Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Βούλευμα για παραπομπή Πισπιρίγκου σε δίκη και για τους θανάτους Ίριδας και Μαλένας – Το ανακοίνωσε ο Α. Κούγιας

Στο Δικαστήριο για την Τζωρτζίνα, ανέφερε για το βούλευμα της δίκης σχετικά με τα άλλα δύο παιδιά. Ένταση στην κατάθεση Ηλιάδη, με τον Α. Κούγια να ζητά εξέταση από ψυχιάτρους για το σύνδρομο Μινχάουζεν της κατηγορούμενης, αλλά και για το… γιατρό.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βούλευμα για παραπομπή Πισπιρίγκου σε δίκη και για τους θανάτους Ίριδας και Μαλένας – Το ανακοίνωσε ο Α. Κούγιας eurokinissi

Την παραπομπή Πισπιρίγκου σε νέα δίκη και για τους θανάτους της Ίριδας και της Μαλένας προβλέπει βούλευμα που εκδόθηκε μετά τη σχετική εισαγγελική πρόταση και ανακοίνωσε ο συνήγορός της Αλέξης Κούγιας στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για την 9χρονη Τζωρτζίνα.

Στα μέσα του περασμένου Μαρτίου ο εισαγγελέας είχε προτείνει προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο όπως έγραψε το dikastiko.gr να παραπεμφθεί η Ρούλα Πισπιρίγκου σε δίκη για τους θανάτους των παιδιών της Μαλένας και Ίριδας. Ο εισαγγελέας ζητούσε την παραπομπή για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση για το θάνατο της 3,5 ετών Μαλένας και της 6 μηνών Ίριδας.

Με την ίδια πρόταση ο εισαγγελέας είχε ζητήσει και την παράταση της προσωρινής κράτησης της Ρούλας Πισπιρίγκου. Η μητέρα είχε κριθεί στα μέσα Ιανουαρίου προφυλακιστέα και για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, μετά από την πολύωρη και επεισοδιακή απολογία της.

Στη διάρκεια της απολογίας της ο Αλέξης Κούγιας συνήγορος της κατηγορούμενης είχε μάλιστα καταθέσει αίτημα εξαίρεσης της ανακρίτριας, το οποίο απορρίφθηκε από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Η κατηγορούμενη κατά την απολογία της αρνήθηκε τις κατηγορίες, όπως έχει κάνει από την πρώτη στιγμή, πλην όμως δεν κατάφερε να πείσει με τα όσα επικαλέστηκε.

Πισπιρίγκου

eurokinissi

Παραπομπή Πισπιρίγκου σε νέα δίκη: Τι έλεγε το ιατροδικαστικό πόρισμα για Μαλένα- Ίριδα

Καθοριστικό για την άσκηση της δίωξης υπήρξε το πόρισμα των ιατροδικαστών Καρακουκη – Καλόγρια, αλλά και το γεγονός ότι σε όλες τις πράξεις (4 συνολικά) για τις οποίες κατηγορείται η Ρούλα Πισπιρίγκου, ήταν εκείνη παρούσα. Οι εισαγγελείς φέρονται να διέκριναν έναν συγκεκριμένο τρόπο δράσης, ενώ το γεγονός ότι η 33χρονη το έχει ξανακάνει, όπως στην περίπτωση της 9χρονης Τζωρτζίνας, δείχνει ένα modus operandi.

Στην περίπτωση της Μαλένας, οι γιατροί φαίνεται να περιγράφουν την εικόνα μιας μητέρας που φωνάζει αλλά το παιδί ήταν ήδη κρύο, με έναν από τους γιατρούς να καταθέτει χαρακτηριστικά για μια «εικόνα διακομιδής με ασθενοφόρο από απόσταση». Η Μαλένα περιγράφεται ως ένα παιδί κοινωνικό και πρόσχαρο, που είχε ξεπεράσει τη λευχαιμία και έφυγε από τη ζωή εντελώς ξαφνικά, χωρίς οι γιατροί να μπορούν να το αιτιολογήσουν, και πως είχε ελεγχθεί ιατρικά πριν ξεκινήσει τη χημειοθεραπεία.

Εγκληματική ενέργεια είδαν οι εισαγγελείς και στην περίπτωση θανάτου της Ίριδας Δασκαλάκη τόσο λόγω της ύπαρξης αίματος στο στόμα της, όσο και εξαιτίας της νεκρικής ακαμψίας που έχει επέλθει ήδη στο παιδί όταν κλήθηκε το ασθενοφόρο. Στη δικογραφία υπάρχουν περιστατικά που δεν δικαιολογούνται ιατρικά, ενώ οι συμπεριφορές και οι αντιδράσεις της μητέρας των παιδιών δεν εξηγούνται.

Η σημερινή εξέταση Ηλιάδη στη δίκη για το θάνατο της Τζωρτζίνας

Στο μεταξύ με την εξέταση του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη, που εξετάζεται για δεύτερη ημέρα από τον Αλέξη Κούγια συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για το θάνατο της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας.
Η εξέταση του μάρτυρα ξεκίνησε με ερωτήσεις σχετικά με την έρευνα του για το σύνδρομο Μινχάουζεν και το κατά ποσο η Ρούλα Πισπιρίγκου έπασχε από αυτό, με τον γιατρό να ξεκαθαρίζει ότι όφειλε να εξετάσει το ενδεχόμενο για να το αποκλείσει από τη διαφορική του διάγνωση.
«Στη διαφορική διάγνωση εκτός από τα αιτία της αιφνίδιας ανακοπής της Τζωρτζίνας ετέθη και το ζήτημα αυτό. Επειδή η διαταραχή αυτή αφορά το παιδί, επειδή θεωρείται κακοποίηση παιδιού, ασχολήθηκα με το παιδί, όχι με την κατηγορουμένη. Στην πορεία μου μέχρι σήμερα ήμουν παρών και σε άλλες δυο περιπτώσεις που ερευνήθηκε τέτοια πιθανο πρώτα» κατέθεσε ο κ. Ηλιάδης, εξηγώντας στη συνέχεια πως επρόκειτο για περιστατικά πιο ήπιας μορφής.
«Η μια περίπτωση ήταν μητέρας που κοκκίνιζε τα ούρα του παιδιου και έπαιρνε κι έλεγε πως έχει αιματουρία. Η σπανιότητα αυτών των πειρατικών δε σημαίνει ότι μας αφήνει αδιάφορους. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα αλλά υπάρχει διαβάθμιση. Αν προχωρήσει κανείς στην πιο δύσκολη μορφή είναι ο θάνατος του παιδιού» είπε χαρακτηριστικά.
Παραπομπή Πισπιρίγκου σε νέα δίκη

eurokinissi

Κούγιας: Έχει καμία σχέση ότι μια μητέρα έβαζε χρώμα στα ούρα του παιδιού με το σύνδρομο Μινχάουζεν;
Μάρτυρας: Δυστυχώς για τον κ. συνήγορο είναι στην ίδια κατηγορία.
Κουγιας: Πείτε μου ένα ψυχίατρο στην Ελλάδα που έχει διαπιστώσει σε μια μητέρα το σύνδρομο Μινχάουζεν;
Μάρτυρας: Η βιβλιογραφία βρίθει περιπτώσεων τέτοιων. Υποδιαγιγνώσκεται αυτή η διαταραχή και οι οδηγίες είναι προς τους παιδιάτρους να το ερευνούμε.
«Οι συνεδρίες με τους ψυχιάτρους αφορούσαν το παιδί. Πήγα με το φάκελο μου και τη διαφορική διάγνωση και το συζητήσαμε. Η επίσκεψη είχε να κάνει με το να άντληση περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με αυτή τη διαταραχή. Αυτό ήταν το αντικείμενο της συζήτησης. Ήμουν ο γιατρός της Τζωρτζίνας και ως γιατρός της Τζωρτζίνας μίλησα με τους ψυχιάτρους» ανέφερε ο μάρτυρας εξηγώντας πως ο όρκος του Ιπποκράτη επιβάλλει την έρευνα γύρω απο αυτό το θέμα.
Κούγιας: Λέτε πως η μητέρα είναι απαθής, τι σας κάνει να της πείτε «δε θα είσαι μόνη σου»;
Μάρτυρας: Είναι κάτι που πάντα λέω στους γονείς.
Κούγιας: Εδώ έχουμε μια απαθή μητέρα, μια αδιάφορη μητέρα. Έχετε πει στην κατάθεση σας ότι δεν εκδηλώνει το συναίσθημα της. Αφού έχετε νιώσει ότι μπορεί να είναι έτσι και της λέτε «δε θα είσαι μόνη σου». Τι σας κάνει να το πείτε αυτό;
Μάρτυρας: Αν διαβάσει κάποιος το πως πρέπει να πλησιάζεις αυτές τις οικογένειες η πρόταση και η σύσταση είναι να είσαι κοντά σε αυτές τις οικογένειες.
Κούγιας: Γιατί παρακάτω λέτε υποπτεύθηκα Μινχάουζεν αφού προηγουμένως σας έχει πει «έχω χάσει παιδιά, είμαι παγοκολώνα»;
Μάρτυρας: Η μια κατάσταση δεν αναιρεί την άλλη. Μπορεί να σκέφτεσαι αυτό που σκέφτεσαι στη διαφορική διάγνωση, αλλά ταυτόχρονα οφείλεις να είσαι δίπλα στην οικογένεια.
Κούγιας: Μπορεί να νιώθει πράγματι έτσι αυτή η γυναίκα;
Μάρτυρας: Ναι.
«Σκοπός μου ήταν να αποκλείσω το Μινχάουζεν. Μπήκε στη διαφορική διάγνωση ως πιθανότητα, όχι ότι πάσχει. Έπρεπε να ερευνηθεί γιατί το παιδί αν τα κατάφερνε, που τα κατάφερε θα πήγαινε σπίτι. Αυτή είναι μια διαταραχή που έχει χρονική συνέχεια και θα το ακολουθούσε το παιδί» εξήγησε.
Κούγιας: Αφού φοβόσασταν κάτι τέτοιο γιατί αφήσατε να πάρει αυτή η γυναίκα το παιδί στο σπίτι;
Μάρτυρας μας: Γι’ αυτό έκανα τις ενέργειες που έκανα.
Ο Αλέξης Κούγιας ανέγνωσε στο δικαστήριο απόσπασμα από την εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, όπου παρουσιάστηκε διάλογος του γιατρού με τον Μάνο Δασκαλάκη, κατά τον οποίο ο τελευταίος διαμαρτύρονταν για τον ψυχίατρο που εξέτασε τη Ρούλα Πισπιρίγκου, καταλήγοντας πως η «η Ρούλα δεν είναι τρελή, δε θελουμε να συνεχιστεί αυτό». Μάλιστα, ο κ. Κούγιας ζήτησε να κληθεί στη δίκη η Τατιάνα Στεφανίδου για να ξεκαθαριστεί το πως βρέθηκε στα χέρια της αυτός ο διάλογος.
Στη συνέχεια έπειτα από αναφορά του γιατρού ότι δεν διαπιστώθηκε το εαν πάσχει τελικά από το σύνδρομο Μινχάουζεν η κατηγορούμενη, ο Αλέξης Κούφιας υπέβαλλε αίτημα για διακοπή της δίκης προκειμένου να εξεταστεί από δυο ψυχιάτρους για να διαπιστωθεί αν πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν η Ρούλα Πισπιρίγκου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ