Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει τροπολογία για την νομική αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία”

Η τροπολογία θα κατατεθεί σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει τροπολογία για την νομική αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία” Eurokinissi

Στην επιφάνεια φέρνει και πάλι το ζήτημα για την νομική αναγνώριση της “γυναικοκτονίας” o ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την κατάθεση ανάλογης τροπολογίας.

Στο αιτιολογικό κείμενο αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους θεωρούν πως πρέπει να διαχωριστεί το έγκλημα που έχει σεξιστικά χαρακτηριστικά από την ανθρωποκτονία από πρόθεση του άρθρου 299ΠΚ.

«Κατά τα τελευταία έτη, τα περιστατικά έμφυλης βίας στην Ελλάδα έχουν λάβει διαστάσεις «επιδημίας» και διεθνώς έχουν, σύμφωνα με τα στοιχεία, λάβει τον χαρακτήρα ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ κακοποιήσεις, βιασμοί, σωματική και ψυχολογική βία απειλούν συνεχώς και αδιαλείπτως τις γυναίκες. Οι κίνδυνοι ζωής, ασφάλειας και αξιοπρέπειας των γυναικών κινητοποιούν πρωτίστως τις γυναικείες-φεμινιστικές οργανώσεις, όμως υπάρχει πλέον κατεπείγων λόγος να κινητοποιηθεί και η Πολιτεία, για τη λήψη όλων των μέτρων που θα συντείνουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος», αναφέρεται στην τροπολογία που θα καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης εκτενής αναφορά γίνεται στην Έκθεση GREVIO (Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δράση κατά της βίας εναντίον των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας) είναι το ανεξάρτητο σώμα εμπειρογνωμόνων, επιφορτισμένο με την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας), η οποία τέθηκε σε ισχύ ως προς τη χώρα μας το 2018.

Στην Έκθεση αναφέρεται σχετικά με την υποστήριξη θυμάτων και της ενδοοικογενειακής βίας ότι έχουν πραγματοποιηθεί 71 συστάσεις στη χώρα μας, με τις μισές να είναι επείγουσες και 18 εξ αυτών κατεπείγουσες.

νομικά τον όρο της γυναικοκτονίας

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI)

Στο αιτιολογικό κείμενο αναφέρεται ότι είναι επιτακτικό το ζήτημα της θέσπισης του όρου ώστε να αναδειχθούν τα σεξιστικά κίνητρα σε αντίθεση με τους όρους του παρελθόντος όπως “εγκλήματα τιμής ή πάθους”. Πιο συγκεκριμένα: 

«Υπάρχει αποχρών λόγος για ανάληψη πρωτοβουλιών για τη θέσπιση μιας νέας διάταξης, για τη «γυναικοκτονία», διότι η διάταξη του άρθρου 299 ΠΚ δεν καλύπτει επαρκώς το κοινωνικά επιτακτικό αίτημα θέσπισης ποινής, που θα αφορά την αφαίρεση ζωής λόγω σεξιστικών κινήτρων και χαρακτηριστικών. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι η «γυναικοκτονία» συνίσταται στην αφαίρεση της ζωής λόγω του φύλου της γυναίκας, με δράστες, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, κακοποιητικούς συζύγους, συντρόφους και συγγενείς που ασκούν για χρόνια βία στα θύματα. Στο παρελθόν, συγκαλύπτονταν πίσω από τα λεγόμενα «εγκλήματα τιμής», ενώ στην πρόσφατη ιστορία από τον όρο «εγκλήματα πάθους». Στην ουσία, πρόκειται για εγκλήματα που διαπράττονται στο πλαίσιο βαθιά εμπεδωμένων πατριαρχικών σχέσεων εξουσίας και ανδροκρατικών αντιλήψεων, σύμφωνα με τις οποίες οι γυναίκες ως υποτελείς ανδρών παραμένουν έκθετες στο «σωφρονισμό» και την «τιμωρία», μέσω της άσκησης ελέγχου και κάθε μορφής έμφυλης βίας».

Η τροπολογία θα κατατεθεί σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ