Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2023

Οι 212 σελίδες της έκθεσης για τη Folli Follie – Τι δείχνουν οι ελεγκτές για την πιθανή εμπλοκή Μαξίμου

Στην κατάθεσή του ο υπεύθυνος αρνήθηκε ότι πραγματοποίησε οποιαδήποτε πληρωμή μετρητών και ισχυρίστηκε ότι προχώρησε σε μια χορηγία (ή χορηγίες) για φιλανθρωπικούς σκοπούς από την Folli Follie σε οντότητα ή οντότητες που εδρεύουν στην περιφέρεια που εκπροσωπούσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι 212 σελίδες της έκθεσης για τη Folli Follie – Τι δείχνουν οι ελεγκτές για την πιθανή εμπλοκή Μαξίμου

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Folli Follie, που φέρεται να εμπλέκονται ακόμη και οι πρώην ένοικοι του Μαξίμου, φέρνει η έκθεση της εταιρείας PwC βάσει της οποίας ήρθαν στο φως της δημοσιότητας επίμαχα mail που εμπλέκουν την προηγούμενη κυβέρνηση φτάνοντας μέχρι και τον τότε πρωθυπουργό.

Ο υπεύθυνος ασφαλείας της εταιρείας και της οικογένειας Κουτσολιούτσου, ανέφερε σε συνέντευξη στους ελεγκτές της Pwc, ότι «το πρόσωπο με το οποίο πραγματοποιήθηκε η προαναφερόμενη συνάντηση είχε κάποια σχέση με τον Γ.Μ . (φέρεται, όπως λέγεται, να είναι ο Γεράσιμος Μπαλαούρας)» αν και ισχυρίστηκε ότι δεν θυμόταν ούτε τον τίτλο ούτε το όνομα του συγκεκριμένου προσώπου.

Όσον αφορά το θέμα των «αναγκών» (με τον κωδικό 80) το οποίο είχε αναφέρει στο e-mail του προς τον ΓΚ (με φερόμενο παραλήπτη το γιο της Folli Follie Τζώρτζη Κουτσολιούτσο), επιβεβαίωσε ότι υπήρξε ένα αίτημα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν θυμόταν αν το αίτημα ήταν για πληρωμή σε μετρητά ή για κάποιο είδος φιλανθρωπικής δωρεάς.

Ωστόσο, στην κατάθεσή του ο υπεύθυνος τελικώς αρνήθηκε ότι πραγματοποίησε οποιαδήποτε πληρωμή μετρητών ως απάντηση σε αυτό το αίτημα και αντ΄ αυτού ισχυρίστηκε ότι προχώρησε σε μια χορηγία (ή χορηγίες) για φιλανθρωπικούς σκοπούς από την Folli Follie σε οντότητα ή οντότητες που εδρεύουν στην περιφέρεια που εκπροσωπούσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει διαμηνύσει ήδη την κατάθεση μηνύσεων.

Η επίμαχη τροπολογία

Στην έκθεσή της η ελεγκτική εταιρεία αναφέρει πως «στις 29-05-2018 ο Ν.Σ. (σ.σ. υπεύθυνος ασφαλείας) λαμβάνει e-mail από τον Γ.Μ (παραπέμπει σε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ), με το οποίο τον ενημερώνει ότι η τροπολογία για αναστολή εφαρμογής του νόμου 3842/2010 για την περίοδο μέχρι 30-06-2019, θα έμπαινε εκείνη την ημέρα με επισυναπτόμενο το λεκτικό της προτεινόμενης ρύθμισης».

Πρόκειται για την περίπτωση των ΚΑΕ και στη συνέχεια ο υπεύθυνος προωθεί το e-mail στους Δ.Κ. και Γ.Κ (πρόκειται, όπως φαίνεται για τους ιδιοκτήτες Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο).

Η ενδιάμεση έκθεση 212 σελίδων

Η έκθεση αποτελεί μία ενδιάμεση αναφορά των ευρημάτων και συμπερασμάτων του έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στη Folli Follie. Ο έλεγχος ζητήθηκε από τις εποπτικές Αρχές στον απόηχο του σκανδάλου που ξέσπασε το Μάιο του 2018, έπειτα από τη δημοσιοποίηση του report του fund QCM που ανέφερε πως η Folli Follie ήταν μια τεραστίων διαστάσεων φούσκα. Ακολούθως ο έλεγχος της Α&Μ αποκωδικοποίησε τους μηχανισμούς της λογιστικής απάτης που επί σειρά ετών λάμβανε χώρα με επίκεντρο τις ασιατικές δραστηριότητες της εταιρείας.

Ο νέος έλεγχος της PwC που αξιοποίησε και τα ευρήματα της Α&Μ, προσδιορίζει το είδος της διαπραχθείσας απάτης, ποιοι ευθύνονται για αυτήν, ποια ήταν τα εμπλεκόμενα σε αυτή πρόσωπα και διερευνά ενδείξεις διάπραξης λοιπών αξιόποινων πράξεων, ενώ καλύπτει πεδία που – με ευθύνη της τότε διοίκησης Κουτσολιούτσου – δεν επετράπη στην Α&Μ, όπως τα θέματα της υπεξαίρεσης και του εντοπισμού των εμπλεκόμενων προσώπων.

Στο πλαίσιο της έρευνας, περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια ηλεκτρονικά αρχεία από δεδομένα που επεξεργάστηκαν ανταποκρίθηκαν θετικά στις λέξεις-κλειδιά που ζητήθηκαν. Από αυτά, περί τα 120.000 αρχεία εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια του ελέγχου, τα οποία κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με τη σχετικότητά και τη χρησιμότητά τους, αποτελώντας τη βάση του ελέγχου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως αξιοποιήθηκαν και έντυπα αρχεία, αποσπάσματα από ατζέντες και άλλες σημειώσεις.

Για όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία που περιήλθαν στην κατοχή των ελεγκτών ακολουθήθηκε συγκεκριμένη διαδικασία ανάκτησης των στοιχείων για να διασφαλιστεί η εξαγωγή των δεδομένων και η έγκυρη νομικά χρήση τους (chain of custody) ενώ αξιοποιήθηκε ειδικό λογισμικό (ΝUIX Workstation) για την ανάκτηση διαγραμμένων και άλλων αρχείων.

Σε νεότερή της ανακοίνωση η Ν.Δ. αναφέρει:

«Στην ηλεκτρονική αλληλογραφία του διευθυντή ασφαλείας της Folli Follie προς τον υπόδικο ιδρυτή της που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, γίνεται αναφορά σε διάθεση “κονδυλίου (80)” για “κάποιες ανάγκες” του “ανθρώπου τους” που θα είναι “δίπλα τους μέχρι να τελειώσουν όλα”.

Μετά τις αποκαλύψεις ο κ. Μπαλαούρας, τότε πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, βγήκε και ουσιαστικά παραδέχθηκε τη συναλλαγή με τη συγκεκριμένη εταιρία δηλώνοντας ότι τα € 80.000 πήγαν σε νοσοκομείο της Ηλείας, της εκλογικής του περιφέρειας.

Για ποιο λόγο 80.000 που φέρεται να διαθέτει η Folli Follie ως αντάλλαγμα για την ευνοϊκή της μεταχείριση, καταλήγουν στην εκλογική περιφέρεια του τότε προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής;

Θεωρείται και αυτό κανονικό για το “μαγαζί”»;

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του  κατηγορεί την Ν.Δ. πως «μπροστά στα αδιέξοδά της σε πανδημία και οικονομία συνεχίζει να επενδύει στη συκοφαντία».

Όπως αναφέρει «διαρρέει στον Τύπο επιλεκτικά αποσπάσματα της έκθεσης διαχειριστικού ελέγχου της Folli Follie, υιοθετώντας παντελώς ψευδείς, ασυνάρτητους και ανυπόστατους ισχυρισμούς του συνεργάτη των υπόδικων Κουτσολιούτσων, χωρίς κανένα στοιχείο που να τους τεκμηριώνει.

Την ίδια στιγμή, όμως, αποκρύπτει επιμελώς το γεγονός ότι ο ίδιος ο συντάκτης της εν λόγω έκθεσης υπογραμμίζει εμφατικά πως δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ούτε «την ακρίβεια των ισχυρισμών του, ούτε αν όσα περιγράφονται είναι πραγματικά».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ