Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Οι 13 αλλαγές που στέλνουν φυλακή και για πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας- Ποινές χωρίς αναστολή για τους δράστες

Όπως απoκάλυψε το dikastiko.gr η προσωρινή κράτηση είναι κανόνας πλέον για τέτοια αδικήματα. Διαβάστε όλες τις αλλαγές

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι 13 αλλαγές που στέλνουν φυλακή και για πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας- Ποινές χωρίς αναστολή για τους δράστες (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Δεκατρείς νομοθετικές αλλαγές για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Οι νέες διατάξεις αναμένεται να προωθηθούν άμεσα στη Βουλή προς ψήφιση με τον υπουργό να ξεκαθαρίζει ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές δεν αφορούν συγκυριακά φαινόμενα αλλά εντάσσονται στη μόνιμη νομοθετική παραγωγή της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας και ενδοοικογενειακής βίας.

Όπως αποκάλυψε το dikastiko.gr, οι νέες διατάξεις του υπουργείου δίνουν τη δυνατότητα να κρατηθεί προσωρινά ο κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία, ακόμα κι αν το αδίκημα για το οποίο διώκεται είναι πλημμέλημα.

Ουσιαστικά η προσωρινή κράτηση εισάγεται ως γενικός κανόνας, κυρίως για τα κακουργήματα αυτού του τύπου, με την αιτιολόγηση πως πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει ενταθεί και η πολιτική και νομική στόχευση, όπως αναφέρεται, δεν έχει τιμωρητική διάσταση, αλλά αποτρεπτική. Να στείλει το μήνυμα μηδενικής ανοχής προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως να δώσει ένα ξεκάθαρο οδικό χάρτη στους δικαστές που θα χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις.

Αναλυτικά οι 13 αλλαγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης

 • Η προφυλάκιση για κακουργηματικές φύσεως περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι κανόνας και μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούν να επιβληθούν περιοριστικοί όροι όπως “βραχιολάκι” και κατ΄οίκον περιορισμός.
 • Οι ποινές για τους δράστες εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας εκτίονται, χωρίς να δίνεται αναστολή και χωρίς μπορεί να μετατραπεί η ποινή τους καθ’ οιονδήποτε τρόπο.
 • Η παραπομπή τους σε δίκη γίνεται σύντομα μετά την ανάκριση χωρίς να μεσολαβεί κρίση δικαστικού συμβουλίου.
 • Προβλέπεται προσωρινή κράτηση έως έξι μήνες για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας ακόμα κι αν αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.
 • Για τα αυτόφωρα δε εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας η κράτηση παρατείνεται έως τις πέντε ημέρες.
 • Προστατεύονται τα θύματα με την πρόβλεψη ότι δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία τους στο δικαστήριο, αρκεί η ανάγνωση της κατάθεσης τους στις αρχές και η καταγγελία τους, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει ότι η παρουσία τους είναι απαραίτητη.
 • Προβλέπεται επίσης η επιβολή περιοριστικών όρων πριν ακόμα ασκηθεί ποινική δίωξη για να προστατευθούν τα θύματα. Αν οι όροι αυτοί ( για παράδειγμα να μην πλησιάζει το θύμα, να μην το παρενοχλεί, το απειλεί και λοιπά) παραβιαστούν, τότε προβλέπεται ποινή φυλάκισης για τον δράση και ενημέρωση της αστυνομίας.
 •  Κάθε υποτροπή του δράστη καθιερώνεται ως επιβαρυντική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας που οδηγεί στο μέγιστο ύψος της ποινής.
 •  Δεν επιτρέπεται να εφαρμοστεί διαδικασία ποινικής διαμεσολάβησης στα ιδιαιτέρως σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας, ακόμα και αν το θύμα. (Δηλαδή να τα βρουν και να μην προχωρήσει η ποινική διαδικασία). Σε κάθε περίπτωση, θεσπίζεται δυνατότητα του εισαγγελέα να μη δεχθεί συμφωνία των μερών για διαμεσολάβηση ή να την ανακαλέσει, όταν συντρέχουν στοιχεία, που θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα του θύματος για συνειδητή επιλογή.
 • Σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ο Εισαγγελέας διερευνά αυτεπάγγελτα αν πρέπει να αλλάξει και το καθεστώς επιμέλειας των παιδιών.
 •  Επίσης προβλέπεται η λειτουργία πλατφόρμας καταγγελιών εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας ακόμα και από τρίτους.
 •  Καθώς και η δημιουργία αρχείου/ιστορικού αναφορών ενδοοικογενειακής βίας από τις αστυνομικές αρχές, το οποίο επισυνάπτεται ως συνοδευτικό έγγραφο της δικογραφίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ