Τετάρτη 25 Μαϊου 2022

Ο Άρειος Πάγος αποφασίζει για τη Novartis : Με κουκούλα ή χωρίς θα εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες;

 Η διαφωνία με κορυφαίο επίπεδο μεταξύ της ανακρίτριας και της εισαγγελέα ουσιαστικά θέτει επι τάπητος ένα κομβικό θέμα που θα ακολουθεί την υπόθεση και όταν (και αν) στηθεί το ειδικό δικαστήριο για τον Δημ. Παπαγγελόπουλο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο Άρειος Πάγος αποφασίζει για τη Novartis : Με κουκούλα ή χωρίς θα εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες; EUROKINISSI

Για δεύτερη φορά μπαίνει «φρένο» στην ανάκριση για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, με την ανακρίτρια και την εισαγγελέα που χειρίζονται την έρευνα σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ και την πιθανή εμπλοκή του στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Novartis να οδηγούνται στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Το αρμόδιο όργανο καλείται να κρίνει ένα κομβικό για την εξέλιξη της υπόθεσης ζήτημα , που αφορά τον τρόπο εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων, αν δηλαδή θα καταθέσουν με τις κωδικές ονομασίες τους ή με τα πραγματικά στοιχεία τους στην υπόθεση. Η απόφαση αυτή θα αποτελέσει πιθανόν και μπούσουλα για τον τρόπο που θα εξεταστούν και σε ενδεχόμεμνη παρταπομπή του Δημ. Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο. αιθουσα αρειος πάγος

Η διαφωνία

Η διαφωνία ανέκυψε μεταξύ της ανακρίτριας του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου και της εισαγγελέως Βασιλικής Θεοδώρου και αφορά στον τρόπο κατάθεσης των δυο προστατευομένων μαρτύρων, Αικατερίνης Κελέση και Μάξιμου Σαράφη.

Η ανακρίτρια κάλεσε σε κατάθεση την Αικατερίνη Κελέση και τον Μάξιμο Σαράφη, με τις ιδιότητες των προστατευομένων μαρτύρων, δηλαδή να καταθέσουν όχι με τα πραγματικά τους ονόματα, αλλά με αυτά που τους έχουν αποδοθεί και με αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους. Σημειώνεται, οτι ο Μάξιμος Σαράφης ζήτησε -και έγινε δεκτό- να μην προσέλθει στον Άρειο Πάγο να καταθέσει, αλλά να καταθέσει ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού διαμορφωμένου χώρου της ΕΛ.ΑΣ. με ειδικές κάμερες. βιβλία νομικής και σφυρί δικαστή

Παρέμβαση της εισαγγελέα

Αν και η μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση προσήλθε στο γραφείο της κυρίας Αλεβιζοπούλου με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών της και ξεκίνησε να καταθέτει, παρενέβη η εισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να καταθέσει σύμφωνα με τα στοιχεία της ταυτότητας της και με φυσική παρουσία ενώπιων της ανακρίτριας, όπως έχει γίνει με όλους τους μάρτυρες έως τώρα. Μάλιστα, η εισαγγελέας διαφώνησε και ως προς τον τρόπο κατάθεσης που συμφωνήθηκε για το Μάξιμο Σαράφη, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να καταθέσει με τα στοιχεία της ταυτότητας του και με φυσική παρουσία στο γραφείο της ανακρίτριας.

Κατά την ανακρίτρια, οι δυο μάρτυρες μπορούν να καταθέσουν με την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα που τους έχει αποδοθεί και στην συναφή υπόθεση σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας κ.λπ.

Στον αντίποδα, η εισαγγελέας υποστηρίζει ότι η προστασία των δύο μαρτύρων, δεν ισχύει στη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς είναι άσχετη με αυτή της Novartis, στη οποία επιρρίπτονται ευθύνες σε πολιτικά και άλλα πρόσωπα. NOVARTIS

Διαφορετική υπόθεση

Η υπόθεση της Novartis, κατά την εισαγγελική λειτουργό, αφορά αθέμιτες παράνομες πρακτικές (όπως αποδίδονται) που αφορούν στην τιμολόγηση των φαρμάκων από την οποία αποκόμιζε κέρδη η φαρμακοβιομηχανία και εν συνεχεία, μέρος των κερδών αυτών, τα απέδιδε σε τρίτα, πολιτικά και άλλα πρόσωπα. Κατά την ίδια,

η έκταση της προστασίας των μαρτύρων καταλαμβάνει μόνο την υπόθεση της Novartis και όχι τις κατηγορίες που αποδίδονται στον κ. Παπαγγελόπουλο και την κυρία Τουλουπάκη.

Σημειώνεται, ότι οι δυο προστατευόμενοι μάρτυρες στην κατάθεση τους ενώπιον των εισαγγελέων Ζάχαρη και Σοφουλάκη, είχαν καταθέσει με αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους.

Πλέον τη διαφωνία καλείται να λύσει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, ενώ αναμένεται

να οριστεί εισηγητής ένα από τα τακτικά μέλη του εν λόγω συμβουλίου και να καταθέσουν η εισαγγελέας και η ανακρίτρια υπόμνημα.

Υπενθυμίζεται, ότι η πρώτη διαφωνία ανάμεσα στις δυο λειτουργούς της Δικαιοσύνης είχε ανακύψει στο πλαίσιο της κατάθεσης του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με το εάν μπορεί η εισαγγελέας να υποβάλει ερωτήσεις στους μάρτυρες που καταθέτουν ενώπιον της ανακρίτριας. Τότε το Δικαστικό Συμβούλιο είχε αποφανθεί με βούλευμά του ότι δεν μπορεί να υποβάλλει η εισαγγελέας ερωτήσεις.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ