Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Νέος Δικαστικός Χάρτης: Αντιδράσεις για την πρόταση κατάργησης Εφετείων, Ειρηνοδικείων και συγχώνευση με Πρωτοδικεία

Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων απέναντι στις αλλαγές. Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για «αναίτια αναταραχή στον χώρο της Δικαιοσύνης, προς ικανοποίηση των ιδεοληψιών της κυβέρνησης».

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέος Δικαστικός Χάρτης: Αντιδράσεις για την πρόταση κατάργησης Εφετείων, Ειρηνοδικείων και συγχώνευση με Πρωτοδικεία freepik

Ο νέος Δικαστικός Χάρτης φέρνει γκρίνιες ενώ ξεκίνησαν οι αντιδράσεις για το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, που προβλέπει αλλαγές και καταργήσεις σε Εφετεία, Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Χρήστος Πραματευτάκης, ανέφερε ότι ουσιαστικά προβλέπεται η  κατάργηση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, αλλά και του Εφετείου Δυτικής Κρήτης και συγχώνευσή του με το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης

«Το ακατάλληλο οδικό δίκτυο, μα και η “φύση” πολλών υποθέσεων που εκδικάζονται στα Χανιά -πολυήμερες δίκες, πληθώρα μαρτύρων κλπ- δεν επιτρέπει τη λειτουργία ενός μόνο Εφετείου σε επίπεδο Κρήτης», υποστηρίζει ο κ. Πραματευτάκης

Νέος Δικαστικός Χάρτης: «Πρόκειται για έναν πρωτοφανή εμπαιγμό» λέει ο Χρήστος Πραματευτάκης

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Χ. Πραματευκάκης ανέφερε σύμφωνα με το zarpanews.gr πως το θέμα θα απασχολήσει την Ολομέλεια του δικηγορικού συλλόγου Χανίων, ενώ θα ενημερωθούν άμεσα οι βουλευτές των Χανίων για το θέμα αλλά και η ίδια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα είναι στα Χανιά την ερχόμενη Παρασκευή.

«Ήρθε στην δημοσιότητα ο νέος δικαστικός χάρτης της Ελλάδος, όσον αφορά τα πολιτικά δικαστήρια. Ο δικηγορικός σύλλογος Χανίων με οργή και αγανάκτιση είδε αυτό το συγκεκριμένο πόρισμα, το οποίο προβλέπει την κατάργηση του ιστορικού Εφετείου Κρήτης. Αυτή η αγανάκτηση συνίσταται στο ότι ο πληθυσμός των Χανίων εμπαίζεται και εμπαίζεται στον μέγιστο βαθμό, διότι πριν 10 χρόνια, όταν η πολιτεία αποφάσισε να ιδρύσει Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, έλαβε σοβαρά τότε, την ταλαιπωρία την οποία υφίσταται οι κάτοικοι της Ανατολικής Κρήτης, οι διάδικοι και οι συνάδελφοι της Ανατολικής Κρήτης, όπου θεωρείτο ότι η απόσταση αυτή ήταν μεγάλη και το οδικό δίκτυο δεν ήταν εκείνο που θα μπορούσε να προσφέρει ασφάλεια. Παρήλθαν 10 έτη και εάν δεχθούμε ότι αυτός ο ισχυρισμός τότε ήταν βάσιμος, τότε εγώ για ποιό λόγο αυτή τη στιγμή να μην έχω αυτή την οργή και την αγανάκτιση;»

Στην συνέχεια, ο κ. Πραματευτάκης τόνισε πως 10 χρόνια μετά, το υφιστάμενο οδικό δίκτυο είναι χειρότερο από τότε.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε δυο νομούς, Χανίων και Ρεθύμνου, που είναι κατά γενική ομολογία με τεράστια ανάπτυξη και πρόοδο, με τον πληθυσμό το καλοκαίρι να υπερβαίνει τις 500.000 σε αυτούς τους δυο νομούς και που χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι να έχουν Εφετείο. Το Εφετείο είναι θεσμός, δεν είναι μια άσκηση επί χάρτου όπως κάνει η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη της πράγματα τα οποία δεν λάμβανε υπόψη του ένας συνετός άνθρωπος. Δεν μπορεί να συγκρίνει την Ελλάδα με το Βέλγιο και την Ολλανδία. Έχουμε ιδιαίτερες μορφολογίες, οι οποίες καθιστούν αναγκαία τη διαφοροποίηση από ότι ισχύει γενικά στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το Εφετείο έχει να επιτελέσει ένα τεράστιο έργο, είναι δίπλα στην κοινωνία, προσφέρει δικαιοσύνη».

Οι δικηγόροι των Χανίων θα συνεχίσουν τον αγώνα τους το επόμενο διάστημα, διαμαρτυρόμενοι για τον δικαστικό χάρτη:

«Ο δικηγορικός  κόσμος της Ελλάδας και η ολομέλεια της Ελλάδας έχει ταχθεί κατάφωνα αντίθετα με αυτόν τον δικαστικό χάρτη. Παμψηφεί και οι 63 δικηγορικοί σύλλογοι έχουν καταγγείλει αυτό το γεγονός. Θα κάνουμε έναν αγώνα ιδιαίτερα σκληρό, γιατί δεν μπορούμε να δεχθούμε να καταργηθούν αυτά που ίσχυαν τόσα χρόνια, δεν πάει άλλο. Θα πρέπει να κοιτάξουν με προσοχή το τι συνεπάγεται η κατάργηση του κάθε Δικαστηρίου και μετά να γίνει ένας διάλογος και να καταλήξουμε. Είναι θέμα τιμής για εμάς τους Χανιώτες, είναι θέμα αξιοπρέπειας, αυτός ο εμπαιγμός θα πρέπει να σταματήσει εδώ, διότι δεν έχει προηγούμενο στην Ελλάδα, καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας δεν έχει τύχει αυτού του εμπαιγμού που έχουν τύχει τα Χανιά. Θα κάνουμε ότι πρέπει από μέρους μας με δράσεις και ενέργειες για να καταδείξουμε αυτό το εγκληματικό το οποίο γίνεται σε βάρος των Χανίων και της Δικαιοσύνης γενικότερα».

Νέος Δικαστικός Χάρτης

unsplash

Νέος Δικαστικός Χάρτης: «Προοιωνίζονται επώδυνες και ατεκμηρίωτες επεμβάσεις, χωρίς αναισθητικό» λέει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Αντίδραση υπήρξε και από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ όπου σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προκαλέσει αναίτια αναταραχή στον χώρο της Δικαιοσύνης, προς ικανοποίηση των ιδεοληψιών της» και σημειώνει ότι «προοιωνίζονται επώδυνες και ατεκμηρίωτες επεμβάσεις, χωρίς αναισθητικό, στον δικαστικό χάρτη της χώρας».

Και προσθέτει: «Καλούμε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να μην θέσει την Δικαιοσύνη στη κλίνη του Προκρούστη, αλλά να εξασφαλίσει τα κονδύλια, τα οποία απαιτούνται για να μην ερημώσει η περιφέρεια. Δεν είναι απλά θέμα προτεραιοτήτων. Είναι στοιχειώδης υποχρέωσή της».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ

“Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προκαλέσει αναίτια αναταραχή στον χώρο της Δικαιοσύνης, προς ικανοποίηση των ιδεοληψιών της. Η διαρροή του πορίσματος της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο προτείνεται η κατάργηση 5 Εφετείων και 11 Πρωτοδικείων, προοιωνίζεται επώδυνες και ατεκμηρίωτες επεμβάσεις, χωρίς αναισθητικό, στον δικαστικό χάρτη της χώρας.

Το Υπουργείο δημοσίως δηλώνει ότι δεν υιοθετεί κατ’ ανάγκη τις υποδείξεις, αλλά είναι σαφές ότι το εν λόγω «πόρισμα» αποτελεί οδηγό για τις μελλοντικές εξελίξεις, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τόσο ο πρώην όσο και ο νυν Υπουργός έχουν δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα που θα αιφνιδιάσει τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να έχει προηγηθεί εξαντλητική διαβούλευση και χωρίς να ληφθούν υπόψη κριτήρια σχετικά με τις τοπικές ιδιαιτερότητες, όπως και το ότι οι τυχόν αλλαγές θα γίνουν σε επίπεδο Ειρηνοδικείων μόνο.

Οι ιδεοληπτικές εμμονές άλλωστε της κυβέρνησης συμβαδίζουν πλήρως με τις υποδείξεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, από την οποία εκπορεύονται οι σχετικές προτάσεις και η οποία φυσικά ενδιαφέρεται μόνο για οικονομικά κριτήρια. Δεν έχουν κανένα λόγο οι οικονομολόγοι της Παγκόσμιας Τράπεζας να ανησυχούν για «λεπτομέρειες» όπως η νησιωτικότητα, η στήριξη της ελληνικής υπαίθρου και η πρόσβαση του Έλληνα στον φυσικό του δικαστή.

Καλούμε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να μην θέσει την Δικαιοσύνη στη κλίνη του Προκρούστη, αλλά να εξασφαλίσει τα κονδύλια, τα οποία απαιτούνται για να μην ερημώσει η περιφέρεια. Δεν είναι απλά θέμα προτεραιοτήτων. Είναι στοιχειώδης υποχρέωσή της.

Εκτός βέβαια αν αυτή είναι η αληθινή ατζέντα της και προτιμά να κρύβεται πίσω από «πορίσματα» και «Επιτροπές», αδιαφορώντας για την ζημιά που θα προκαλέσει στο Κράτος Δικαίου”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ