Πέμπτη 02 Φεβρουαρίου 2023

“Όχι” σε μεταγωγές κρατουμένων λένε οι εξωτερικοί φρουροί φυλακών – Είναι αρμοδιότητα της ΕΛΑΣ

Σφοδρή αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης σε πρόσφατη ανάθεση καθηκόντων στους υπαλλήλους του Καταστήματος Κράτησης Πατρών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Όχι” σε μεταγωγές κρατουμένων λένε οι εξωτερικοί φρουροί φυλακών – Είναι αρμοδιότητα της ΕΛΑΣ Freepik

Παράνομη χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης (ΠΟΥΕΦ) την απόφαση για ανάθεση καθηκόντων σχετικά με μεταγωγές κρατουμένων σε φρουρούς των φυλακών Πάτρας.

Πρόκειται όπως λέει για αιφνιδιαστική απόφαση, δεδομένου πως από το 2002 μέχρι σήμερα «οι πάσης φύσεως μεταγωγές κρατουμένων από τα Καταστήματα Κράτησης Κορυδαλλού, Θεσσαλονίκης και Πατρών ενεργούνται από την Ελληνική Αστυνομία που διαθέτει τα μέσα, το ανθρώπινο δυναμικό και την σχετική εκπαίδευση».

Όπως επισημαίνει η ΠΟΥΕΦ «είναι χαρακτηριστικό, ότι με το υπάρχον προσωπικό ουσιαστικά μετά βίας βγαίνουν οι βάρδιες καθώς οφείλονται στο προσωπικό περίπου 7.000 ρεπό, (70 σχεδόν οφειλόμενα ρεπό ανά υπάλληλο), ένας μεγάλος αριθμός υπόλοιπου αδειών, ενώ και τα μέσα του Τμήματος είναι απαρχαιωμένα και ελλιπή σε βαθμό ανυπαρξίας όπως λχ τα υπηρεσιακά οχήματα των μεταγωγών κρατουμένων».

Και εκφράζει την έκπληξη και οργή της πως αντί της αναμενόμενης και φυσιολογικής ενίσχυσης του προσωπικού, προκειμένου τουλάχιστον να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες, επιφορτίζεται το ήδη ανεπαρκές προσωπικό της Εξωτερικής Φρουράς και ειδικά του Τ.Ε.Φ.Κ.Κ. Πατρών.

Παραθέτει μάλιστα και φωτογραφίες από τον… εξοπλισμό που διαθέτουν, κάνοντας λόγο για «την τραγική έως “ανύπαρκτη” υφιστάμενη υλικοτεχνική υποδομή του Τ.Ε.Φ.Κ.Κ Πάτρας καθώς και την «επιχειρησιακή» κατάσταση του ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ οχήματός του, από τα αζήτητα του ΟΔΔΥ»

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας

Με αιφνιδιαστική διαταγή της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής κυρίας Νικολάου στις 14/09/2021, διατάσσεται το προσωπικό Εξωτερικής Φρούρησης του Καταστήματος Πατρών να διενεργεί τις έκτακτες μεταγωγές κρατουμένων στα Νοσηλευτικά ιδρύματα από 01.11.2021 και το σύνολο των μεταγωγών προς τα νοσηλευτικά ιδρύματα από 01.02.2022.

Την ίδια στιγμή οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες τελούν σε πλήρη άγνοια, οι δε Προϊστάμενοι των αρμόδιων υπηρεσιακών μονάδων, με σχετικά τους έγγραφα γνωρίζουν στην πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία ρητά, με υπευθυνότητα και με την κατάθεση στοιχείων, την πλήρη αδυναμία ανάληψης του έργου των μεταγωγών, λόγω δραματικής έλλειψης προσωπικού και μέσων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι με το υπάρχον προσωπικό ουσιαστικά μετά βίας βγαίνουν οι βάρδιες καθώς οφείλονται στο προσωπικό περίπου 7000 ρεπό, (70 σχεδόν οφειλόμενα ρεπό ανά υπάλληλο), ένας μεγάλος αριθμός υπόλοιπου αδειών, ενώ και τα μέσα του Τμήματος είναι απαρχαιωμένα και ελλιπή σε βαθμό ανυπαρξίας όπως λχ τα υπηρεσιακά οχήματα των μεταγωγών κρατουμένων.  Τα πιο πάνω δεν αμφισβητούνται αντίθετα επιβεβαιώνονται από το σύνολο της υπηρεσιακής ηγεσίας.

Αντί λοιπόν της αναμενόμενης και φυσιολογικής ενίσχυσης του προσωπικού, προκειμένου τουλάχιστον να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες, με έκπληξη και οργή διαπιστώνουμε ότι η πολιτική μας Προϊσταμένη κυρία Νικολάου, Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, επιφορτίζει το ήδη ανεπαρκές προσωπικό της Εξωτερικής Φρουράς και ειδικά του Τ.Ε.Φ.Κ.Κ. Πατρών με έργο που αντικειμενικά είναι αδύνατον να εκτελεσθεί χωρίς δραματικές επιπτώσεις στη δημόσια ασφάλεια.

Καταγγέλλουμε δημοσίως την ως άνω διαταγή ως παράνομη και δηλώνουμε ότι η Ομοσπονδία μας έχει ήδη δώσει εντολή σε εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο για την κατάθεση δικαστικής προσφυγής – αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων και άλλων δεόντων νομικών ενεργειών.

Ως θεσμικό όργανο προειδοποιούμε ότι τυχόν απόπειρα εφαρμογής της ούτως ή άλλως πρακτικά ανεφάρμοστης αυτής διαταγής, θα θέσει σε σοβαρότατο κίνδυνο την ασφάλεια των κρατουμένων, των Εξωτερικών Φρουρών και τελικώς την ασφάλεια των ίδιων των πολιτών της Πάτρας.

 Η ανθρώπινη ζωή πρέπει να προστατευθεί! Η κοινωνία πρέπει να είναι ασφαλής! Για ότι συμβεί, και όποιο αίμα χυθεί από τούδε και στο εξής στο βωμό μικροπολιτικών συμφερόντων εις βάρος των ανθρωπίνων ζωών ιδίως των συναδέλφων μας,  αυτό θα φέρει το όνομα του εμπνευστή αυτής της διαταγής και όσων αδοκήτως επιδείξουν στο εξής αδιαφορία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ