Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Νομοθετική πρωτοβουλία ζητούν οι δικηγόροι για την πρόσληψη στο Δημόσιο όσων τελούν σε αναπηρία

Τι προτείνει ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Δ. Βερβεσός προς το υπουργείο Εσωτερικών για την τοποθέτηση έμμισθων δικηγόρων- ΑμΕΑ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νομοθετική πρωτοβουλία ζητούν οι δικηγόροι για την πρόσληψη στο Δημόσιο όσων τελούν σε αναπηρία unsplash

Κενό γράμμα παραμένουν οι ειδικές διατάξεις για την πρόσληψη εμμίσθων δικηγόρων- ΑμΕΑ στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς δεν έχει προκηρυχθεί καμία θέση μέχρι τώρα, όπως είχε αναφέρει ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός ζητώντας ήδη από το 2021 όπως έγραψε το dikastiko.gr την παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών.

Για το λόγο αυτό, η Ολομέλεια επανήλθε με την κατάθεση πρότασης για συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η χρόνια αυτή αδικία.

Ειδικότερα, σε συνέχεια των προηγούμενων αιτημάτων της Ολομέλειας για το ζήτημα της εργασίας δικηγόρων ΑμεΑ στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα με έμμισθη εντολή, και κατόπιν προηγούμενης συνεδρίασης της Επιτροπής Δικηγόρων ΑμεΑ του ΔΣΑ, υπό την προεδρία του Συμβούλου προσβασιμότητας, Ευάγγελου Αυγουλά, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, υπέβαλε αίτημα στον Υπουργό Εσωτερικών, για την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας σχετικά με την πρόσληψη δικηγόρων με αναπηρία στο δημόσιο τομέα.

eurokinissi

Στο σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης που υποβλήθηκε στο Υπουργείο προβλέπεται συγκεκριμένη ποσόστωση (10%) για την πρόσληψη δικηγόρων ΑμεΑ σε φορείς που απασχολούν πάνω από 10 δικηγόρους (διατηρουμένης της μέχρι σήμερα ισχύουσας ρύθμισης για φορείς που απασχολούν λιγότερους δικηγόρους), και εισάγεται υποχρέωση των φορέων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της να πληρώσουν τις προβλεπόμενες θέσεις δικηγόρων ΑμεΑ κατά προτεραιότητα, εφόσον κρίνουν ότι έχουν ανάγκη πρόσληψης δικηγόρων με έμμισθη εντολή για την ικανοποίηση των αναγκών τους.

«Η ρύθμιση κρίνεται αναγκαία προκειμένου να εμπραγματωθεί η συνταγματικά επιβεβλημένη υποχρέωση πρόνοιας και υποστήριξης των ΑμεΑ μεταξύ άλλων και στην ένταξη στην αγορά εργασίας, δεδομένου ότι παρά την υποχρεωτική πρόσληψη δικηγόρων με αναπηρία σύμφωνα με τους Ν.1648/1986, Ν.2643/1998, Ν.4440/2016, Ν.4611/2019 και Ν.4765/2021, μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί καμία σχετική προκήρυξη, με αποτέλεσμα ο νόμος να έχει καταστεί γράμμα κενό και οι συνάδελφοι ΑμεΑ να στερούνται της προστασίας που ο νόμος τους παρέχει» σημειώνεται από την Ολομέλεια.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ