφο κατά το άρθρο 1441 του Αστικού Κώδικα και αφορά στην επικοινωνία των ανήλικων τέκνων».

Συναινετικό διαζύγιο – Κωνσταντίνος Γώγος: «Ίσης αξίας παράβαση»

Κωνσταντίνος Γώγος ανακήρυξη υποψηφιότητας για το ΔΣ του ΔΣΑ

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος Αθηνών, Κωνσταντίνος Γώγος «…κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία – προσθήκη στο σχέδιο νόμου που αφορά στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και συμπεριλαμβάνει αλλαγές στο άρθρο 169 Α ΠΚ, ήτοι στην παραβίαση δικαστικών αποφάσεων.  Ήδη η τροποποίηση του 2019 είχε προκαλέσει προβλήματα λόγω της αποτύπωσής της σε συνδυασμό με τους τότε νόμους περί αποσυμφόρησης με αποτέλεσμα εκκρεμείς δίκες να τεθούν στο αρχείο σε κρίσιμες δίκες που αφορούσαν ποινικές μεν υποθέσεις, αλλά με οικογενειακού χαρακτήρα προεκτάσεις.

Σήμερα, ο νομοθέτης έρχεται να εξομαλύνει την κατάσταση και μάλιστα διευρύνοντας τις υποθέσεις που ποινικοποιούνται διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων αλλά και των συμφωνηθέντων ενώπιον συμβολαιογράφου.

Συγκεκριμένα, η συμβολαιογραφική πράξη με την οποία συμφωνήθηκε η επικοινωνία των ανήλικων τέκνων αποτελεί ίσης αξίας παράβαση με την παραβίαση δικαστικής απόφασης, γεννώντας πλημμεληματική παράβαση, με ποινή έως τρία έτη φυλάκιση.

Ταυτόχρονα, διορθώνονται νομικές αποτυπώσεις του παρελθόντος οι οποίες δεν είχαν νόημα, όπως η διόρθωση το εσφαλμένο «εισαγγελική απόφαση», στο ορθό «εισαγγελική διάταξη». Συναινετικό διαζύγιο

Για να καταλήξουμε σήμερα σε ένα άρθρο το οποίο επιβάλλει πλημμεληματικού χαρακτήρα ποινή, έως τρία έτη φυλάκιση ή χρηματική ποινή σε όποιον δε συμμορφώθηκε σε προσωρινή διαταγή ή διάταξη δικαστική απόφαση, εισαγγελική διάταξη, που αφορούν ρύθμιση κατοχής, άσκηση γονικής μέριμνας, επικοινωνία τέκνο και ρύθμιση χρήσης οικογενειακής στέγης και κατανομής των κινητών μεταξύ συζύγων, αλλά πλέον και σε συμφωνία που επικυρώθηκε από συμβολαιογράφο κατά το άρθρο 1441 του Αστικού Κώδικα και αφορά επικοινωνία των ανήλικων τέκνων.

Ωστόσο, θα πρέπει να παρατηρήσουμε στο σημείο αυτό πως η προσθήκη εδώ επιμένει να αναφέρεται στην επικοινωνία και μόνον και όχι στη διατροφή. Η παραβίαση δικαστικής απόφασης επομένως και η επέκταση πλέον και στη συμβολαιογραφική πράξη αφορά και πάλι μόνον την επικοινωνία και όχι τη διατροφή ανήλικων τέκνων. Αφήνοντας ένα μεγάλο κενό. Καθώς ναι μεν υπάρχει το άρθρο 358 ΠΚ στο οποίο και θεσμοθετείται η παραβίαση της υποχρέωσης διατροφής ωστόσο, η ποινή είναι φυλάκιση έως ένα έτος και δεν συνδέεται με την παραβίαση δικαστικής απόφασης».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ