Παρασκευή 02 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Νομική βοήθεια: Πώς θα εισπράξουν τις αποζημιώσεις οι δικηγόροι – Μέχρι 24 Απριλίου η υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων

Οι οδηγίες από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για την πληρωμή των ανεξόφλητων ειδικών γραμματίων των ετών 2019, 2020, 2021 και 2022.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νομική βοήθεια: Πώς θα εισπράξουν τις αποζημιώσεις οι δικηγόροι – Μέχρι 24 Απριλίου η υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων FREEPIK

Ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή των οφειλομένων σε δικηγόρους που παρείχαν νομική βοήθεια καθώς και για την έκδοση γραμματίων προκαταβολής και ενσήμων των ετών 2019, 2020, 2021 και 2022. Στο πλαίσιο αυτό η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων εξέδωσε ανακοίνωση για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Νομική βοήθεια

FREEPIK

Συγκεκριμένα, απευθύνει πρόσκληση το αργότερο έως και τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2023 και ώρα 23:59 για την υποβολή και ανάρτηση των σχετικών υπεύθυνων δηλώσεων, συνοδευόμενων από τα προβλεπόμενα έγγραφα τραπεζικών λογαριασμών, μέσω της νέας ειδικής πλατφόρμας του ΟΠΣ (Portal) της Ολομέλειας που τίθεται από σήμερα σε λειτουργία. 

Την επόμενη ημέρα θα αποσταλεί ηλεκτρονικά στο ΤΑΧΔΙΚ ο «Πίνακας Δικαιούχων και Οφειλόμενων Αποζημιώσεων» μαζί με τα συνημμένα δικαιολογητικά, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της πληρωμής.

Μετά την πάροδο της προθεσμίας δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα υπαγωγής στη διαδικασία του άρθρου 69 του Ν. 5016/2023, καθώς προβλέπεται η έκδοση των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής, όχι ατομικά ανά δικαιούχο, αλλά ανά Δικηγορικό Σύλλογο σύμφωνα με τον ως άνω πίνακα δικαιούχων και οφειλόμενων αποζημιώσεων.

Νομική βοήθεια

Freepik

Νομική βοήθεια: Προσοχή στην έκδοση τιμολογίων

Σύμφωνα με τον Οδηγό που εξέδωσε η Ολομέλεια «τα τιμολόγια που έχουν εκδοθεί μετά τη δημοσίευση του άρθρου 69 ν. 5016/2023 (4.2.2023), θα πρέπει να ακυρωθούν, προκειμένου να καταβληθεί αμοιβή με τη διαδικασία ανεξόφλητων γραμματίων για τα οποία δεν έχει εκδοθεί τιμολόγιο».

Ιδιαίτερη προσοχή εφιστά στο γεγονός πως «δεν εκδίδουμε κανένα τιμολόγιο. Τα τιμολόγια για τις υποθέσεις που έχουν σταλεί τα δικαιολογητικά θα εκδοθούν αμέσως μετά την είσπραξη της αποζημίωσης, τα οποία διαβιβάζονται εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών με ηλεκτρονικά μέσα στο ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ., όταν αυτά εκδίδονται ηλεκτρονικά μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) ή, σε διαφορετική περίπτωση, προσκομίζονται τα πρωτότυπα στο ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ., το οποίο προβαίνει στην απόδοση του συνόλου των εισφορών και των κρατήσεων, καθώς και του φόρου που αντιστοιχεί στην αποζημίωση που καταβλήθηκε».

Δείτε αναλυτικά τον Οδηγό

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ