Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Νομοθετική ρύθμιση: Πλημμέλημα με ποινή έως δυο χρόνια (και χρηματική) στους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο

Όπως αποκάλυψε στις 20 Νοεμβρίου το dikastiko.gr επανέρχεται το αξιόποινο για την παραβίαση της υποχρωτικότητας της εκπαίδευσης έως το γυμνάσιο που είχε καταργηθεί το 2019 (μαζί με όλα τα πταίσματα) με αφορμή τη στάση γονέων- αρνητών της πανδημίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νομοθετική ρύθμιση: Πλημμέλημα με ποινή έως δυο χρόνια (και χρηματική) στους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο EUROKINISSI

Αρνητές γονείς: Πλημμέλημα με ποινή έως 2 χρόνια φυλάκιση και χρηματική ποινή επιπλέον, θα είναι από τούδε και στο εξής η άρνηση των γονέων, να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, όπως είχε αποκαλύψει το dikastiko.gr.

To αξιόποινο, δηλαδή οι ποινικές κυρώσεις για τους γονείς- κηδεμόνες, επανέρχεται όταν δεν μεριμνούν για τη φοίτησή τους στο σχολείο και συγκεκριμένα μέχρι το Γυμνάσιο που η εκπαίδευση ειναι υποχρεωτική.

Αρνητές γονείς

Η νομοθετική ρύθμιση για την καταπολέμηση του φαινομένου γονείς και κηδεμόνες να κρατούν μακριά από το σχολείο μαθητές επικαλούμενοι την πανδημία ή άλλους λόγους κατατέθηκε από κοινού τα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης. Αρνητές γονείς

Η διάταξη προβλέπει ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση (μέχρι και το Γυμνάσιο), τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή.

Ειδικότερα, το άρθρο αναφέρει:

-Υποχρεωτικότητα φοίτησης στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο

Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 1566/1985 (Α’ 167), περί της εποπτείας της φοίτησης στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο από όποιον έχει την επιμέλεια του ανηλίκου, τροποποιείται, ώστε η παράλειψη εποπτείας να αφορά και όποιον έχει την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και να τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή, και η παρ. 3 του άρθρου 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. ‘Οποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται με ποινή ψυλάκισης μέχρι δύο (2) έτη και χρηματική ποινή.

Πλημμέλημα

Το κύμα των αρνητών που επιλέγουν να μην αφήνουν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν την μαθησιακή τους πορεία, παρότι η εκπαίδευση ειναι υποχρεωτική έως και το Γυμνάσιο, έφερε στη δημοσιότητα τον συγκεκριμένο νομικό γρίφο. Απο τη μια να υπάρχει μια υποχρέωση των γονέων αλλά από την άλλη να μην υπάρχει καμία κύρωση σε περίπτωση παραβίαση αυτής της υποχρέωσης εκ μέρους των γονέων.

Υπήρχε κατα το παρελθόν στον Ποινικό Κώδικα , υπό τη μορφή πταίσματος, ποινική κύρωση προστίμου για τους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Το 2019 όμως τα πταίσματα καταργήθηκαν συνεπώς , τέτοια διάταξη δεν υφίστατο. Ετσι υπήρχε η αναντιστοιχία σε μια νομική απαγόρευση να μην υπάρχει ποινικό αντίκρυσμα

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ