Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2021

Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος λείπει τέσσερα χρόνια και ο νομικός κόσμος έχει γίνει φτωχότερος

Αφιέρωμα στον ποινικολόγο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος λείπει τέσσερα χρόνια και ο νομικός κόσμος έχει γίνει φτωχότερος

Του Παναγιώτη Τσιμπούκη

Μια σφαίρα από όπλο που κρατούσαν στα χέρια τούς Αλβανοί ήταν ικανή να αφαιρέσουν  μέσα στο γραφείο του τη ζωή του 52χρονου ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Από τότε έχουν περάσει τέσσερα ολόκληρα χρόνια και ο Μιχάλης είναι ακόμα ζωντανός στην μνήμη όλων.

Πάντα με το χαμόγελο στο στόμα, ψύχραιμος, πράος  και με μια καλή κουβέντα στο συνομιλητή του.

Δεν φεύγει από τη μνήμη μια  συχνή εικόνα στο κέντρο της Αθήνας. Ο Μιχάλης κατέβαινε  από το γραφείο του στο  Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ)  με  βέσπα  και στην Ιπποκράτους που  βάδιζα στο πεζοδρόμιο πηγαίνοντας προς στο Συμβούλιο της Επικρατείας όταν  με συναντούσε φώναζε «ζουρναλίστα  καλημέρα»   και σήκωνε το χέρι του ψιλά. Όταν βρισκόμαστε στο ΔΣΑ ήθελε να μάθει την πίσω πλευρά συγκεκριμένων ειδήσεων και με ένα χαμόγελο, με έλεγε: «Δεν μου λες  ζουρναλίστα  τι έχει γίνει στην υπόθεση…..» και άρχιζε ένας αφηγηματικός διάλογος.

Αργά το απόγευμα της μοιραίας εκείνης Πέμπτης, της 12ης Οκτωβρίου 2017 ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος είχε επαγγελματικό ραντεβού  στο γραφείο του επί της οδού Ασκληπιού 154.  Πράγματι,   αλλοδαποί Αλβανικής καταγωγής άνδρες (χωρίς να έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και χωρίς να έχουν αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά τους) ανέβηκαν στον πρώτο όροφο του νεοκλασικού κτιρίου που στεγαζόταν το γραφείο του και συναντήθηκαν με τον ποινικολόγο στην αίθουσα των συσκέψεων. Μετά από λίγο οι δύο επισκέπτες ζήτησαν από τον συνεργάτη του Μιχάλη να τους αφήσει για λίγο μόνους. Πράγματι έτσι και  έγινε. Τότε ο ποινικολόγος δέχθηκε την άνανδρη δολοφονική επίθεση.

Μια από τις πορείες του δικηγορικού κόσμου στο κέντρο της Αθήνας. Διακρίνονται σε πρώτο πλάνο ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος και η Μαρινέττα Γούναρη. Σε δεύτερο πλάνο διακρίνεται ο σημερινός πρόεδρος του Δ.Σ.Α. Δημήτρης Βερβεσός που συζητάει με τον αείμνηστο Αντώνη Βγόντζα και σε τρίτο πλάνο (και αριστερά) διακρίνεται ο Βασίλης Κατσαφάδος

Δέκα λεπτά μετά τις 7 το απόγευμα, συνεργάτης του τηλεφώνησε στην Αστυνομία και σε κατάσταση σοκ, είπε ότι πυροβόλησαν τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο. Οι αστυνομικοί  που έφθασαν στο γραφείο του, τον είδαν πεσμένο στο πάτωμα, να έχει δεχθεί μία σφαίρα στο στήθος, χωρίς όμως να βρεθεί στην συνέχεια ο κάλυκας της θανατηφόρας σφαίρας που δέχθηκε ο ο ποινικολόγος. Ο  θάνατος του ήταν ακαριαίος, καθώς  οι δύο δράστες πυροβόλησαν από απόσταση περίπου ενάμισι μέτρου, με όπλο μικρού διαμετρήματος. Όπως είπε ο ιατροδικαστής Γιώργος Ντιλέρνια «ο δολοφόνος ήξερε ακριβώς σε ποιο σημείο του σώματος να τον πυροβολήσει».

Σύμφωνα με περιγραφές  συνεργάτη του  δικηγορικού γραφείου του    Μιχάλη ο  ένας άντρας ήταν ψηλός, αδύνατος, αξύριστος, με κοντά σκούρα μαλλιά και λευκό μπουφάν και ο δεύτερος ήταν πιο κοντός, ξυρισμένος, επίσης με κοντά σκούρα μαλλιά. Οι δράστες έφυγαν ψύχραιμοι από το δικηγορικό γραφείο.   Στο σημείο της   δολοφονίας βρέθηκε βιολογικό υλικό  των δραστών και στάλθηκε στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

Οι πρώην πρόεδροι του Δ.Σ.Α. Δημήτρης Παξινός και Νώντας Ζαφειρόπουλος (διετέλεσαν πρόεδροι του Δ.Σ.Α. σε εντελώς διαφορετικές χρονικές περιόδους) με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο

Ο ιατροδικαστής κ.  Ντιλέρνια αναφερόμενος στη δολοφονία του  Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, είπε:

 «Είναι τυφλό τραύμα θώρακος δια βολίδος πυροβόλου όπλου προκληθέν με συνοδές κακώσεις αριστερού ημιθωρακίου και αριστερής άνω κοιλιακής χώρας-ανθρωποκτονία. Δηλαδή, του πήρε πύλες αριστερού πνεύμονος όπου του έκανε μεγάλη αιμορραγία εκεί, αιμοθώρακα, τρώση διαμπερή του αριστερού κάτω πνευμονικού λοβού και του πολτοποίησε ένα μέρος του συκωτιού και του προκάλεσε αιμορραγία στην αριστερή άνω κοιλιακή χώρα. Όπως καταλαβαίνετε, ο δολοφόνος ήξερε ακριβώς σε ποιο σημείο του σώματος να τον πυροβολήσει».

Η Βικτωρία (Βίκυ) Γρημάνη γυναίκα του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου μόλις πληροφορήθηκε το τραγικό γεγονός της δολοφονίας του συζύγου της, τα πρώτα λόγια που ψέλλισε ήταν:   «Καταστροφή, καταστροφή τον εκτέλεσαν».

Οι δολοφόνοι του Μιχάλη  Ζαφειρόπουλου που του έκοψαν το νήμα της ζωής στα 52 χρόνια  του, δεν τον άφησαν να χαρεί τη στιγμή της ορκωμοσίας του γιού του 23χρονου τότε Νώντα, που μόλις  είχε αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή και θα ορκιζόταν δικηγόρος, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του και του παππού του   Επαμεινώνδα  (Νώντα) Ζαφειρόπουλου, που είχε και το όνομά του.

Ο γιός του Μιχάλη, Νώντας Ζαφειρόπουλος  μέσω του προφίλ του στο facebook, αναφερόμενος  στον πατέρα του ανάρτησε  ότι πάντα του έλεγε ότι «αν κάνεις τη δουλειά σου αξιοπρεπώς δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Τελικά ούτε αυτό δεν μπορείς να κάνεις στην σημερινή κοινωνία» και   αμέσως κατέληξε με ένα περήφανο  αντίο: «Καλό παράδεισο πατέρα μου! Θα σε αγαπάω πάντα!».

Μόλις έγινε γνωστό το τραγικό συμβάν, σύσσωμη  η πολιτική, δικηγορική και δικαστική κοινότητα καταδίκασε την αποτρόπαια πράξη της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, τον περασμένο Φεβρουάριο, ομόφωνα, καταδίκασε  σε ισόβια κάθειρξη -όπως και πρωτόδικα-   τους δύο  Αλβανούς  δράστες (φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί) της εν ψυχρώ εκτέλεσης του   Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Ο πατέρας του Επαμεινώνδας Ζαφειρόπουλος

Ο   Επαμεινώνδας (Νώντας) Μιχ. Ζαφειρόπουλος ήταν πατέρας του Μιχάλη. Γεννήθηκε το  1933 στο Αργοστόλι  και απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών, την 26η  Αυγούστου 2006. Ο Επαμεινώνδας Μιχ. Ζαφειρόπούλος ήταν μαχόμενος δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και στα άλλα ανώτατα δικαστήρια της χώρας.

Στις 6 Μαρτίου 1984 εξελέγη πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Δ.Σ.Α.). Στη συνέχεια ακολούθησε πολιτική καριέρα. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην A΄ Αθηνών με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας   στις εκλογές της  18ης Ιουνίου 1989. Επανεξελέγη βουλευτής με το ίδιο κόμμα στις εθνικές εκλογές: 1)  8.4.1990, 2) 10.10.1993 και 3) 22.9.1996.

Τρείς πρόεδροι του Δ.Σ.Α. σε μια ιστορική φωτογραφία από το προσωπικό μου αρχείο, μέσα στο γραφείου του πρόεδρου του Συλλόγου. Πρόκειται (από αριστερά) για τους Τάκη Παππά, Νώντα Ζαφειρόπουλο και Ευάγγελο Γιαννόπουλο. Και οι τρεις διετέλεσαν πρόεδροι του Δ.Σ.Α. σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και η χειραψία αυτή στην φωτογραφία γίνεται ενώ ο καθένας από τους τρεις έχει διαφορετική ιδιότητα

Η πορεία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου

Ο Μιχάλης Επαμ. Ζαφειρόπουλος γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Ήταν παντρεμένος με τη Βικτωρία Γρημάνη και πατέρας 2 παιδιών, του Νώντα και της Ίριδος. Ο Μιχάλης   αποφοίτησε από το 2ο Λύκειο Χαλανδρίου και από τα μαθητικά του χρόνια ασχολήθηκε με τον μαθητικό συνδικαλισμό. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Νέων και Ασκούμενων Δικηγόρων και της οργάνωσης Νέων Δικηγόρων «Η Προοπτική». Επίσης, ήταν μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Ποινικολόγων, του Συλλόγου Επαγγελματιών Δικηγόρων «Ο Λυσίας» και του ομίλου «Ευρωπαϊκή Έκφραση»  

Για πρώτη φορά εξελέγη σύμβουλος του Δ.Σ.Α. το 1996, με τον συνδυασμό του αείμνηστου Σωτήρη Πολύδωρα.

Το 2002 εξελέγη σύμβουλος (ταμίας) του Δ.Σ.Α.

Το 2005 εξελέγη αντιπρόεδρος του Δ.Σ.Α. και προΐστατο της επιτροπής για τη διασφάλιση των πόρων του  Ταμείου Νομικών.

Το Δεκέμβριο του  2007 ίδρυσε την συνδικαλιστική παράταξη «ΩΡΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ» και ως υποψήφιος πρόεδρος του Δ.Σ.Α. στις δικηγορικές εκλογές του 2008 αναδείχθηκε σε 3η δύναμη, με ποσοστό 14%, εκλέγοντας 3 έδρες-συμβούλους στο Διοικητικό Συμβούλιο  του Δ.Σ.Α.

Συμμετείχε σε πολλές διαρκείς επιτροπές του Δ.Σ.Α., όπως στην Διαχειριστική Επιτροπή, στην Επιτροπή Τηλεματικής,  στην Επιτροπή καθημερινών προβλημάτων, κ.ά., όπως και  στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Α.

Ακόμη, συμμετείχε σε  νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου  Δικαιοσύνης. Από το 2002 εξέδιδε το περιοδικό «Νομικός Φάκελος», ενώ ήταν και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων Νομικής Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της δικηγορικής του πορείας ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ασχολήθηκε κυρίως με ποινικές υποθέσεις. Είχε χειριστεί σημαντικές υποθέσεις, όπως είναι της προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων, της Energa – Hellas Power, το λεγόμενο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, την  συμμορία των ληστών των χρηματοκιβωτίων, το σκάνδαλο της Proton Bank, την υπόθεση των «Δομημένων Ομολόγων», την  υπόθεση των αποκαλούμενων «στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων», την  υπόθεση Karouzos Gate και άλλες.

Το ευχαριστώ

Ευχαριστώ από καρδιάς, τον Νώντα Ζαφειρόπουλο  και την επί σειρά ετών συνεργάτιδα του Μιχάλη, δικηγόρο Μαριανέττα Γούναρη για το φωτογραφικό υλικό που μου επέτρεψαν να χρησιμοποιήσω, με αφορμή τα λίγα αυτά λόγια που γράφτηκαν για το φίλο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ