Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

O Δ. Κουφοντίνας δηλώνει πως συνεχίζει την απεργία πείνας “μέχρι τη δικαίωση του αιτήματός μου”

Σύμφωνα με τη γιατρό , ο απεργός πείνας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, διότι ο ορός ενυδάτωσης δεν λύνει το πρόβλημα της ασιτίας. Βρίσκεται σε έντονο υπερκαταβολικό στάδιο, λόγω της πολυήμερης ασιτίας, και δεν καλύπτονται οι βασικές μεταβολικές του ανάγκες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
O Δ. Κουφοντίνας δηλώνει πως συνεχίζει την απεργία πείνας “μέχρι τη δικαίωση του αιτήματός μου”

«Συνεχίζω την απεργία πείνας μέχρι τη δικαίωση του αιτήματός μου». Αυτή φέρεται να είναι η αντίδραση του Δημ. Κουφοντίνα μετά την απόρριψη των αιτημάτων του από το Πρωτοδικείο Λαμίας αλλά και το Συμβούλιο Επικρατείας (της προσωρινής διαταγής για το πάγωμα της μεταγωγής στον Δομοκό ).

Το μήνυμα, σύμφωνα με το eksegersi.gr φέρεται να διατυπώθηκε στη γιατρό του Κατερίνα Ντουζέπη (Αναισθησιολόγο-Εντατικολόγο, Επιμελήτριας Α’ ΕΣΥ), η οποία τον επισκέφθηκε κ στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας.

Σύμφωνα με τη γιατρό , ο απεργός πείνας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, διότι ο ορός ενυδάτωσης δεν λύνει το πρόβλημα της ασιτίας. Βρίσκεται σε έντονο υπερκαταβολικό στάδιο, λόγω της πολυήμερης ασιτίας, και δεν καλύπτονται οι βασικές μεταβολικές του ανάγκες, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να παρουσιάσει ανά πάσα στιγμή πολυοργανική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο.

Παρά ταύτα, εξακολουθεί να έχει επαφή με το περιβάλλον και πλήρη διαύγεια, αν και η εξάντληση δεν του επιτρέπει να κάνει μακρές συζητήσεις.

Φέρεται μάλιστα να της υπενθύμισε αυτό που είχε πει την προηγούμενη εβδομάδα: «Η απόφαση σε βάρος μου ήταν πολιτική. Με πολιτική απόφαση να το λύσουν».

Τι μετέδιδε  το dikastiko.gr για την απόρριψη της αίτησης προσωρινής διαταγής του Δημήτρη Κουφοντίνα από το ΣτΕ

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη Σάρπ απέρριψε σήμερα, λόγω ελλείψεως δικαιοδοσίας, το αίτημα του μέλους της 17Ν και απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, με το οποίο ζητούσε με προσωρινή διαταγή της προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου να «παγώσει» η η απόφαση της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Σοφίας Νικολάου για το θέμα της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού.

Η αίτηση ακύρωσης του Δημήτρη Κουφοντίνα, με την οποία ζητά να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο περσινός νόμος περί μεταγωγών, προσδιορίστηκε να συζητηθεί 2.4.2021 στην Ολομέλεια του ΣτΕ, με εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα εξεταστεί το αίτημα αναστολής του Δημήτρη Κουφοντίνα. 

Τι μετέδιδε το dikastiko.gr νωρίτερα

Ο πολυϊσοβίτης στρέφεται στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, επικαλούμενος αντισυνταγματικότητα του νόμου 4760/2020, ενώ ταυτόχρονα ζητά την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης της μεταγωγής, καθώς και προσωρινή διαταγή, η οποία αναμένεται να κριθεί τις επόμενες ημέρες, ίσως και ώρες.

Σύμφωνα με νομικούς πάντως, σε ότι αφορά τα νομικά επιχειρήματα που θέτει η πλευρά Κουφοντίνα, θα χρειαστεί το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να κρίνει καταρχάς επί της αρμοδιότητάς του.

Επίσης, σε ότι αφορά τα ζητήματα προσωρινής διαταγής, το Συμβούλιο της Επικρατείας πάγια κάνει δεκτό το αίτημα μόνο όταν θεωρεί ότι είναι προδήλως βάσιμη η αίτηση αναστολής και μόνο εφόσον υφίσταται ανεπανόρθωτη βλάβη του αιτούντος, σε περίπτωση που δεν “παγώσει” η απόφαση της Διοίκησης.

Μέχρι τώρα η Δικαιοσύνη, σε όλους τους σχηματισμούς που έχει επιληφθεί επί του θέματος (ποινικούς και πολιτικούς) έχει αποφανθεί πως δεν προκύπτει από νομικής σκοπιάς “βλάβη” του Δ. Κουφοντίνα από την απόφαση της μεταγωγής του στο Δομοκό.

Κατάχρηση εξουσίας και αντισυνταγματικότητας Σύμφωνα με την αίτηση που κατέθεσε ο Δ. Κουφοντίνας στο ΣτΕ (εκπροσωπούμενος αυτή τη φορά από τον Δημήτρη Σαραφιανό)  η απόφαση της Σ. Νικολάου εκδόθηκε κατά κατάχρησης εξουσίας.

Σχετικά με το νόμο, υποστηρίζεται πως είναι αντισυνταγματικός, αφού θέτει περιορισμούς που δεν έχουν να κάνουν με την συμπεριφορά του κρατούμενου, αλλά με το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε.

Ως προς την  αντισυνταγματικότητα του νόμου 4760/2020 επισημαίνει επίσης ότι  τίθενται περιορισμοί για τις μεταγωγές στις αγροτικές φυλακές για λόγους που δεν σχετίζονται με την λειτουργία τους, ή την πειθαρχική κατάσταση του κρατουμένου, αλλά  τίθεται ως μοναδικό κριτήριο η κατηγορία για την οποία βαρύνεται ο έγκλειστος.

Τέλος, προσθέτει ότι η μεταγωγή στις φυλακές   Κορυδαλλού έγινε εικονικά για να δικαιολογηθεί η μεταγωγή στις φυλακές Δομοκού, καθώς δόθηκε από την Κεντρική  Επιτροπή  Μεταγωγών εντολή μεταγωγής προς τον Κορυδαλλό (21.12.2020), ενώ την ίδια ημέρα η κυρία Νικολάου έδωσε εντολή μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού. 

Το Δικαστικό Συμβούλιο Λαμίας έδειξε το δρόμο

Η προσφυγή του Δ. Κουφοντίνα στο ΣτΕ είναι η τελευταία νομική του κίνηση, μετά την απόρριψη της αίτησής του από το Δικαστικό Συμβούλιο Λαμίας.

Το Δικαστικό Συμβούλιο Λαμίας απέρριψε ως απαράδεκτα τα αιτήματα κατά της απόφασης της γγ αντεγκλητικής πολιτικής για τη μεταγωγή του στο Δομοκό, της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών (ΚΕΜ) που επικύρωσε την απόφαση, της υλικής πράξης μεταγωγής του από την Κασσαβέτεια στον Δομοκό στις 21-12-2020, της παράλειψης οφειλόμενης ενέργειας της γγ ή της ΚΕΜ να αποφασίσει την μεταγωγή του από τον Δομοκό στον Κορυδαλλό και κάθε άλλης συναφούς πράξης ή παράλειψης 

Επίσης, οι δικαστές “έδειξαν το δρόμο” στην πλευρά Κουφοντίνα προς τη διοικητική δικαιοσύνη, απορρίπτοντας ως απαράδεκτο ελλείψει δικαιοδοσίας το παρεπόμενο αίτημα αναστολής εκτέλεσης της απόφασης μεταγωγής (περαν διότι ήδη εχει απορριφθεί με διάταξη του εισαγγελέα Λαμίας) διότι η εκτελεστότητα των ατομικών  πράξεων είναι δυνατόν να ανασταλεί εφόσον αυτές έχουν προσβληθεί δικαστικά ως παράνομες ή δε αναστολή μπορεί να χορηγηθεί χορηγηθεί είτε από την διοικητική αρχή που εχει εκδόσει την πράξη, είτε από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, είτε από κατώτερο διοικητικό δικαστήριο (άρθρο 210 ΚΠΔ)  

Το δικαστικό συμβούλιο επίσης Αποφάσισε ότι ναι μεν αρμοδίως εισήχθη προς συζήτηση στο Συμβούλιο αλλά απορρίπτεται ως μη νόμιμο το αίτημα (επανα)μεταγωγής στον Κορυδαλλό για το οποίο δεν εκδόθηκε απορριπτική απόφαση από την ΚΕΜ και μάλιστα για ουσιαστικούς λόγους , και δη για δεύτερη συνεχόμενη φορά όπως απαιτεί ο σωφρονιστικός κώδικας. Στα χέρια της Πολιτείας το θέμα, λένε οι συνήγοροι Κουφοντίνα

“Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι είναι αδύνατη η προσφυγή μας στη Δικαιοσύνη, γιατί δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Έτσι κι αλλιώς δε θα μπορούσε ένα πρωτοβάθμιο δικαστήριο περιφερειακής πόλης να ανατρέψει απόφαση της κεντρικής πολιτικής σκηνής” σχολίασε μετά την απόρριψη η εκ των δικηγόρων του Δ. Κουφοντίνα, Ιωάννας Κούρτοβικ.

“Η Δικαιοσύνη έκρινε ότι η επίλυση του θέματος εναπόκειται στην Πολιτεία και μόνον. Έκανα ως δικηγόρος ανιδιοτελώς το χρέος μου απέναντι στις ανθρωπιστικές αξίες που πρεσβεύω, για την αποκλιμάκωση μιας έντασης που μόνο βλαπτική μπορεί να είναι για τη χώρα μας. Η Ελλάδα αποτελεί την κοιτίδα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ενώ βρίσκεται στο μέσον μιας ποικιλόμορφης κρίσης. Ελπίζω ότι το μήνυμα αυτό θα βρει στην Πολιτεία τους αποδέκτες που έχουν ακόμη τη δυνατότητα να επιδείξουν την πολιτική ωριμότητα που απαιτείται” ήταν το σχόλιο του Θ. Σοφού, που επίσης εκπροσώπησε νομικά τον Δ. Κουφοντίνα.

ΒΙΝΤΕΟ: opentv

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ