ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Στον “αέρα” εκατοντάδες δικαστές: Έληξε η προθεσμία για ”οικειοθελείς” μεταθέσεις όσων υπηρετούν πολλά χρόνια στο ίδιο δικαστήριο – Θα γίνει υποχρεωτική μετακίνηση;

Το έγγραφο της προέδρου του Αρείου Πάγου ζητούσε να υποβληθούν μέχρι τέλος Μαρτίου, υποχρεωτικά, αιτήσεις για μεταθέσεις όσων υπηρετούν πάνω από 8 χρόνια στο ίδιο δικαστήριο. Σφοδρή αντίδραση από τους δικαστές κατά του Αρείου Πάγου, άγνωστο τι θα γίνει από τούδε και στο εξής

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στον “αέρα” εκατοντάδες δικαστές: Έληξε η προθεσμία για ”οικειοθελείς” μεταθέσεις όσων υπηρετούν πολλά χρόνια στο ίδιο δικαστήριο – Θα γίνει υποχρεωτική μετακίνηση; EUROKINISSΙ

Στην κρίση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου επαφίεται πλέον(;) η τύχη των δικαστικών λειτουργών που υπηρετούν στο ίδιο δικαστήριο επί (τουλάχιστον) 8 συνεχή έτη, καθώς έληξε η προθεσμία κατά την οποία όφειλαν οι δικαστές να υποβάλλουν αιτήσεις μετάθεσης αλλιώς αυτό θα γίνει αυτεπαγγέλτως.

Το θέμα, που αποκάλυψε το dikastiko.gr, περιγράφει έγγραφο της προέδρου του Αρείου Πάγου Μαρίας Γεωργίου, σύμφωνα με το οποίο οι δικαστικοί λειτουργοί που υπηρετούν στην ίδια δικαστική περιφέρεια επί πολλά έτη, καλούνται «να υποβάλλουν αίτηση για μετάθεση, εγκαίρως, διαφορετικά το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ενδέχεται να προχωρήσει σε μεταθέσεις αυτεπάγγελτα, δηλαδή σε αναγκαστικές μεταθέσεις».

Μαρία Γεωργίου

dikastiko

Το έγγραφο εστάλη στις 10 Μαρτίου και οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές από την Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων (όλα τα μέλη, πλειοψηφία και μειοψηφία), με το προεδρείο να ζητεί άμεση συνάντηση από την πρόεδρο για τη «λεπτομερή έκθεση των απόψεών μας». Έθετε μάλιστα ζήτημα αμφισβήτησης της αμεροληψίας, της αντικειμενικότητας και της ανεξαρτησίας των Δικαστικών Λειτουργών καθώς, όπως ανέφερε «με, τυχόν, υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης παραβιάζονται εκ πλαγίου οι διατάξεις της κατάργησης των κωλυμάτων, που μάλιστα επεκτάθηκαν με την πρόσφατη τροποποίηση του ΚΟΔΚΚΔΛ και ενώ πάγια θέση μας αποτελεί η πλήρης κατάργηση των αναχρονιστικών κωλυμάτων».

Σημείωνε δε πως «η απόφασή σας αυτή δεν λαμβάνει υπόψη τον προσωπικό, οικογενειακό και οικονομικό προγραμματισμό των συναδέλφων και θα δημιουργήσει προβλήματα δυσλειτουργίας της Δικαιοσύνης π.χ. σε περίπτωση αναγκαστικής μετάθεσης Πρωτοδίκη της Δικαστικής Περιφέρειας Ανατολικής Κρήτης στη Δικαστική Περιφέρεια της Λάρισας».

Ειδικό Δικαστήριο

Eurokinissi

Στον “αέρα” εκατοντάδες δικαστές: “Καμία ενημέρωση”

Στο θέμα επανήλθε η μειοψηφία της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων, υπό τον Χρ. Σεβαστίδη, η οποία με ανακοίνωση στις 28 Μαρτίου (https://antimolia.gr/) αναφέρει πως δεν υπάρχει “καμία ενημέρωση από το προεδρείο της Ένωσης για τις αιτήσεις μετάθεσης”. Και συνεχίζει:

“….Έχουν απομείνει 3 ημέρες ακόμα (η ανακοίνωση αναρτήθηκε στις 28/3) μέχρι να λήξει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων μετάθεσης δικαστικών λειτουργών. Παρά τις αντιρρήσεις που εκφράσαμε εμείς ως μειοψηφία του ΔΣ, εξακολουθεί να ισχύει το υπ’ αριθμό 560/10.03.2023 έγγραφο της Προέδρου του ΑΠ που καλεί σε υποχρεωτική αίτηση μετάθεσης όσους συναδέλφους συμπλήρωσαν 8 έτη υπηρεσίας σε κάποιο δικαστήριο.

Το προεδρείο της Ένωσης με την υπ’ αριθμό 122/13-3-2023 επιστολή προς την πρόεδρο του Αρείου Πάγου ζήτησε επείγουσα συνάντηση προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα που δημιουργήθηκε. Έκτοτε δεν υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση για το εάν έγινε η συνάντηση και ποιο είναι το αποτέλεσμα της. Δικαστές και εισαγγελείς βρίσκονται εκτεθειμένοι καθώς δεν γνωρίζουν ποια τελικά είναι η θέση του προεδρείου και εάν οφείλουν να υποβάλουν αιτήσεις μετάθεσης.

Το προεδρείο ασχολούμενο με μηχανορραφίες και χειραγώγηση άλλων σωματείων, επιλέγει άλλη μια φορά τον εύκολο δρόμο της παραίτησης και της σιωπής στα δύσκολα καθώς και της εγκατάλειψης των συναδέλφων την στιγμή που δημιουργείται ανάγκη για πραγματική στήριξη.

Χριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ Εφέτης,

Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εφέτης,

Παντελής Μποροδήμος, Πρωτοδίκης

Μιχάλης Τσέφας, Πρόεδρος Πρωτοδικών

Ιωάννης Ασπρογέρακας, Πρόεδρος Πρωτοδικών

Έφη Κώστα, Ειρηνοδίκης,

Μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων”

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

antimolia.gr

Ειρηνοδίκες : “Οι φρουροί της επαρχίας”

Οι Ειρηνοδίκες Αφροδίτη Σακελλαροπούλου και Πάνος Βασταρούχας, αναπληρωματικά μέλη του ΔΣ της Ένωσης με ανακοίνωσή τους (http://dikastis.blogspot.com/2023/03/blog-post_29.html), μιλούν για δικαστές της “άγονης γραμμής” που ουσιαστικά βάλλονται έναντι αυτών που υπηρετούν επί σειρά ετών στα αστικά κεντρα: “..Σθένος απαιτεί ο εξαναγκασμός σε μετάθεση αυτών που υπηρετούν στην ίδια υπηρεσία στα αστικά κέντρα, πέραν των 8 ετών”, αναφέρουν.

Ολόκληρη η ανακοίνωσή τους:

“Tο με αριθμό 560/10.03.2023 έγγραφο της Προέδρου του ΑΠ, , που απευθύνεται στους διευθύνοντες 14 Εφετειακών περιφερειών της χώρας, παρά τις σχετικές διαμαρτυρίες των εκλεγμένων μελών του ΔΣ της ΕΝΔΕ, είναι σε ισχύ και αναμένεται ο τρόπος εφαρμογής του.

Ως δικαστές, βασική μας αρχή είναι να σταθμίζουμε και να κρίνουμε τα πάντα που αφορούν τόσο την απονομή δικαίου στον λαό όσο και στους συναδέλφους μας κατά περίπτωση. Κατά την δική μας λοιπόν κρίση, δεν υφίσταται λόγος «υπηρεσιακής ανάγκης» του άρθρου 60 ΚΟΔΚΔΛ, ειδικά στους δικαστικούς λειτουργούς που υπηρετούν στις συγκεκριμένες 14 Εφετειακές περιφέρειες της χώρας, και τούτο διότι αυτές οι εφετειακές περιφέρειες είναι αυτό που ο λαός μας ονομάζει «αγονη γραμμή» και οι δικαστικοί λειτουργοί που υπηρετούν εκεί επί πολλά χρόνια είναι οι ακρίτες μας. Είναι αυτοί που μας κάνουν χάρη που υπηρετούν τόσα χρόνια σε αυτά τα απομονωμένα μέρη, γιατί διαφορετικά θα είχαμε αναγκαστεί εμείς που υπηρετούμε στα αστικά κέντρα να καλύψουμε αυτές τις περιοχές. Eίναι αυτοί που στερούνται των ανέσεων, πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά κυρίως της ευελιξίας στην κοινωνική και προσωπική ζωή, που εμείς οι λοιποί απολαμβάνουμε στις πόλεις μας. Είναι κυρίως αυτοί που δεν έχουν γνωριμίες και διασυνδέσεις παρά μόνο στον μικρόκοσμό τους. Αυτούς λοιπόν πρέπει να τους ανταμείψει το ευνομούμενο ελληνικό κράτος με κίνητρα, όπως οικονομική κάλυψη στέγης, παιδικών σταθμών, οδοιπορικών κλπ και όχι να τους κυνηγάμε λες και είναι οι υπαίτιοι για τα δεινά της δικαιοσύνης. Σθένος απαιτεί ο εξαναγκασμός σε μετάθεση αυτών που υπηρετούν στην ίδια υπηρεσία στα αστικά κέντρα, πέραν των 8 ετών. Δικαιοσύνη αποτελεί ο εξαναγκασμός σε αποχώρηση αυτών που υπηρετούν στον ίδιο βαθμό και στο ίδιο μέρος πέραν των 8 ετών, αποφεύγοντας να προαχθούν. Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τις πραγματικές παθογένειες στην Δικαιοσύνη και ας αφήσουμε τους αδύναμους συναδέλφους της επαρχίας στην ησυχία που προς τιμήν τους επέλεξαν”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ