Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023

Νέες κάλπες στις 25 Ιουνίου: Κλείνει ο κύκλος των διερευνητικών εντολών – Με διαδικασίες εξπρές ορκωμοσία, διάλυση Βουλής και ορισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό ανώτατο δικαστή – BINTEO

Το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για να παραλάβει και παραδώσει την τρίτη και τελευταία εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Όλα τα επόμενα βήματα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέες κάλπες στις 25 Ιουνίου: Κλείνει ο κύκλος των διερευνητικών εντολών – Με διαδικασίες εξπρές ορκωμοσία, διάλυση Βουλής και ορισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό ανώτατο δικαστή – BINTEO Eurokinissi

Με fast track διαδικασίες προχωράνε οι εξελίξεις ώστε να στηθούν νέες κάλπες στις 25 Ιουνίου. Και επισήμως, το απόγευμα κατά τη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναμένεται να κλείσει ο κύκλος των διερευνητικών εντολών, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να παραλαμβάνει και να παραδίδει άμεσα την τελευταία τρίτη εντολή.

Εξέλιξη, που οδηγεί αυτομάτως στο δρόμο προς τις επόμενες εκλογές. Σε κάθε περίπτωση η κυρία Σακελλαροπούλου όπως προβλέπεται θα καλέσει αρχικώς στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις εκλογές, για τη διερεύνηση του σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, τότε η κυρία Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει το σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών.

Το ερώτημα λοιπόν είναι Μαρία Γεωργίου, Ιωάννης Σαρμάς ή Ευαγγελία Νίκα; Ποιος από τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας θα αναλάβει τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της χώρας;

Φαβορί ο Ι. Σαρμάς για υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Όπως έγραψε το dikastiko.grσύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, φαβορί φαντάζει ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γιάννης Σαρμάς, ο οποίος είναι και ο αρχαιότερος πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου. Τυπικά δεν έχει κλειδώσει τίποτα, ούτε προφανώς θα μπορούσε, αλλά αυτή είναι η πιθανότερη εκδοχή.

Οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων και συνεπώς υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί, είναι :

-Η Μαρία Γεωργίου πρόεδρος του Αρείου Πάγου (επιλέχθηκε το 2021 εισήχθη στο σώμα το 1983),

-Η Ευαγγελία Νίκα πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας (επιλέχθηκε το 2022 εισήχθη στο σώμα το 1983) και

-Ο Ιωάννης Σαρμάς πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (επιλέχθηκε τον Νοέμβριο του 2019 εισήχθη στο σώμα το 1987).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΕΔΩ

Ιωάννης Σαρμάς

eurokinissi

Παρότι γράφεται κατά κόρον πως είθισται να επιλέγεται ο αρχαιότερος (όπου και πάλι διίστανται οι απόψεις αν αυτό αφορά τον χρόνο εισόδου στο δικαστικό σώμα ή τον χρόνο ανάληψης των καθηκόντων του/της προέδρου) το άρθρο 37 του Συντάγματος δεν θέτει περιορισμούς αρχαιότητας ή άλλες προϋποθέσεις για το ποιος από τους 3 προέδρους θα αναλάβει την ευθύνη της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Νέες κάλπες στις 25 Ιουνίου: Ορκωμοσία και διάλυση της Βουλής

Για να στηθούν κάλπες στις 25 Ιουνίου, η ορκωμοσία της νέας Βουλής θα γίνει την Κυριακή 28 Μαΐου, σύμφωνα με τις πληροφορίες στις 18:00. Το πρωί της Δευτέρας θα γίνει η εκλογή του προεδρείου ενώ έως το βράδυ της ίδιας ημέρας θα δημοσιευθεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και της νέας προσφυγής στις κάλπες.

Ειδικότερα, την Δευτέρα 29 Μαΐου αναμένεται να γίνει διάλυση του σώματος με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος διάλυσης της ΙΘ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου, προκήρυξης εκλογών και την ημέρα και ώρα σύγκλισης της Κ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (όπου το πρώτο κόμμα λαμβάνει «μπόνους» 40 εδρών) και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση την λίστα των υποψηφίων που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα.

Υπηρεσιακή κυβέρνηση: Δικαίωμα άρνησης; – Ποιοι δικαστικοί υπηρέτησαν

Ένα ερώτημα, που και κατά το παρελθόν έχει τεθεί, είναι η τυχόν δυνατότητα του Προέδρου ενός εκ των Ανωτάτων Δικαστηρίων, που καλείται να σχηματίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση, να αποποιηθεί τη σχετική πρόταση. Κατά την κρατούσα άποψη, η αποδοχή της εντολής από τον ανώτατο δικαστικό λειτουργό συνιστά υπηρεσιακό καθήκον που του επιβάλλεται από το Σύνταγμα.

Η ιδιάζουσα κατάσταση της ανάθεσης της πρωθυπουργίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης σε δικαστικό λειτουργό έγκειται στο ότι αυτή διενεργείται μέσα σε κλίμα πολιτικής έντασης (αφού έχει προηγηθεί μια σειρά ατελέσφορων διερευνητικών εντολών και προσπαθειών συγκρότησης κυβέρνησης) και κατά συνέπεια αναλαμβάνει υπό αυτές τις συνθήκες την οργάνωση και την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Ανάλογες υπηρεσιακές κυβερνήσεις με επικεφαλής δικαστή τα τελευταία χρόνια, είχαμε το 2012 και το 2015 υπό τους Παν. Πικραμμένο (τότε πρόεδρο του ΣτΕ) και Βασιλική Θάνου (τότε προεδρο του Αρείου Πάγου). Βέβαια και οι δυο προηγούμενοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί (Πικραμμένος, Θάνου) στη συνέχεια είχαν πολιτική διαδρομή. Ο μεν κ. Πικραμμένος που επελέγη στο ενδιάμεσο των εκλογών του 2012 διετέλεσε μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΝΔ, η δε Βασιλική Θάνου που ορίστηκε στο ενδιάμεσο των εκλογών του 2015, διατέλεσε επικεφαλής του νομικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ