Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Οι δικαστές στις κάλπες: Μαργαρίτα Στενιώτη και Χρ.Σεβαστίδης γράφουν στο dikastiko.gr για τις εκλογές στην Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων

Οι εκλογές της 26ης Μαΐου και 2ας Ιουνίου , γίνονται στη σκιά της ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας και έχουν την ιδιαιτερότητα της συμμετοχής ως υποψηφίων 10 ανεξάρτητων (ή επιμέρους ολιγομελών ομάδων) Ειρηνοδικών καθώς και 4 ακόμα στις ομάδες Στενιώτη, Σεβαστίδη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι δικαστές στις κάλπες: Μαργαρίτα Στενιώτη και Χρ.Σεβαστίδης γράφουν στο dikastiko.gr για τις εκλογές στην Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων EUROKINISSI

Στις κάλπες προσέρχονται την προσεχή Κυριακή 26/5 (σε όλες τις περιφέρειες των Πρωτοδικείων πλην Αθηνών- Πειραιά ) και την επόμενη 2/ 6 σε Αθήνα και Πειραιά οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας για να αναδείξουν την ηγεσία της μεγαλύτερης δικαστικής συνδικαλιστικής Ένωσης, της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Πρόκειται για το πολυπληθέστερο όργανο με περίπου 2.800 μέλη και με ενδιαφέρον συμμετοχής σε αυτό, αφού στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν 2.119 έναντι 1.961 (αύξηση 158 μελών) το 2020. Σε αυτές (Μάιος 2022) η ομάδα της Μαργαρίτας Στενιώτη εξέλεξε 8 συμβούλους, η ομάδα του Χριστόφορου Σεβαστίδη 6 συμβούλους, ενώ ως ανεξάρτητος εξελέγη ο Αρεοπαγίτης Χρ. Νάστας.

Οι εκλογές

Στις εκλογές αυτές πέραν των ομάδων της νυν προέδρου Μαργαρίτας Στενιώτη και του πρώην προέδρου Χρ. Σεβαστίδη, αυξημένο ρόλο έχουν μετά και την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας οι ειρηνοδίκες που αριθμούν συνολικά 14 υποψηφιότητες (από τις 26 συνολικά για τοι ΔΣ). Οι 10 από αυτές είναι ανεξάρτητες ή με επιμέρους μικρές ομαδοποιήσεις, που δεν αποκλείεται να παίξουν σημαντικό ρόλο την επόμενη μέρα της ένωσης.

Το dikastiko.gr ανοίγει το διάλογο και παρουσιάζει τις θέσεις των υποψηφίων.

Μαργαρίτα Στενιώτη: “Κάτω τα χέρια από τη Δικαιοσύνη : Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον της Δικαιοσύνης

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

dikastiko.gr

Η πρόεδρος της Ένωσης Μαργαρίτα Στενιώτη αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων : “ “….Συνεπώς, ο τίτλος του άρθρου «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ» δεν αποτελεί σύνθημα αλλά απάντηση σε όσους παραβιάζουν την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, σε όσους παραγνωρίζουν ότι οι Δικαστές κρίνουν με βάση το Σύνταγμα, το νόμο, τα στοιχεία της δικογραφίας και κατά συνείδηση, κρίνουν με βάση την αρχή της νομιμότητας και όχι της σκοπιμότητας. Αποτελεί απάντηση σε όσους κρίνουν τις δικαστικές αποφάσεις με κριτήρια λαϊκισμού, κομματικά, ιδεολογικά και ιδεοληπτικά και όχι επιστημονικά, σε όσους δικάζουν, καταδικάζουν ή αθωώνουν στα τηλεοπτικά κανάλια, μη τηρώντας τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, σε όσους προσβάλουν την αρχή της Δίκαιης Δίκης στο βωμό της δημοσιότητας….”.

Ολόκληρο το άρθρο της κας Στενιώτη έχει ως εξής:

– Η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου. Βασικό πυλώνα του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας αποτελεί ο θεσμός της Δικαιοσύνης, ο οποίος χαίρει της εμπιστοσύνης της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, παρά τις προσπάθειες αμφισβήτησης του θεσμικού ρόλου των Δικαστικών Λειτουργών και της συνεχούς στοχοποίησης των τελευταίων. Με γενικόλογες και ανακριβείς τοποθετήσεις διάφοροι δημοσιολογούντες προσπαθούν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη. Προβαίνουν σε πολιτική εκμετάλλευση των δικαστικών αποφάσεων, σε ένταξη της Δικαιοσύνης στο «πολιτικό παιχνίδι», σε αποδόμηση του θεσμού. Απαιτούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα να αποτελεί βασικό κριτήριο έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων και με μεγάλη ευκολία «στήνουν» λαϊκά δικαστήρια, που δικάζουν και καταδικάζουν με τα στοιχεία της «τηλεοπτικής δικογραφίας». Συνεπώς, ο τίτλος του άρθρου «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ» δεν αποτελεί σύνθημα αλλά απάντηση σε όσους παραβιάζουν την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, σε όσους παραγνωρίζουν ότι οι Δικαστές κρίνουν με βάση το Σύνταγμα, το νόμο, τα στοιχεία της δικογραφίας και κατά συνείδηση, κρίνουν με βάση την αρχή της νομιμότητας και όχι της σκοπιμότητας. Αποτελεί απάντηση σε όσους κρίνουν τις δικαστικές αποφάσεις με κριτήρια λαϊκισμού, κομματικά, ιδεολογικά και ιδεοληπτικά και όχι επιστημονικά, σε όσους δικάζουν, καταδικάζουν ή αθωώνουν στα τηλεοπτικά κανάλια, μη τηρώντας τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, σε όσους προσβάλουν την αρχή της Δίκαιης Δίκης στο βωμό της δημοσιότητας, δίχως στάθμιση μεταξύ του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της πληροφόρησης και των ατομικών δικαιωμάτων και σε όσους παραγνωρίζουν ότι οι Δικαστικοί Λειτουργοί, χάριν της ευσυνειδησίας και ευθυκρισίας τους και έχοντας, πάντοτε, στο επίκεντρο της δικαιοδοτικής τους κρίσης τον Άνθρωπο, έχουν συμβάλλει και συμβάλλουν τα μέγιστα στην εμπέδωση της Κοινωνικής Ειρήνης και Συνοχής και έχουν αποτελέσει, διαχρονικά, τον εγγυητή των ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών της Χώρας.

– Είναι γεγονός, ότι το δικαστικό μας σύστημα παρουσιάζει παθογένειες, για τις οποίες δεν είναι υπεύθυνος ο Δικαστής. Υπάρχει αναγκαιότητα να οργανώσουμε ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα, το οποίο θα είναι αποτελεσματικό και θα σέβεται τις αρχές του Κράτους Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ ο Δικαστής θα ασκεί το λειτούργημά του κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες. Η πρόσφατη μεταρρύθμιση, που έλαβε χώρα, της ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης και της χωροταξικής αναδιάρθρωσης των Δικαστηρίων αποτελεί ριζική τομή στη Δικαιοσύνη. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα αποδειχθεί η επιτυχία ή αποτυχία του εγχειρήματος και εάν η προσπάθεια αυτή θα συμβάλλει ή όχι στην ταχεία και αποτελεσματική δικαστική προστασία των πολιτών. Ωστόσο, η εκτελεστική εξουσία οφείλει να εγκαταλείψει το όραμα μίας Δικαιοσύνης του προηγούμενου αιώνα και να σχεδιάσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δικαιοσύνης, να σχεδιάσει τη μετάβαση στη ψηφιακή Δικαιοσύνη, στην οποία η τεχνολογία θα υπηρετεί το Δικαστή αλλά κυρίως τους πολίτες. Η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Δικαιοσύνη είναι προ των πυλών και οφείλουμε να διατηρήσουμε τη Δικαιοσύνη Ανθρωποκεντρική αλλά να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες, που μας παρέχει, προς όφελος των πολιτών. Το Σύνταγμα επιφυλάσσει στη Δικαιοσύνη θεμελιώδη εγγυητικό ρόλο και οφείλουμε όλοι να διαφυλάττουμε και να ενδυναμώνουμε το Κύρος της Δικαιοσύνης, μίας Δικαιοσύνης ποιοτικής, ταχείας και αποτελεσματικής.

Χριστόφορος Σεβαστίδης: “Τα άμεσα καθήκοντα του νέου προεδρείου της Ένωσης”

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

dikastiko.gr

Ο πρώην πρόεδρος Χρ. Σεβαστίδης αναφέρει μεταξύ άλλων πως “η άμυνα του συστήματος που υμνεί την κοινωνική οπισθοδρόμηση, έριξε την κατηγορία της αίρεσης σε κάθε προοδευτική αντίληψη. Η «μεταρρυθμιστική» τους σημαία -με σημαιοφόρο την ομάδα της κ Στενιώτη- έχει τα σύμβολα της κατάργησης της αιτιολογίας στις δικαστικές αποφάσεις, των ιδιωτικών δικαστηρίων, της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης στα 70 έτη, της απρόσκοπτης κατάληψης δημοσίων θέσεων από συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς, της περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας μας. Η σημαία τους φέρει το ζοφερό χρώμα της παραίτησης από οποιαδήποτε συλλογική διεκδίκηση, του συμβιβασμού με τις «αξίες» του αριβισμού, των υπόγειων διαπραγματεύσεων, της διγλωσσίας και της δημαγωγίας”.

Ολόκληρο το άρθρο του κ.Σεβαστίδη έχει ως εξής:

“Η 3η Ιουνίου θα φέρει το νέο προεδρείο της Ένωσης αντιμέτωπο με μια πολυσύνθετη πραγματικότητα, έχοντας να επωμιστεί την ιστορική ευθύνη επούλωσης των πληγών που άνοιξε μέσα στο Σώμα η διαδικασία της ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας αλλά ταυτόχρονα να κάνει και έναν σχεδιασμό διαχείρισης της κατάστασης. Κάθε μία πρωτοβουλία που θα λαμβάνουμε δεν θα είναι ξεκομμένη από τις υπόλοιπες αλλά οφείλουμε να την εντάσσουμε σε μία αλυσίδα μεταβατικών σταθμών μέχρι την ολοκλήρωση του πλάνου μας.

Η πορεία της ενοποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη και μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται η ολοκλήρωση νέου ΚΠολΔ και νέου ΚΟΔΚΔΛ. Αυτή τη στιγμή η Ένωση στερείται εκπροσώπων και θέσεων κάνοντας δεήσεις μόνο στην καλή της τύχη. Θα επαναφέρουμε το αίτημα για συμμετοχή μας στις επιτροπές του Υπουργείου αναδεικνύοντας τον ουσιαστικό μας ρόλο και τον επιστημονικό χαρακτήρα της Ένωσης σε νομοθετήματα που συνδέονται άμεσα με την υπηρεσιακή μας κατάσταση και το δικαιοδοτικό έργο. Παράλληλα δεσμευτήκαμε να συγκαλέσουμε ημερίδα εντός του Ιουνίου για να διατυπωθούν όλα τα επιχειρήματα και οι προβληματισμοί γύρω από τον σχεδιαζόμενο ΚΟΔΚΔΛ. Οι αποφάσεις του ΔΣ θα βρίσκονται σε μια αξεδιάλυτη ενότητα με τον διάλογο που θα προηγείται και θα αποτελούν τη φυσική απόληξη μιας διαλεκτικής σχέσης με τα μέλη. Η Ένωση θα παρακολουθεί στενά την διαδικασία ενοποίησης σε συχνή επαφή με το Υπουργείο, τον Άρειο Πάγο και τις διοικήσεις των δικαστηρίων ώστε να υπάρχει ο αναγκαίος συντονισμός.

Η αναγνώριση ωστόσο ενός επιστημονικού συλλογικού οργάνου ως σοβαρού θεσμικού συνομιλητή δεν υπακούει στη λογική ενός a priori σεβασμού λόγω της σφραγίδας ή της ιστορίας του, ούτε μπορεί να βασίζεται για μεγάλο διάστημα στα συνθήματα και στη δημαγωγία. Περνάει μέσα από τον δύσκολο δρόμο του επιστημονικού έργου που αφήνει ως ανεξίτηλο αποτύπωμα. Θα πιάσουμε λοιπόν ξανά το νήμα από κει που το αφήσαμε! Προτάσεις ολοκληρωμένες για κάθε νομοθέτημα που μας αφορά, επιστημονικά συνέδρια που θα έχουν τη σφραγίδα της Ένωσης και δεν θα δανείζονται ξένα ρούχα για να κρύψουν την οργανωτική ένδεια, μόνιμη συνεργασία με τις Νομικές Σχολές της χώρας, τακτικές επισκέψεις των μελών μας στο ΕΔΔΑ και στο ΔΕΕ.

Αξιοπρεπείς συνθήκες άσκησης του λειτουργήματος, υπεράσπιση του έργου μας από σκόπιμες διαστρεβλώσεις της πραγματικότητας, με πειστική επιχειρηματολογία και όχι με μηχανιστική αναπαραγωγή των ίδιων βαρετών κλισέ, μιας ξύλινης και καθόλου πειστικής γλώσσας, λήψη νομοθετικών μέτρων για την προστασία του κύρους του δικαστικού λειτουργού κατά την άσκηση του υπηρεσιακού του καθήκοντος! Όλα αυτά θα τεθούν ξανά ως προτεραιότητες πάνω από την επιδίωξη δημοσίων σχέσεων, κοινωνικών εκδηλώσεων και προσωπικής προβολής.

Η άμυνα του συστήματος που υμνεί την κοινωνική οπισθοδρόμηση, έριξε την κατηγορία της αίρεσης σε κάθε προοδευτική αντίληψη. Η «μεταρρυθμιστική» τους σημαία -με σημαιοφόρο την ομάδα της κ Στενιώτη- έχει τα σύμβολα της κατάργησης της αιτιολογίας στις δικαστικές αποφάσεις, των ιδιωτικών δικαστηρίων, της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης στα 70 έτη, της απρόσκοπτης κατάληψης δημοσίων θέσεων από συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς, της περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας μας. Η σημαία τους φέρει το ζοφερό χρώμα της παραίτησης από οποιαδήποτε συλλογική διεκδίκηση, του συμβιβασμού με τις «αξίες» του αριβισμού, των υπόγειων διαπραγματεύσεων, της διγλωσσίας και της δημαγωγίας. Η Συνταγματική αναθεώρηση είναι προ των πυλών. Η δική μας σημαία θα διαφυλάξει τον ρόλο που μας ανέθεσε ο συνταγματικός νομοθέτης, χωρίς καμία έκπτωση σε δημοκρατικές αρχές (διαφάνειας, αιτιολογίας) που νομιμοποιούν κάθε εξουσία που πηγάζει από τον Λαό. Είναι η σημαία της εντιμότητας, της ειλικρίνειας στον δημόσιο λόγο, της αντίστασης σε κάθε προσπάθεια να λειτουργήσει τροχιοδεικτικά πάνω στο Δικαστικό Σώμα η περίφημη αρχή της «ενεργούς γήρανσης του πληθυσμού», της απαίτησης να αλλάξει ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Ο δικαστής που έχει κερδίσει στην κοινωνική συνείδηση, που με την στάση του και το έργο του μετατρέπεται σε ελπίδα για τον πολίτη, έχει το δικαίωμα να προβάλει οικονομικές διεκδικήσεις. Να μην αρκείται σε αυξήσεις 150 ευρώ μετά από 16 χρόνια μισθολογικής στασιμότητας. Θα τεθεί επιτακτικά πλέον στο ανώτατο επίπεδο το αίτημα για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα, που αδικαιολόγητα στερούνται οι εργαζόμενοι μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Ήρθε η ώρα να συζητήσουμε ουσιαστικές αυξήσεις στον βασικό μισθό, επάνοδο του «εφάπαξ» στα επίπεδα πριν την οικονομική κρίση, εφαρμογή της αμετάκλητης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις.

Μαζί με τους Χαράλαμπο Σεβαστίδη, Παντελή Μποροδήμο, Μιχάλη Τσέφα, Ιωάννη Ασπρογέρακα, Χρήστο Φαρσαλιώτη, Ακριβή Ερμίδου και Ζάχο Παλιούρα, μπορούμε να εγγυηθούμε στους συναδέλφους μας μια έντιμη, αποτελεσματική και αγωνιστική εκπροσώπηση και ένα Δ.Σ. πραγματικά ανεξάρτητο από κάθε επιρροή!

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς!”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ