Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2021

Novartis: Πρόταση εισαγγελέα να παραπεμφθεί σε δίκη ο Κων/νος Φρουζής για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Η εισαγγελική πρόταση αφορά το σκέλος της δικογραφίας που σχετίζεται με τις καταγγελλόμενες δωροδοκίες χιλιάδων γιατρών, για να προωθήσουν φάρμακα της εταιρίας, αλλά κρίθηκαν παραγεγραμμένες.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Novartis: Πρόταση εισαγγελέα να παραπεμφθεί σε δίκη ο Κων/νος Φρουζής για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Την παραπομπή του πρώην ισχυρού άνδρα της Novartis Κων/νου Φρουζή στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, προτείνει η εισαγγελέας Ελένη Μιχαλοπούλου προς το δικαστικό συμβούλιο, για το τμήμα της δικογραφίας που αφορά τις δωροδοκίες χιλιάδων γιατρών που εντοπίστηκαν να έχουν λάβει ποσά στους λογαριασμούς τους. Η εισαγγελέας θεωρεί πως είναι μεν παραγεγραμμένα τα αδικήματα της δωροδοκίας πλην ζητεί να παραπεμφθεί σε δίκη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η εισαγγελέας ζητεί επίσης να δικαστούν μαζί του και δύο γιατροί για παθητική δωροδοκία.

Novartis

Ξέπλυμα

Όπως ανέφερε η εφημερίδα Documento, στην εισαγγελική πρόταση περιγράφεται η ροή του «βρόμικου» χρήματος το οποίο κατέληγε, σύμφωνα πάντα με την εισαγγελική πρόταση, σε πολιτικά πρόσωπα και γιατρούς.

Τα χρήματα που προορίζονταν για τις δωροδοκίες έρχονταν είτε από τη μητρική Novartis στη Βασιλεία της Ελβετίας (Novartis Pharma AG) είτε από την ελληνική Novartis (Novartis Hellas AEBE).

Oι πληρωμές που γίνονταν με χρήματα από την Ελβετία είχαν την κωδική ονομασία «Πληρωμές Β», ενώ όσες γίνονταν με χρήματα από τον κεντρικό λογαριασμό της ελληνικής Novartis στη Citibank ήταν γνωστές ως «Πληρωμές Α».

Novartis

Τα χρήματα αυτά καταχωρούνταν στα λογιστικά βιβλία της εταιρείας στην Ελλάδα ως «νόμιμα έξοδα διαφήμισης και προώθησης». Στη συνέχεια δίνονταν στις διαφημιστικές εταιρείες προκειμένου να «ξεπλυθούν».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη εισήγηση της εισαγγελέως : «Τα χρηματικά ποσά διοχετεύονταν αρχικά προς τις εν λόγω παρένθετες εταιρείες και εν συνεχεία περιέρχονταν στον Φρουζή που επιμελούνταν της λήψης τους προς τους τελικούς αποδέκτες τους, πολιτικά πρόσωπα και άλλους ήτοι και γιατρούς».

Η εισαγγελέας κάνει λόγο για «επαρκείς ενδείξεις ενοχής» του Κων. Φρουζή ενώ περιγράφει αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο φέρεται να στήθηκε η κομπίνα στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2012-15 προκειμένου ο πολυεθνικός κολοσσός να αυξήσει τα κέρδη του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ