Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Νέα κατάθεση-καταπέλτης παιδιάτρου στη δίκη Πισπιρίγκου: “Τρία παιδιά χωρίς νόσημα παθαίνουν ανακοπή – Πόσο τυχαίο μπορεί να είναι;” – ΒΙΝΤΕΟ

“Μας έκανε εντύπωση η συμπεριφορά της μάνας κυρίως. Δεν ήταν μια αντίδραση που μπορούσε να ταιριάξει με το μέγεθος του δράματος” ανέφερε η γιατρός του νοσοκομείου στο Ρίο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέα κατάθεση-καταπέλτης παιδιάτρου στη δίκη Πισπιρίγκου: “Τρία παιδιά χωρίς νόσημα παθαίνουν ανακοπή – Πόσο τυχαίο μπορεί να είναι;” – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Με την κατάθεση της παιδιάτρου του νοσοκομείου του Ρίου Γεωργίας Μάρκου συνεχίστηκε η δίκη Πισπιρίγκου για το θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας.

«Είδα το παιδί για πρώτη φορά την επόμενη ημέρα της εισαγωγής του, δηλαδή στις 12 Απριλίου. Ήταν ένα παιδί μετά από ανακοπή σε βαριά κατάσταση. Από το οικογενειακό ιστορικό δεν υπήρχαν επεισόδια ανακοπής σε νεαρά άτομα. Εμείς έπρεπε να καλύψουμε όλα τα ενδεχόμενα. Ξεκινήσαμε τη διαφορική μας διάγνωση σχετικά με το τι θα μπορούσε να προκαλέσει σε ένα υγιές παιδί ανακοπή» είπε η μάρτυρας και συνέχισε εξηγώντας πως από τις εξετάσεις του παιδιού δεν βρέθηκαν παθολογικά ευρήματα.

«Η μητέρα ήταν παρούσα σε όλα τα περιστατικά. Δεν θέλαμε να πούμε κάτι και να αδικήσουμε τη μητέρα, αλλά είχαμε τρία παιδιά σε άλλες ηλικίες, χωρίς νόσημα και να έχουν πεθάνει από ανακοπή τα δυο και το τρίτο να βρίσκεται σε βαριά κατάσταση από ανακοπή. Πόσο τυχαίο μπορεί να ήταν αυτό» είπε χαρακτηριστικά η παιδίατρος εξηγώντας γιατί οι γιατροί ήθελαν να ερευνήσουν το ενδεχόμενο η κατηγορούμενη να πάσχει από σύνδρομο Μινχάουζεν.

«Δεν υπήρχε παθολογικό εύρημα και βλέποντας τη συμπεριφορά των γονιών, μας έκανε εντύπωση η συμπεριφορά της μάνας κυρίως. Δεν ήταν μια αντίδραση που μπορούσε να ταιριάξει με το μέγεθος του δράματος που ζούσε αυτή η οικογένεια».

Δίκη Πισπιρίγκου: Οι ερωτήσεις Κούγια

Εισαγγελέας: Ξέρατε ότι έγινε 45-50 λεπτά ΚΑΡΠΑ. Τι περιμένατε να βρείτε σε αυτό το παιδί;

Μάρτυρας: Σίγουρα μετά από ανακοπή δεν ξέρεις πως θα είναι η κατάσταση του ασθενούς, αλλά ούτε ξέρεις το μέγεθος της βλάβης. Δεν υπάρχει κάτι προγνωστικό. Ήμασταν επιφυλακτικοί ως προς τη νευρολογική εικόνα του παιδιού.

Εισαγγελέας: Είχατε διαβάσει το ιστορικό όπως ήρθε από το Καραμανδάνειο; Υπήρχε κάπου ότι έπασχε από κάτι η μητέρα;

Μάρτυρας: Στο ενημερωτικό δεν είναι κάτι γραμμένο, δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο.

Κούγιας: Η διαδικασία αναζωογόνησης έχει το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς διασωλήνωση ή απινιδωτή;

Μάρτυρας: Το ίδιο είναι. Η ΚΑΡΠΑ που έκαναν οι γιατροί και αερίζαν το παιδί με την αμπού ήταν αποτελεσματικό.

Κούγιας: Για να γίνει διασωλήνωση διακόπτεται η ΚΑΡΠΑ;

Μάρτυρας: Διακόπτεται όσο το δυνατόν λιγότερο.

Κούγιας: Ο χρόνος της διασωλήνωσης είναι χρόνος διακοπής;

Μάρτυρας: Είναι αποδεκτός χρόνος. Όποιος ξέρει να κάνει διασωλήνωση, την κάνει γρήγορα.

Κούγιας: Ο γιατρός οφείλει να φροντίσει για το ευ ζην του ασθενούς;

Μάρτυρας: Πρέπει να φροντίσει πρωτίστως για το ζην.

Κούγιας: Ποιος είναι ο χρόνος αναζωογόνησης για να έχει μια ποιότητα ζωής μετά ο άνθρωπος;

Μάρτυρας: Δεν υπάρχει γραμμένο κάπου αυτό. Δεν μπορεί να διακοπεί κάτω από τα 20 λεπτά. Το πόσο θα διαρκέσει είναι σχετικό. Δεν υπάρχει «πρέπει» στο να σταματήσεις. Ανάλογα με τον ασθενή διακόπτεις.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ